1515
Annons

Iphone 7 sålde slut i rekordfart

Apple har på fredagen börjat ta emot beställningar av sina nya Iphone 7 och det var som väntat ett stort intresse. Enligt South China Morning Post såldes alla enheter slut och för Plus-modellerna tog det endast 10 minuter.

Applechefen Tim Cook presenterade nya Iphone 7.
Applechefen Tim Cook presenterade nya Iphone 7.Bild:AP

Kort därefter var även den vanliga Iphone 7 slut och beskedet är att leveranstiden är på tre till fyra veckor.

För den som inte var lika snabb framför datorn och Apple Store är väntetiden ännu längre. Senare köpare får nämligen hålla sig till tåls till november innan telefonerna levereras.

Betala inte mer än du behöver! Jämför mobilabonnemang här (extern tjänst)

 


Ukraina: Mer behov av ammunition än högteknologiska vapen

Sverige har beslutat att ge ytterligare militär utrustning till Ukraina. Men det kan att bli svårt för väst att fortsätta möta deras behov om kriget blir långt.

”Jag fick själv en fråga från ukrainska soldater om jag kunde hjälpa dem med en manual”, säger Ilmari Käihkö, docent vid Försvarshögskolan.

Foto:Natacha Pisarenko
Foto:Efrem Lukatsky

Pansarvärnsvapen och kulsprutor är exempel på vapen som ska levereras till Ukraina, meddelade försvarsminister Peter Hultqvist (S) på torsdagen. Enligt honom är det sådant som landet efterfrågat.

”Så är det nog. Som jag förstått det finns en grupp i Ukraina som skapar listor över vad de efterfrågar och som västländerna sedan försöker koordinera”, säger Ilmari Käihkö docent och universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

I krigets inledning var det militära stödet från väst mindre samordnat och mer efter principen ”vi ger vad vi har”. Ett stort fokus låg på högteknologisk utrustning och avancerade vapensystem, enligt Ilmari Käihkö. 

Det ledde till att ukrainska militärer fick vapen som de inte var vana vid att hantera och som inte alltid var kompatibla med deras egna system.

”Jag fick själv en fråga från ukrainska soldater om jag kunde hjälpa dem med en manual till ett vapen de inte var bekanta med. Jag fick kontakt med någon som tjänstgjort i den franska främlingslegionen som kunde förklara, men det blir ju en omväg”, säger Ilmari Käihkö.

Han lyfter vikten av att tänka på helheten när man ger militärt materiellt stöd. Det måste finnas manualer och verktyg för att underhålla vapnen. Underhållet kräver ofta en lång utbildning.

”Ett annat exempel är att den ukrainska militären använder ett annat koordinatsystem, än väst och vapen från oss måste integreras innan de kan användas. Men väst och även Sverige har blivit bättre på att ge bättre riktade stöd.”

Men trots att det inte är avancerade och högteknologiska vapensystem som står högst på den ukrainska önskelistan, tror Ilmari Käihkö att det blir svårt för väst att ha resurser. Enligt honom har Ryssland mycket artilleri och ammunition från kalla kriget som kan räcka länge.

”En av Zelenskyjs rådgivare har skrivit på Twitter att Ukraina fått 10 procent av det krigsmaterial de behöver. Samtidigt är de helt beroende av västs stöd för att fortsätta vad som troligen blir ett krig som kommer att pågå månader och kanske år framåt. Det kommer att bli svårt att möta den stora efterfrågan av inte minst ammunition och samtidigt utan att vi blir helt värnlösa.”

Att Sverige ger ytterligare militärt stöd nu har symboliskt värde i och med det stundande Natomedlemskapet.

– Nato har precis deklarerat ytterligare stöd till Ukraina och där nämndes minröjningsutrustning vilket ingår i det som Sverige nu ger. Det visar utåt att vi stöder den gemensamma Natolinjen, säger Käihkö.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?