1515

Investors vd: Det handlar om att slå konkurrenterna när vi är igenom det här

Bolagen i Investors portfölj påverkas på helt olika sätt av coronakrisen. Men för samtliga gäller det nu att balansera behovet av nödvändiga kortsiktig åtgärderna och att samtigit orka investera för framtiden, uppger vd:n Johan Forssell i en intervju med Di TV. 

Foto:Petronelle Halvorsen

Det är en förhållandevis nöjd, men samtidigt ödmjuk, Johan Forssell som intervjuas av Di TV:

”Om vi tittar i första kvartalet, så presterade våra dotterbolag väl. Vi hade en vinsttillväxt på 12 procent. Men med det sagt ser det förstås tuffare ut när man blickar framåt inom ett antal områden.”

Han påpekar att det skiljer sig åt mellan olika bolag och branscher och tar upp Sobi som exempel på ett portföljbolag som går starkt i krisen. 

”Å andra sidan har vi andra bolag som Electrolux ELUX B -0,05% Dagens utveckling och Wärtsilä WRT1V -3,26% Dagens utveckling som har framfört att covid-19 innebär klara utmaningar. Även inom våra onoterade innehav ser vi att förutsättningarna skiljer sig åt. I slutet av mars och början av april såg vi till exempel en tuffare utveckling i Piab och Laborie medan vi ser en större motståndskraft i ett antal bolag, som Sarnova, Mölnlycke och Tre i vår portfölj.”

Gemensamt för alla bolagen är att mycket handlar om att skydda medarbetare och fokusera på kunder, säger han, samt att hantera produktion och värdekedjor. I tuffa tider fokuserar även samtliga bolag på likviditet och kassaflöde. 

Samtidigt tycker Johan Forssell att det är viktigt att balansera behovet av nödvändiga kortsiktiga effektivitetsåtgärder och att samtidigt orka ta långsiktiga investeringar inom prioriterade områden. Det kan till exempel handal om innovation, ny teknik och annat som behövs för att komma ut starkare på andra sidan av krisen. 

”Det handlar trots allt om att prestera bättre och slå konkurrenterna när vi är igenom det här också. Det är en fin balansgång”, säger Johan Forssell till Di TV. 

När tuffa perioder uppstår tycker Johan Forssell att det viktigaste är att se till att man kommer in i krisen med en stark position. 

”Det måste jag säga att jag är glad över att vi gör. Vi har under de senaste åren stärkt upp vår balansräkning rejält. Vi gick in i det här året med väldigt låg skuldsättning och vi har ungefär 20 miljarder i kassan.”

Det är enligt Johan Forssell en viktig förutsättning för att vi kunna utnyttja möjligheter som uppstår. I första kvartalet gick Investor INVE B -1,74% Dagens utveckling in med mer pengar i både Ericsson ERIC B -1,88% Dagens utveckling och ABB ABB -1,43% Dagens utveckling

”Men också förstås , om det skulle vara så att det blir väldigt tufft under en längre tid, så ska vi förstås vara redo att stötta våra bolag om det behövs på några håll.”

Kan det även bli fråga om helt nya investeringar?

”Vi tittar alltid på möjligheter i vår verksamhet.”


Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Skolstolen Yngve förbättrar barnens arbetsmiljö

Vilka är det som vet vad som krävs av en stol som ska användas i skolor? Skolbarnen själva så klart. Därför tog AJ Produkter hjälp av just dem när de skulle designa sin senaste skolstol. Resultatet blev både snyggt och bekvämt.

Så ger skolstolen Yngve ge barnen en bättre arbetsställning 

Skolan är barnens arbetsplats, och precis som vuxna har rätt till en välanpassad arbetsmiljö har även barnen det. 

– Vi har arbetat länge för att barn ska ha en lika bra arbetsmiljö som vuxna, och när EU införde en ny standard för skolmöbler ville vi göra en skolstol som skulle uppfylla både reglerna och barnens egna önskemål, säger Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.

AJ Produkter är vana vid att ta fram egna produkter – närmare 30 procent av företagets sortiment är resultatet av egen design och produktion – men här insåg man att man behövde hjälp. Ska man utveckla möbler för barn, ja då behöver barnen såklart vara med i utvecklingsarbetet.

– Därför träffade vi barn från olika skolor för att lyssna på deras önskemål. Vi ville veta hur de upplevde de stolar de använde då, vad var bra, vad var mindre bra och hur skulle deras drömstol se ut.

Sitta vända åt olika håll och ha ett ”skönt gung”

Och det var flera aspekter som var viktiga för barnen. Dels ville de kunna sitta på stolen vända åt olika håll och ha ett ”skönt gung”, dels ville de att stolen skulle gå att justera i höjd eftersom alla barn faktiskt inte är lika långa.

– De önskemålen stämmer väl överens med vår ambition på AJ Produkter. Vi vet ju hur viktigt det är att byta arbetsställning med jämna mellanrum, eftersom stillasittande i samma position påverkar både kroppen och inlärningsförmågan negativt. Därför vill vi att våra produkter för skolor ska göra det enkelt för barnen att både sitta bekvämt och att byta arbetsställning.

Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.
Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.

För att nå de här målen skapades en stol med ett y-format ryggstativ som gör det enkelt att både använda ryggstödet som just ett ryggstöd, men också som ett magstöd om man väljer att vända sig och jobba åt andra hållet. 

AJ Produkters designer ritade också in ställbara fotstöd för att kunna ge barn i alla storlekar en god arbetsställning, samtidigt som hon såg till att designa stolen så att den kan hängas upp på skolbänken efter dagens slut för att ge lokalvårdarna en bättre arbetsmiljö.

– Allteftersom stämde vi också av med barnen, så att den stol vi tog fram verkligen skulle motsvara vad de önskade sig. Och nu är den färdiga stolen här, i tre olika höjder, godkänd både av EU-kraven och av eleverna själva.

Så ger skolstolen Yngve ge barnen en bättre arbetsställning 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?