1515

Investor börjar redovisa värdet på onoterade innehav

Investor ska från och med nästa kvartalsrapport börja rapportera bedömda marknadsvärden för sina större helägda dotterbolag, efter att hittills enbart ha redovisat bokförda värden, som i många fall är betydligt lägre.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Investors vd Johan Forssell och styrelseordförande Jacob Wallenberg.
Investors vd Johan Forssell och styrelseordförande Jacob Wallenberg.Bild:Evelina Carborn

Nyordningen motiveras med att skillnad mellan bokfört värde och marknadsvärden, som ska baseras på värderingsmultiplar för relevanta noterade jämförbara företag, har ökat med tiden.

Att Investor inte rapporterar marknadsvärden har från tid till annan påpekats av analytiker, som framhållit att marknaden kan befaras undervärdera hela Investor om enbart bokvärden används.

Inför Investors bokslut värderade exempelvis Nordea det största onoterade innehavet Mölnlycke till 50,9 miljarder kronor mot Investors bokvärde på 20,3 miljarder, och Permobil till 7,9 mot rapporterade 4,2 miljarder.

Ackumulerat värderade banken substansvärdet till 457:60 kronor per aktie, att jämföra med av Investor rapporterade 392:90 kronor. Det landade i att substansvärdet i själva verket var 25,7 procent, mot rapporterade 13,5 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?