ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Investorbolag bygger kluster med Astra

  • Tung trio bakom storsatsningen på internationell forskning i Mölndal. Fr.v. Jacob Torell VD Next Step Group, Susanne Ekblom VD Vectura Fastigheter, Jan-Olof Jacke VD AstraZeneca AB Foto: Fredrik Persson

Investorägda Vectura Fastigheter investerar tillsammans med fastighetsbolaget Next Step 3,5 miljarder kronor under ett antal år för att bygga ett nytt life science-kluster intill Astra Zeneca i Mölndal.

”Att finnas i ett sammanhang är jätteviktigt, både för oss och för regionens utveckling”, säger Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca Sverige.

Det är Vectura och Next Step som gör investeringen, men utvecklingen av klustret sker i samarbete med Astra Zeneca. Hela projektet blev faktiskt möjligt just eftersom att Astra Zeneca ville sälja en fastighet i anslutning till den egna forskningsanläggningen. Det var även via Astra Zeneca som de båda fastighetsbolagen fick kontakt med varandra.

”Vi har hållit på i flera år att tänka mer i termer av kluster. Vi har också öppnat anläggningen och har 22 små bolag i vår bio venture hub”, säger Jan-Olof Jacke.

Susanne Ekblom, vd för Vectura Fastigheter, säger att det är en stor satsning som Vectura och Next Step gör och att den kan bli viktig för hela Sverige, bland annat genom att klustret kan attrahera attraktiv kompetens. Vectura ägs helt och hållet av Patricia Industries, som är den del av Investor som har hand om helägda bolag.

”Det som är unikt för oss är att vi inte har någon exitstrategi. Vi säljer inte våra fastigheter utan tänker att samhället har nytta av hus som byggs långsiktigt”, säger Susanne Ekblom och påpekar att det inom Investor finns en stark tradition inom just hälsosektorn, med bolag som till exempel Astra Zeneca, Sobi och Mölnlycke i porföljen.

Next Step Group bildades 2005 och är sedan tidigare verksamma i Göteborg och är initiativtagare till området som kallas nya Hovås.

”Vi försöker att arbeta marknadsnära. Vår stadsbyggnadsmodell bygger på att tidigt lägga mycket energi på att analysera förutsättningar och försöka driva en inkluderande process”, säger vd:n Jacob Torell.

Målet med det nya klustret är att skapa synergier mellan forskning, vård, akademi och näringsliv. Initiativtagarna vill få in både större bolag och startups i byggnaderna.

”Arbetet framåt blir viktigt, för att skapa interaktionspunkter. Att sitta nära varandra löser ingenting i sig. Det som måste till är att man skapar en dynamisk miljö där man träffas över bolagsgränser”, säger Jan-Olof Jacke.

Projektet är fortfarande i ett tidigt skede, men på torsdagen drar det i gång lite mer på allvar. Då träffar initiativtagarna representanter från Mölndals kommun samt andra intressenter.

”Vad vi gör då är att utgå från ett vitt papper för att få insikt i vad den här platsen behöver”, säger Jacob Torell.

Planen är att försöka driva flera processer parallellt för att på så sätt skynda på projektet. Tanken är att de första företagen ska flytta in i klustret 2021 och att det ska stå helt färdigt 2030. Totalt handlar det om 100000 kvadratmeter av kommersiella ytor och arbetsplatser, där cirka 7.000 personer ska kunna arbeta. I dag sitter cirka 2.500 personer i Astra Zenecas lokaler i Mölndal.

”Men även om vi får ett bra kluster här vill vi också ha en öppenhet mot andra delar av life science-verksamheten i Göteborg, i Sverige och Skandinavien. Det blir inte någon isolering. Att förstärka det här klustret kommer säkert att stärka sektorn både i regionen och i landet”, säger Jan-Olof Jacke.

Tyck till