1515
Annons

Investors vd Johan Forssell: Vi har valt bort bolag till följd av höga priser

Investor är på jakt efter nya investeringsobjekt men bolaget har backat ur affärer de senaste nio månaderna till följd av att priserna stuckit iväg för mycket. Det säger Investors vd Johan Forssell till Di TV. 

Investor INVE B +0,76% Dagens utveckling , som stärkt sin balansräkning efter att ha vilat på hanen under 2017, letar efter starka bolag med marknadsledande positioner och hög lönsamhet.

”Då brukar vi ha en god chans att vinna för vi är villiga att betala för kvalitet. Men under de senaste sex till nio månaderna har det funnits fall med bolag som vi har velat köpa men där andra har betalat priser som vi faktiskt inte kan motivera”, säger Johan Forssell till Di TV angående onoterade bolag. 

Investor har siktet inställt på hälsovårdssektorn, framförallt inom medtech, men även bolag inom verkstad, infrastruktur eller delar av service är av intresse. Enligt Johan Forsell ligger fokus på Norden och USA, där man har en bra pipeline. 

När det gäller Investors existerande innehav så har Christer Gardell sagt att Ericsson snabbt måste bli av med sina förlustkällor för att få bolaget på rätt köl. Johan Forssell tycker också att det underpresterande bolaget bör vara snabbfotat men framhåller att man även måste ha ett långsiktigt fokus.

”Befinner man sig i en sådan position så gäller det att agera snabbt. Man måste också orka ta investeringar som är viktiga för att bolaget ska kunna vara starkt om 5-10-20 år. Här måste management och styrelsen hitta rätt balans, att vara snabbfotad och tuff i vissa beslut men också satsa på framtiden.” säger Johan Forssell.

Han framhåller att det händer mycket positivt i Ericsson, som har en ny vd och en strategi för att ta tag i problemen. Han noterar att 5G är nyckeln till framgång framöver och säger även att han är väldigt nöjd med att bolaget rekryterat Atlas Copco ATCO A +0,91% Dagens utveckling s förre vd Ronnie Leten till ordförandeposten.

”Där tycker jag det känns väldigt bra att vi får in Ronnie Leten, som är en av de absolut bästa industrialisterna vi har”, säger han.

När det gäller att vara snabbfotad så framhåller Johan Forsell det som en positiv punkt för Investor sedan han tillträdde 2015. Han påpekar att bolaget haft en totalavkastning på 13 procent per år under perioden 2015-2017.

”Vi har höjt utdelningen med 10 procent varje år och trots det har vi stärkt balansräkningen, så vi har en skuldsättning i dag som är väldigt låg”, säger han.

Johan Forssell tror att det kan löna sig att äga aktien även i framtiden. På frågan om var han skulle lägga pengarna om han hade en miljon över att placera så blir svaret Investor.

”Du får en portfölj med väldigt bra företag. Du får en verksamhet med låga kostnader och väldigt bra utdelning, och allt detta får du till en rabatt. Det är ett bra köp”, säger han. 

När det gäller den strukturella substansrabatten hoppas han att den ska minska framöver men han uppger att huvudfokus ligger på att genomföra bolagets övergripande strategi.

”Vi kommer fokusera helt på att växa värdet på våra tillgångar, se till att vi håller kostnaderna i schack och ge en god utdelning till aktieägarna. Gör vi det och kan lyckas leverera det vi gjort historiskt, då är jag övertygad om att vi kan leverera en bra avkastning oavsett om rabatten fluktuerar”, säger han.

”Strategin är vårt fokus för att få ner rabatten.”

”Jag delar uppfattningen att kan man få till rätt affärer i den här branschen så kan det skapa ett mervärde. Det kan helt enkelt finnas riktiga synergier i den här branschen om man får till det”, säger han.

”Men det ska både finnas en köpare och en säljare. It takes two to tango.”

Johan Forssell säger dock att han ser goda förutsättningar för 3 att växa organiskt framöver. 

För ett par veckor sedan steg Sobi drygt 16 procent på börsen efter att franska Sanofi köpt Sobis amerikanska samarbetspartner Bioverativ för 11,6 miljarder dollar, motsvarande en premie om 64 procent. Enligt Johan Forssell kan aktien, utöver budspekulationer, ha fått sig en  injektion av att bolaget hamnat i en mer positiv dager då Sobi och Bioverativ samarbetar kring blödarsjukapreparaten Alprolix och Eloctate. 

”Att det finns ett så stort läkemedelsbolag som vill betala så mycket. Det tror jag gör att det finns en stämpel på att det finns ganska stort värde i de här produkterna”, säger Johan Forssell. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?