1515
Annons

Investor och EQT i miljardaffär

Laborie, en del av Wallenbergssfärens Investor, köper ett förlossningsbolag av EQT. Affären är värd 5 miljarder kronor.  

Foto:Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT

Medicinteknikbolaget Laborie köper Clinical Innovations, vars största produkt sugklockor vid förlossningar. Investorbolaget betalar 525 miljoner dollar för Clinical Innovations som väntas omsätta cirka 70 miljoner dollar i år. 

”Företaget har en dokumenterat stark organisk tillväxt, hög lönsamhet och ett starkt kassaflöde i förhållande till resultatet”, skriver Investor i ett pressmeddelande.

Investor är sparsamma med finansiella uppgifter om Clinical Innovations, men sträcker sig så långt att säga att bolaget har en lönsamhet som är något högre än den rörelsemarginal på cirka 30 procent som Laborie rapporterade i tredje kvartalet.

Laborie är ett dotterbolag till Patricia Industries som investerar i onoterade, helägda bolag. I portföljen ingår bland annat Mölnlycke, Permobil och Piab. Det senaste tillskottet, Utah-baserade Clinical Innovations, grundades 1993 och har i dag omkring 250 anställda. Bolaget har kunder i över 90 länder.

”Inom Patricia Industries har vi byggt ett antal starka plattformsföretag med ledande marknadspositioner inom attraktiva nischer. För de här företagen är lönsam tillväxt högt prioriterad. Förvärvet av Clinical Innovations utgör ett mycket attraktivt komplement till Labories befintliga verksamhet”, kommenterar Investors vd Johan Forssell.

Affären är den första som EQT EQT -3,94% Dagens utveckling och Investor gör sedan riskkapitalbolaget börsnoterades i slutet av september i år. Tidigare har Investor och EQT gjort inbördes affärer, senast 2018 när Investor köpte automationsföretaget Piab av EQT för närmare 7 miljarder kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?