1515
Annons

Iran attackerar amerikanska militärbaser i Irak

Iran inledde i natt sin hämnd på USA efter attacken mot toppgeneralen Qassem Soleimani.

”Iran vidtog och avslutade proportionella åtgärder för att försvara sig själv”, skriver utrikesminister Mohammad Javad Zarif efter landets attacker mot minst två amerikanska militärbaser i Irak.

Enligt iransk tv har 80 amerikanska ”terrorister” dödats, men USA uppger att inga dödsfall inträffat.

Till vänster: Bild från iransk tv-sändning som påstås visa när en raket avfyras mot en amerikansk militärbas. Till höger: Irans president Hassan Rouhani.
Till vänster: Bild från iransk tv-sändning som påstås visa när en raket avfyras mot en amerikansk militärbas. Till höger: Irans president Hassan Rouhani.Foto:TT/AP

Ett dussintal raketer avfyrades mot amerikanska mål i Irak under tidig natt, uppger USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Militärbasen Ayn Al-Asad utanför Bagdad träffades enligt AFP vid 1.30 lokal tid av minst nio raketer. En ny attack mot basen kom en dryg timme senare.

Även en amerikansk bas i Erbil i norra delen av Irak har anfallits.

Det finns ännu inga uppgifter om skador efter attacken, varken gällande människor eller byggnader. Amerikanska källor uppgav vid 3.30 svensk tid för Reuters att inga dödsfall inträffat till följd av attackerna.

Strax efteråt twittrade president Donald Trump: ”Allt är bra! Raketer skjutna från Iran mot två militära baser i Irak. Vi utvärderar skadorna just nu. Så långt, allt väl! Vi har världens överlägset mest kraftfulla och utrustade militär! Jag kommer att göra ett uttalande onsdag morgon”.

Men enligt iransk statlig tv har minst 80 ”amerikanska terrorister” dödats i attacken, där 15 raketer enligt rapporten har avfyrats och ingen av dem hejdats. Amerikanska helikoptrar och militär utrustning ska ha fått allvarliga skador. Trumps vill enligt kanalen bagatellisera attacken med sin tweet.

Enligt tv-kanalen, som hänvisar till en källa inom revolutionsgardet, har Iran 100 andra mål i regionen i sikte om USA nu väljer att hämnas.

Inga irakiska soldater har dödats, meddelar irakisk militär.

Under natten försvarade Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif via Twitter attacken, och skriver att landet inte vill se vidare militära handlingar. ”Iran vidtog och avslutade proportionella åtgärder för att försvara sig själv”, skriver han, och fortsätter:

”Vi vill inte ha fortsatt eskalering eller krig, men kommer att försvara oss mot all aggression.”

Den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars skrev kort efter attacken på Twitter att den är en hämnd för att den iranske generalen Qassem Soleimani, chef för revolutionsgardets specialstyrka Quds, dödades i en amerikansk drönarattack i Bagdad i fredags, på order av USA:s president Donald Trump.

Och revolutionsgardet är mer aggressivt än utrikesministern i sina uttalanden.

”Dagens raketattacker var bara det första steget. Han (Donald Trump) borde tänka på att dra tillbaka sina trupper från regionen och inte låta dem befinna sig inom vårt räckhåll”, säger en icke namngiven högt uppsatt militär inom revolutionsgardet, enligt statlig iransk tv.

Revolutionsgardet varnar USA för att om landet angriper iranskt territorium så blir Dubai i Förenade arabemiraten och Haifa i Israel Irans nästa måltavlor.

”Vi varnar den store Satan, den blodtörstiga och arroganta regimen i USA att alla nya ondskefulla handlingar eller aggressioner kommer att innebära fler smärtsamma och förödande svar”, säger gardet i ett skriftligt uttalande som lästes upp i iransk tv.

Pentagon uppger i ett första uttalande efter attackerna att de ”kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda och försvara personal, partners och allierade i regionen”.

Vita huset uppger att Donald Trump blir kontinuerligt informerad om händelserna. Enligt CNN kommer Trump inte att ge en offentlig kommentar till händelserna förrän onsdag, amerikansk tid.

Under tisdagen sade försvarsminister Mark Esper att USA var förberett på att Iran skulle svara på attacken på Qassem Soleimani.

”Jag tror att vi ska förvänta oss att de vidtar någon form av motåtgärder. Vi är förberedda på alla eventualiteter. Och då kommer vi att svara på ett lämpligt sätt”, sade Esper på en presskonferens.

Nato uppgav tidigare i veckan att soldater från flera av organisationens medlemsländer ska förflyttas tillfälligt, med hänvisning till säkerhetsläget och att militäralliansens uppdrag i Irak har lagts på is tills vidare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?