Annons

Investors vd: Det handlar om att slå konkurrenterna när vi är igenom det här

Bolagen i Investors portfölj påverkas på helt olika sätt av coronakrisen. Men för samtliga gäller det nu att balansera behovet av nödvändiga kortsiktig åtgärderna och att samtigit orka investera för framtiden, uppger vd:n Johan Forssell i en intervju med Di TV. 

Foto:Petronelle Halvorsen

Det är en förhållandevis nöjd, men samtidigt ödmjuk, Johan Forssell som intervjuas av Di TV:

”Om vi tittar i första kvartalet, så presterade våra dotterbolag väl. Vi hade en vinsttillväxt på 12 procent. Men med det sagt ser det förstås tuffare ut när man blickar framåt inom ett antal områden.”

Han påpekar att det skiljer sig åt mellan olika bolag och branscher och tar upp Sobi som exempel på ett portföljbolag som går starkt i krisen. 

”Å andra sidan har vi andra bolag som Electrolux och Wärtsilä som har framfört att covid-19 innebär klara utmaningar. Även inom våra onoterade innehav ser vi att förutsättningarna skiljer sig åt. I slutet av mars och början av april såg vi till exempel en tuffare utveckling i Piab och Laborie medan vi ser en större motståndskraft i ett antal bolag, som Sarnova, Mölnlycke och Tre i vår portfölj.”

Gemensamt för alla bolagen är att mycket handlar om att skydda medarbetare och fokusera på kunder, säger han, samt att hantera produktion och värdekedjor. I tuffa tider fokuserar även samtliga bolag på likviditet och kassaflöde. 

Samtidigt tycker Johan Forssell att det är viktigt att balansera behovet av nödvändiga kortsiktiga effektivitetsåtgärder och att samtidigt orka ta långsiktiga investeringar inom prioriterade områden. Det kan till exempel handal om innovation, ny teknik och annat som behövs för att komma ut starkare på andra sidan av krisen. 

”Det handlar trots allt om att prestera bättre och slå konkurrenterna när vi är igenom det här också. Det är en fin balansgång”, säger Johan Forssell till Di TV. 

När tuffa perioder uppstår tycker Johan Forssell att det viktigaste är att se till att man kommer in i krisen med en stark position. 

”Det måste jag säga att jag är glad över att vi gör. Vi har under de senaste åren stärkt upp vår balansräkning rejält. Vi gick in i det här året med väldigt låg skuldsättning och vi har ungefär 20 miljarder i kassan.”

Det är enligt Johan Forssell en viktig förutsättning för att vi kunna utnyttja möjligheter som uppstår. I första kvartalet gick Investor in med mer pengar i både Ericsson och ABB

”Men också förstås , om det skulle vara så att det blir väldigt tufft under en längre tid, så ska vi förstås vara redo att stötta våra bolag om det behövs på några håll.”

Kan det även bli fråga om helt nya investeringar?

”Vi tittar alltid på möjligheter i vår verksamhet.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?