1515
Annons

Investors vd: Det handlar om att slå konkurrenterna när vi är igenom det här

Bolagen i Investors portfölj påverkas på helt olika sätt av coronakrisen. Men för samtliga gäller det nu att balansera behovet av nödvändiga kortsiktig åtgärderna och att samtigit orka investera för framtiden, uppger vd:n Johan Forssell i en intervju med Di TV. 

Foto:Petronelle Halvorsen

Det är en förhållandevis nöjd, men samtidigt ödmjuk, Johan Forssell som intervjuas av Di TV:

”Om vi tittar i första kvartalet, så presterade våra dotterbolag väl. Vi hade en vinsttillväxt på 12 procent. Men med det sagt ser det förstås tuffare ut när man blickar framåt inom ett antal områden.”

Han påpekar att det skiljer sig åt mellan olika bolag och branscher och tar upp Sobi som exempel på ett portföljbolag som går starkt i krisen. 

”Å andra sidan har vi andra bolag som Electrolux ELUX B +1,02% Dagens utveckling och Wärtsilä WRT1V +0,34% Dagens utveckling som har framfört att covid-19 innebär klara utmaningar. Även inom våra onoterade innehav ser vi att förutsättningarna skiljer sig åt. I slutet av mars och början av april såg vi till exempel en tuffare utveckling i Piab och Laborie medan vi ser en större motståndskraft i ett antal bolag, som Sarnova, Mölnlycke och Tre i vår portfölj.”

Gemensamt för alla bolagen är att mycket handlar om att skydda medarbetare och fokusera på kunder, säger han, samt att hantera produktion och värdekedjor. I tuffa tider fokuserar även samtliga bolag på likviditet och kassaflöde. 

Samtidigt tycker Johan Forssell att det är viktigt att balansera behovet av nödvändiga kortsiktiga effektivitetsåtgärder och att samtidigt orka ta långsiktiga investeringar inom prioriterade områden. Det kan till exempel handal om innovation, ny teknik och annat som behövs för att komma ut starkare på andra sidan av krisen. 

”Det handlar trots allt om att prestera bättre och slå konkurrenterna när vi är igenom det här också. Det är en fin balansgång”, säger Johan Forssell till Di TV. 

När tuffa perioder uppstår tycker Johan Forssell att det viktigaste är att se till att man kommer in i krisen med en stark position. 

”Det måste jag säga att jag är glad över att vi gör. Vi har under de senaste åren stärkt upp vår balansräkning rejält. Vi gick in i det här året med väldigt låg skuldsättning och vi har ungefär 20 miljarder i kassan.”

Det är enligt Johan Forssell en viktig förutsättning för att vi kunna utnyttja möjligheter som uppstår. I första kvartalet gick Investor INVE B +0,70% Dagens utveckling in med mer pengar i både Ericsson ERIC B +0,87% Dagens utveckling och ABB ABB +0,18% Dagens utveckling

”Men också förstås , om det skulle vara så att det blir väldigt tufft under en längre tid, så ska vi förstås vara redo att stötta våra bolag om det behövs på några håll.”

Kan det även bli fråga om helt nya investeringar?

”Vi tittar alltid på möjligheter i vår verksamhet.”

Innehåll från Fortum Recycling & WasteAnnons

Allt handlar om kraft - och elektricitet är även nyckeln i klimatomställningen

Det är inte konstigt att frågan om klimatomställningen hamnat lite i skymundan det senaste året. Men höga elpriser till trots, frågorna hänger ihop eftersom det är just elen som är grunden för klimatomställningen. Kortsiktigt går det att spara och vi kan bli bättre på att flytta effektkrävande användning bort från de mest ansträngda timmarna, men i grunden handlar det om att det behövs mer el för att ge kraft åt omställningen. 

– Det är ett enormt åtagande vi har framför oss som kräver stora investeringar i fossilfri elproduktion och ett balanserat kraftsystem, säger Anton Steen, chef för Fortums samhällskontakter i Sverige, och fortsätter: -Samtidigt är just avsaknaden av tillräckligt med fossilfri el som är planerbar en bidragande orsak till dagens situation. Det positiva är att de investeringar vi gör för att kunna driva omställningen även kommer bidra till att ta oss ur den situation med höga elpriser som vi är i nu.  

– EU-länderna får 70 procent av sin energi från fossila bränslen – och globalt sett har vi precis hamnat under 80-procentsstrecket. Det är också därför det ryska gasvapnet ger så stora effekter. I Norden är fossilberoendet betydligt lägre, tack vare våra historiska satsningar på vatten-, kärn- och bioenergi även om det senaste decenniets nedläggningar av planerbar kraft i södra Sverige medfört att vi till större del importerar kontinentala elpriser, berättar Anton Steen.

Han menar att även om vi har ett bättre utgångsläge än många andra länder så använder vi fortfarande mycket fossila bränslen inom transport- och industrisektorerna. Att ersätta all denna energi med ren el innebär en nästintill fördubbling av mängden el vi producerar till år 2040 – och det bara i de nordiska länderna. – Det innebär att vi kommer behöva alla fossilfria kraftslag. Vi brukar prata om en tallriksmodell med en tredjedel stabil kärnkraft, en tredjedel flexibel vattenkraft och en tredjedel väderberoende vindkraft, säger han.

– Fler människor än tidigare kommer att påverkas. Vindkraftverk och kraftledningar kommer att bli mer synliga i landskapet och små modulära reaktorer kommer byggas på nya platser, närmare industrier och städer. Att lyfta fram de enorma fördelarna med elektrifiering kommer att vara nyckeln till att bygga lokal acceptans för dessa investeringar, tror Anton Steen.

Några av fördelarna har vi redan börjat märka av där andelen elbilar ökar och skapar en hållbarare stadsmiljö, i norra Sverige råder en febril nybyggaranda när en ny våg av hållbar industrialisering skapar jobb och framtidstro.  Andra delar av omställningen kommer vi kanske inte märka så tydligt, men omställningen av exempelvis den idag fossilberoende kemiindustrin spelar stor roll. Visste du att kemiska produkter ingår i 95 procent av alla produkter på marknaden?  Allt detta gör vi möjligt med fossilfri el.

– Elektrifieringen är det stora industriprojekt som har potential att säkerställa jobb och välfärd för Sverige även i framtiden. Det kommer att ställa stora krav på alla samhällsinstitutioner att dra åt samma håll och även stora insatser att uppdatera och modernisera regelverken, säger Anton Steen. 

Ett fossilfritt energisystem | fortum.se

 

Mer från Fortum Recycling & Waste

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Recycling & Waste och ej en artikel av Dagens industri

Inför krisen: Lage Jonason försökte sälja ”privatpalats” i Djursholm

Inför den privatekonomiska kris som tycks ha infunnit sig för finansmannen Lage Jonason försökte han strax före sommaren sälja ett ”privatpalats” i Djursholm genom en helsidesannons i Dagens industri.

Lage Jonason ”privatpalats”.
Lage Jonason ”privatpalats”.Foto:Holger Ellgaard/Wikimedia Commons

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera