ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Iran: Besättningsmännen på Stena Impero är vid god hälsa

Iran uppger att besättningsmännen på det beslagtagna fartyget Stena Impero är vid god vigör. Men än syns ingen lösning på konflikten, som trappat upp spänningarna i Persiska viken.

Irans revolutionsgarde har släppt en video som visar beslagtagandet av Stena Impero i fredags. I videon ser man hur motorbåtar närmar sig fartyget och beväpnade personer med masker för ansiktet firas ner från en militärhelikopter. Tillvägagångssättet är enligt nyhetsbyrån Reuters detsamma som brittisk militär ska ha använt när man för två veckor sedan stoppade ett iranskt fartyg vid Gibraltar, som misstänktes vara på väg till Syrien med olja. Iran har förnekat att Syrien var målet.

De senaste dagarnas händelser innebär en upptrappning av det redan spända läge som råder i Persiska viken, ett område som är centralt för världens oljehandel.

Att Iran skulle agera på något sätt efter incidenten vid Gibraltar har legat i korten de senaste veckorna.

Storbritanniens försvarsminister Penny Mordaunt kallar Irans agerande för ”en fientlig handling”, rapporterar utländska medier. I ett brev till FN:s säkerhetsråd skriver Storbritannien att Stena Impero befann sig på omanskt territorialt vatten. 

”De rådande spänningarna är extremt oroande och vår prioritet är att trappa ner. Vi söker inte konfrontation med Iran”, står det i brevet, där Storbritannien samtidigt kallar det oacceptabelt att hota legitim sjöfart.

Det var i fredags som den brittiskflaggade tankern Stena Impero, ägd av det svenska rederiet Stena Bulk, beslagtogs av iranska styrkor. Varken rederiet eller operatören Northern Marine har varit i kontakt med fartyget sedan dess.

Rederiets försäkringsbolag i regionen har dock inlett en dialog med chefen för maritima frågor i hamnstaden Bandar Abbas, dit fartyget förts, som försäkrat att de 23 besättningsmännen är ”vid god hälsa”, skriver Stena Bulk på sin hemsida.

Att besättningen mår bra har på söndagen bekräftats via iransk tv.

Rederiet skickade på söndagen en formell begäran till hamnmyndigheten i staden om att få besöka besättningen.

Enligt den iranska nyhetsbyrån Fars konfiskerades fartyget sedan det varit inblandat i en olycka med en iransk fiskebåt och därefter ignorerat fiskebåtens nödsignaler.

Att det har hänt finns det inga indikationer på, enligt Stena Bulks vd Erik Hånell. 

Stena Impero, en modern kem/oljetanker på 50.000 ton dödvikt som byggdes 2018 i kinesiska Guangzhou, var på resa från Fujariah i Förenade Arabemiraten till Al Jubail i Saudiarabien, när positioneringssystem visar att fartyget tog en skarp gir norrut mitt i Hormuzsundet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer