1515
Annons

Iran: Besättningsmännen på Stena Impero är vid god hälsa

Iran uppger att besättningsmännen på det beslagtagna fartyget Stena Impero är vid god vigör. Men än syns ingen lösning på konflikten, som trappat upp spänningarna i Persiska viken.

Foto:Stena Bulk

Irans revolutionsgarde har släppt en video som visar beslagtagandet av Stena Impero i fredags. I videon ser man hur motorbåtar närmar sig fartyget och beväpnade personer med masker för ansiktet firas ner från en militärhelikopter. Tillvägagångssättet är enligt nyhetsbyrån Reuters detsamma som brittisk militär ska ha använt när man för två veckor sedan stoppade ett iranskt fartyg vid Gibraltar, som misstänktes vara på väg till Syrien med olja. Iran har förnekat att Syrien var målet.

De senaste dagarnas händelser innebär en upptrappning av det redan spända läge som råder i Persiska viken, ett område som är centralt för världens oljehandel.

Att Iran skulle agera på något sätt efter incidenten vid Gibraltar har legat i korten de senaste veckorna.

Storbritanniens försvarsminister Penny Mordaunt kallar Irans agerande för ”en fientlig handling”, rapporterar utländska medier. I ett brev till FN:s säkerhetsråd skriver Storbritannien att Stena Impero befann sig på omanskt territorialt vatten. 

”De rådande spänningarna är extremt oroande och vår prioritet är att trappa ner. Vi söker inte konfrontation med Iran”, står det i brevet, där Storbritannien samtidigt kallar det oacceptabelt att hota legitim sjöfart.

Det var i fredags som den brittiskflaggade tankern Stena Impero, ägd av det svenska rederiet Stena Bulk, beslagtogs av iranska styrkor. Varken rederiet eller operatören Northern Marine har varit i kontakt med fartyget sedan dess.

Rederiets försäkringsbolag i regionen har dock inlett en dialog med chefen för maritima frågor i hamnstaden Bandar Abbas, dit fartyget förts, som försäkrat att de 23 besättningsmännen är ”vid god hälsa”, skriver Stena Bulk på sin hemsida.

Att besättningen mår bra har på söndagen bekräftats via iransk tv.

Rederiet skickade på söndagen en formell begäran till hamnmyndigheten i staden om att få besöka besättningen.

Enligt den iranska nyhetsbyrån Fars konfiskerades fartyget sedan det varit inblandat i en olycka med en iransk fiskebåt och därefter ignorerat fiskebåtens nödsignaler.

Att det har hänt finns det inga indikationer på, enligt Stena Bulks vd Erik Hånell. 

Stena Impero, en modern kem/oljetanker på 50.000 ton dödvikt som byggdes 2018 i kinesiska Guangzhou, var på resa från Fujariah i Förenade Arabemiraten till Al Jubail i Saudiarabien, när positioneringssystem visar att fartyget tog en skarp gir norrut mitt i Hormuzsundet.


Paxmans resultat försämrades – pandemiproblem tyngde

Skalpkylningsbolaget Paxman hade en omsättning uppgående till 27,9 miljoner kronor (20,8) under årets första kvartal.

Ebitda-resultatet uppgick till -2,9 miljoner kronor (0,4) och nettoresultatet blev -6,2 miljoner kronor (-3,7).

Kassaflödet före finansieringsverksamheten var -8,9 miljoner kronor (-11) och vid periodens slut uppgick nettokassan till 46,2 miljoner kronor (2,9).

Antal installerade system under första kvartalet uppgick till 99 (101), och installationer under andra kvartalet samt orderboken omfattar ytterligare 215 system.

Genomsnittlig daglig behandlingsintäkt (ADTR) uppgick till 23.400 dollar, eller 219.000 kronor under första kvartalet, en ökning om 36 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

”Vi började året med en stark orderbok men på grund av förseningar i leveranskedjan och personalproblem relaterade till pandemin kunde vi inte leverera dessa beställningar i den takt vi hoppats, vilket var en besvikelse … På grund av lägre försäljning än vad vi hade förutspått samt höga kostnader till följd av planerade investeringar, har vår ebitda och lönsamhet påverkats”, skriver vd Richard Paxman i rapporten.

I inledningen av andra kvartalet har bolaget en orderbok om 162 system exklusive USA, vilket kan jämföras med 115 system i slutet av fjärde kvartalet 2021. För USA uppgår orderboken till 53 system till 28 nya platser. 

”Vi upplever fortfarande vissa förseningar och högre kostnader som en följd av både pandemin och situationen i Ukraina, men vi hanterar dessa på ett effektivt sätt. Vi märker även av en viss negativ marginalpåverkan, som dock är hanterbar”, skriver vd.

Vad gäller pågående fas 1-studie utvecklas den väl och utsikterna ser lovande ut, enligt Richard Paxman.

”Vi arbetar även med planeringen av en större fas 3-studie i USA, till vilken vi planerar att tillverka upp till 200 system för att tillgodose behovet för den kliniska studien och andra testaktiviteter”, skriver han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?