1515

Iphone-tillverkaren ska bygga ”revolutionerande” elbil

Elbilstillverkaren Fisker och Apples långväga produktionspartner Foxconn ska utveckla en helt ny elbil tillsammans. Enligt ett pressmeddelande ska det handla om något nytt och revolutionerande. 

Skissen som Fisker och Foxconn skickade med i sitt pressmeddelande.
Skissen som Fisker och Foxconn skickade med i sitt pressmeddelande.Foto:Fisker

”Vi kommer att skapa ett fordon som överskrider sociala gränser, samtidigt som vi erbjuder en kombination av avancerad teknik, åtråvärd design, innovation och prisvärdhet samtidigt som vi skapar världens mest hållbara fordon”, säger Fiskers ordförande och vd Henrik Fisker i kommentar.

Det båda parterna ingick på torsdagen ett så kallat samförståndsavtal i syfte att med gemensamma krafter ta fram ett elfordon som ska säljas globalt. Foxconn, som är kända för att tillverka bland annat Iphone åt den amerikanska teknikjätten Apple, ska stå för själva produktionen – och man satsar på att tillverka minst 250.000 bilar per år. 

Bilen, som går under kodnamnet Project PEAR (Personal Electric Automotive Revolution), kommer att börja produceras under det fjärde kvartalet 2023 och ska bli det andra fordonet som säljs under Fiskers varumärke. Den första, Fisker Ocean SUV, planeras till fjärde kvartalet 2022, och tillverkas av den kanadensiska kontraktstillverkaren Magna. 

Fisker Ocean SUV
Fisker Ocean SUVFoto:Fisker

Henrik Fisker är känd som designern bakom klassiska lyxbilar som BMW Z8, Aston Martin V8 Vantage och DB9. Han startade 2007 biltillverkaren Fisker Automotive som låg bakom hybridbilen Fisker Karma. Trots mer än 1 miljard dollar i privat och offentlig finansiering tvingades Henrik Fisker bort från företaget 2013, och mindre än ett år senare ansökte biltillverkaren om konkurs. 2016 startade han det nya bolaget Fisker, som i fjol gick till börsen via ett så kallat Spac-bolag

Bolaget rusade närmare 40 procent efter att nyheten om samarbetet med Foxconn släpptes på torsdagen.

 


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?