1515
Annons

Investor kräver stopp på EU-initiativet: ”Hög tid för Sverige att agera”

Åsa Lindhagen bör omgående agera för att stoppa det högaktuella EU-initiativ som riskerar att skjuta äganderätten i sank.

Det är familjen Wallenbergs budskap till Stefan Löfvens nyrekrytering på finansmarknaden – där Di har hämtat in en rad synpunkter om vad den nya ministern bör prioritera högst.

Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg.
Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg.Foto:Amanda Lindgren

Nuvarande jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) blir ny finansmarknadsminister efter partikollegan Per Bolund, enligt vad statsminister Stefan Löfven tillkännagav på fredagen.

Di har sonderat terrängen i hennes nya domän, finansmarknaden, om var förväntningsribban ligger. Bland önskemålen syns en bred palett att sätta tänderna i, allt från att stoppa ett EU-initiativ kring bolagsstyrning från att bli svensk lag till att se till att företagare kan behålla sitt autogiro när de byter bank.

Svaren nedan är lämnade på frågan: ”Vad är det viktigaste för den nya finansmarknadsministern att ta itu med?”

 

Viveka Hirdman-Rydberg, kommunikationsdirektör på Investor INVE B +1,78% Dagens utveckling :
”En akut fråga som vi hoppas att finansmarknadsministern direkt agerar på är att stoppa EU-kommissionens initiativ EU Sustainable Corporate Governance som ska reglera bolagens syfte med verksamheten, begränsa företags möjlighet till utdelningar och återköp samt att styrelserna ska svara mot ett brett spektrum av intressenter – alltså inte ytterst inför aktieägarna som har riskerat sitt kapital. Äganderätten och den för samhällsekonomin så viktiga kapitalförsörjningen riskeras, och i förlängningen hotas Europas konkurrenskraft. För vem vill investera sitt kapital under sådana förutsättningar? På måndag går konsultationsperioden ut och under våren ska Kommissionen lägga ett skarpt förslag. Hög tid för Sverige att agera.”

 

Magnus Billing, vd på Alecta:
”Vi vill att nya finansmarknadsministern aktivt verkar för att Sverige får en starkare, mer konkurrenskraftig och attraktiv kapitalmarknad som skapar än bättre förutsättningar för effektiv kapitalallokering till företag för framtida hållbart värdeskapande.”

 

Johan Torgeby, vd på SEB och ordförande för Bankföreningen:
”Jag ser fram emot att samarbeta med Åsa Lindhagen, inte minst kring hur vi på SEB kan bidra positivt i arbetet med klimat och hållbarhet och i vårt gemensamma arbete mot finansiell brottslighet och öka informationsutbytet mellan de rättsvårdande myndigheterna och bankerna.”  

”Pandemin har visat att när regeringen, myndigheterna och bankerna krokar arm blir resultatet bättre. Jag hoppas att vi kan bygga vidare på det viktiga samarbetet för att värna samhällsekonomin och den finansiella stabiliteten.” 

 

Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv:
”Vi befinner oss i sluttampen av pandemin och det gäller att krisåtgärderna för företagen fungerar ända in i mål. Just nu tar det alldeles för lång tid. På lång sikt är det naturligtvis viktigt att finansmarknadsministern underlättar för företagen genom att förenkla regelverken.”

 

Günther Mårder, vd för Företagarna:
”I svallvågorna av finanskrisen har det blivit väsentligt svårare för småföretagarna att få traditionell bankfinansiering. Jag skulle gärna se en politik som gör det lättare för nya aktörer att ta sig in på marknaden och ta över kundrelationer. Finansmarknadsministern skulle kunna ställa krav på standarder för överföring av bankrelationer vid byte av bank, så att kunden lätt kan behålla alltifrån autogiro och förinställda konton till kontonummer. Alla dessa saker skulle underlätta rörligheten på marknaden och öka konkurrensen.”

 

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners:
”Jag skulle önska att hon tar ett ordentligt krafttag och styr upp den svenska företagsobligationsmarknaden. Småspararna har rusat in i den här sparformen senaste åren, men handeln av företagsobligationer liknar fortfarande något av en bananrepublik. Det behöver styras upp och det rejält. Förra årets stängning av flertalet räntefonder visar tydligt på problemet, men det är bara toppen av ett isberg.”

 

Elin Ljung, kommunikationsdirektör på Nordic Capital:
”Vi skulle gärna se att Åsa Lindhagen värnar det goda investeringsklimatet, då detta är enda sättet att effektivt driva en långsiktigt hållbar finans- och miljöpolitik. Ett växande inflöde av riskkapital underlättar för innovationer, nyföretagande och expansion av näringslivet.”

 ”Det är även viktigt att stärka Sveriges position som attraktivt land för investeringar genom konkurrenskraftig skattepolitik. Att vi har starkare statsfinanser än de flesta andra länder innebär en gyllene möjlighet att stärka Sveriges konkurrenskraft.”

 

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet:
* Flytträtt av pensionssparande, som införs 1 april, bör omfatta även försäkringar tecknade före 2007

* Regeringen bör införa ett särskilt pensionssparande enligt den modell Nordnet tidigare har föreslagit, kallad ”PSK”: en kapitalförsäkring där beskattningen av schablonintäkten är 15 procent i stället för som dagens 30 procent.

