Investorägt biotechbolag gör storaffär – och mer hägrar

Svenska bioteknikbolaget Affibody som ägs av Investors portföljbolag för onoterade innehav, Patricia Industries, har tecknat ett avtal som ger omedelbart klirr i kassan i form av 10 miljoner dollar och hopp om mycket mer.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Affibody har tecknat avtal med det kinesiska bioteknikbolaget Inmagene Biopharmaceuticals om ett strategiskt partnerskap för utveckling och kommersialisering av den biologiska läkemedelskandidaten ABY-035, som för närvarande är i en tysk dubbelblind, placebokontrollerad fas 2-studie mot psoriasis. I avtalet får Inmagen kommersialiseringsrättigheter i Kina och Sydkorea och utvecklingsrättigheter i övriga Asien, exklusive Japan.

Affibody får 10 miljoner dollar, motsvarande cirka 100 Mkr, i up front-betalning och ytterligare 215,5 miljoner dollar, motsvarande 2,1 miljarder kronor, ligger i milstolpar kopplade till regulatoriska mål och försäljningsmål. Därtill får Affibody royalties, licensintäkter, på framtida försäljning i Kina och Sydkorea.

Affibody behåller rättigheterna för övriga världen och är enligt avtalet inte förhindrade att teckna fler samarbetsavtal rörande övriga världen.

Ansvaret för framtida forskning och studier delas mellan bolagen.

”Det som är viktigt för oss och som gör oss entusiastiska för den här affären är framför allt att hitta en bra och snabb utvecklingsväg för den här tillgången. Och när det gäller Kina så måste man ju ha en lokal partner för att få tillträde till landet”, säger David Bjelker, vd för Affibody.

Hans bedömning är att det kommer att ta cirka fem år att få fram en kommersialiseringsbar produkt, om allt går som det ska. Den pågående fas 2-studien mot psoriasis som utförs i Tyskland visade i fjol sommar positiva interimsdata, och om cirka en månad ska ettårsdata presenteras.

”På gruppnivå ser det bra ut, vi ser positivt på studien så här långt”, säger David Bjelker.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?