1515
Annons

Iran är hett för affärer

Efter de slopade sanktionerna söker allt fler svenska företag juridisk rådgivning i Iran.
För att möta efterfrågan rekryterar advokatbyrån Magnusson en delägare från konkurrenten Baker & McKenzie.

Irans huvudstad Teheran har 8,4 miljoner invånare och affärsmöjligheterna ökar efter att sanktionerna mot landet har hävts.
Irans huvudstad Teheran har 8,4 miljoner invånare och affärsmöjligheterna ökar efter att sanktionerna mot landet har hävts.Bild:Vahid Salemi

”Iran behöver allt. Efter sanktionerna behöver allt i landet uppdateras. Trots riskerna finns det få andra marknader som är lika attraktiva just nu”, säger Saideh Yahyavi som ansvarar för Magnussons Mellanösterngrupp från byråns kontor i Dubai.

Det var i januari i år som en del av de kärntekniska sanktionerna mot Iran lyftes. Därmed vidgades dörren till landet för många europeiska företag.

”Svenska företag vill åt marknaden helt enkelt. Iran har en befolkning på 80 miljoner, men många företag ser en möjlighet att nå hela regionen med 300 miljoner invånare”, säger Saideh Yahyavi.

Svenska företag som söker sig till nya marknader efterfrågar i hög utsträckning en bred rådgivning som går utöver de traditionella juridiska tjänsterna, enligt Saideh Yahyavi.

”Det är mer en partner än en advokat klienterna vill ha. Det är väldigt mycket nätverket man är ute efter. Vi hjälper klienter med partner, myndigheter, banker och vilka regioner som är attraktiva. Vi bidrar på ett strategiskt plan till affären”, säger hon.

Av Magnussons större internationella klienter har det hittills främst varit företag verksamma i branscherna utbildning, it, turism, livsmedel och petrokemi som har intresserat sig för Iran.
Trots att sanktionerna lyftes i januari minskade den svenska exporten till Iran med 39 procent under första halvåret i år. Enligt Saideh Yahyavi hindras många affärer av att de svenska bankerna agerar bromskloss. USA har fortfarande tuffa sanktioner mot Iran, vilket gör bankerna oroliga. Nyligen dömdes till exempel den italienska storbanken Intesa Sanpaolo, som har en filial i New York, till böter för brott mot USA:s Iransanktioner.

För att möta den ökade efterfrågan från klienter stärker Magnusson nu ytterligare sin Mellanösterngrupp genom att rekrytera Morvarid Dorkhan-Nilsson från konkurrenten Baker & McKenzie. Sedan tidigare har advokatbyrån dessutom tagit ombord Sveriges förre ambassadör i Iran, Peter Tejler, som senior rådgivare.

”Han breddar bilden av hur det ser ut på marken och agerar som en motpol mot oss jurister som gärna påtalar hinder”, säger Saideh Yahyavi.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?