* Hemsidan minpension.se bör utvecklas till en ”digital flyttcentral”, och inte bara en informationsportal, där pensionssparare ska kunna flytta sitt pensionssparande digitalt och enkelt

* Stärk privatekonomins ställning på skolschemat, med mer tid och tydligare mål, så att lånekulturen motarbetas – ”Det är i skolorna vi ger unga goda ekonomiska förutsättningar. Oförmåga att hantera pengar ska inte behöva gå i arv.”

* Ta hårdare tag mot dolda indexfonder. Under företrädaren Per Bolunds tid skärptes kraven på redovisning av aktivitetsgrad, men mer kan göras.

* Ta hårdare tag även mot ”greenwashing”: i dag kan vem som helst kalla sin finansiella produkt för grön. Här måste en enhetlig terminologi och definition implementeras, i enlighet med EU:s taxonomi, så det blir enklare för sparare att välja rätt i hållbarhetsdjungeln.

Nordeas koncernchef Frank Vang-Jensen:
”I spåren av pandemin är det av stor vikt med en hållbar tillväxt i de nordiska ekonomierna. Här är vi som bank en del av lösningen.

Att nå klimatmålen är en annan huvudfråga. Nordeas mål är att bli en bank med nollutsläpp senast år 2050, med ett delmål att minska koldioxidutsläppen från utlåningen och investeringsportföljerna med 40–50 procent till år 2030. Där hoppas vi att regeringens policyer och bankernas mål kan gå hand i hand.”

 

Innehåll från Guide GlovesAnnons

“Handskprofessorn” som skyddar personalen – och budgeten

I mångas ögon har arbetshandskar en uppgift – att skydda händerna från skador. Eric Vallery, innovationschef på Guide Gloves, menar att rätt handskar även påverkar produktivitet såväl som sjukfrånvaro och därmed sista raden på företagets resultaträkning.

En arbetsskada kostar mycket. Framför allt kan det vara en personlig tragedi för den anställda, som utöver sjukskrivning med inkomstbortfall dessutom kan dra på sig långdragna, till och med livslånga, men. Eric Vallery, innovationschef på Guide Gloves, kallas skämtsamt för ”handskprofessorn” av kollegor och kunder och kan det mesta som är värt att veta om händer och hur de används. För honom är det en självklarhet att personalen förses med handskar som skyddar mot riskerna som finns i arbetet.

Men det finns fler anledningar till att en finanschef eller till och med en vd bör intressera sig lika mycket som skyddsombudet för valet av handskar. Handskar utvecklade specifikt för företagets omständigheter säkerställer även optimal produktivitet och kvalitet på slutprodukter, menar Eric Vallery.

– En arbetshandske ska inte bara ge gott skydd, om den inte är tillräckligt smidig kan det leda till produktivitetstapp på flera procent, eller ännu värre att medarbetare slarvar med säkerheten och utför moment med fel handskar, eller utan några handskar alls. En säker handske som begränsar medarbetaren kan ironiskt nog, utöver produktivitetsbortfall även leda till fler skador, säger Eric Vallery.

För den som arbetar inom produktion är händerna det allra viktigaste verktyget. Därför är det viktigt att de handskar som används på en arbetsplats är anpassade efter de specifika moment som ska utföras just där. Eric Vallery och hans kollegor är ofta ute på besök hos sina kunder för att utveckla handskarna tillsammans med dem.

– Alla arbetsplatser har sina egna utmaningar och förutsättningar. Som innovationsledare behöver vi på Guide känna kunden bättre än någon annan. Innovation handlar inte bara om att vara banbrytande utan innovationen måste också fylla ett verkligt värde och förbättra för kunden.

Med över 30 år i branschen har Guide Gloves en lång erfarenhet av att hjälpa människor att skydda sina händer och använda dem på bästa sätt. Men den långa erfarenheten gör inte att man endast håller fast vid gamla beprövade metoder eller kör i samma hjulspår. Eric Vallery menar att produktutvecklingsteamet på Guide Gloves ständigt arbetar för att utveckla nya lösningar för sina kunder.

– Vi strävar alltid efter att vara den mest effektiva, hållbara och innovativa tillverkaren av professionella arbetshandskar. Vi arbetar ständigt med nya metoder och material för att förbättra användarens säkerhet och prestationsförmåga, och använder oss av teknologi och innovation för att utveckla hållbara lösningar för att möta dagens och morgondagens behov.

Läs mer om hur Guide Gloves arbetar med innovation, eller boka in oss på besök där vi ser över era behov. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Guide Gloves och ej en artikel av Dagens industri

Truss spelar högt i jakten på att bli ett nytt Singapore

Den nya brittiska regeringens skattepaket har slagit ned som en bomb. Pundet tokföll i måndags efter att finansminister Kwasi Kwarteng föreslagit de största skattesänkningarna på 50 år. Lägg till lättnader för att täcka skenande energipriser och resultatet är ökad belåning.

Liz Truss.
Liz Truss.Foto:Alberto Pezzali

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera