1515

Inzile i villkorat avtal om köp av 50 procent i spanska QEV

Elfordonstillverkaren Inzile har tecknat ett villkorat avtal om att köpa 50 procent av det spanska företaget QEV Holdings, som i sin tur är delägare i det spanska företaget QEV Tech.

Foto:Pressbild

Avtalet kräver i första hand godkännande av Inziles aktieägare vid extra bolagsstämma samt godkännande av Nasdaq First North. 

Vid bolagsstämman kommer Inzile föreslå att aktier emitteras för att möjliggöra för den internationella elmobilitetskoncernen EFC att förvärva 63 procent av aktierna i Inzile. 

EFC äger 100 procent av aktierna i QEV Holdings och Enrique Bañuelos de Castro äger 100 procent av aktierna i EFC. Syftet med EFC:s förvärv, som är villkorat av flera kriterier, är att genom Inzile att etablera en ”ledande europeisk hub för elfordon och att säkra nödvändiga resurser för en global expansion”. 

Med denna allians siktar Inzile på att bli det ledande företaget inom elmobilitetsmarknaden i Europa samt en viktig aktör på den nordamerikanska marknaden, skriver Inzile i ett pressmeddelande.

Enligt QEV Tech:s hemsida verkar bolaget ha sitt ursprung inom racingvärlden, fjärran från de arbetsfordon som Inzile säljer till svenska kommuner och parkskötselbolag, skriver nyhetssajten Breakit. Enrique Bañuelos de Castro är enligt sajten av Spaniens rikaste personer, som grundlade sin förmögenhet i fastighetssektorn under början av 2000-talet.

I våras tog Inzile in 127 miljoner kronor i en riktad nyemission. Kapitalet skulle satsas på bland annat utökad produktionskapacitet, där Barcelona i Spanien valts ut. Målet är att starta produktion där 2022, uppgav Inzile i slutet av april.

Di skrev i mitten av maj om hur Barcelonasatsningen handlar om att eventuellt ta över Nissans gamla fabrik.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?