1515

Investmentjätten varnar: Högsta värderingarna sedan 1900 – allt bra har ett slut

Värderingarna på aktie-, obligations- och kreditmarknaden har nått de högsta nivåerna sedan 1900. Investmentjätten Goldman Sachs varnar för minskad avkastning för samtliga tillgångar på medellång sikt, enligt Bloomberg News.

Men i värsta fall kan det bli en rejäl stjärnsmäll.

Bild:TT

Bloomberg News rapporterar att den senaste tidens långa tjurmarknad har fått de genomsnittliga värderingarna för aktie-, obligations- och kreditmarknaden att skjuta i höjden. Värderingarna är nu de högsta sedan 1900, något som förr eller senare kommer innebära problem för investerarna enligt investmentjätten Goldman Sachs.

Christian Mueller-Glissman, internationell strateg på Goldman Sachs konstaterar i en analys att det är ovanligt att aktiemarknaden, obligationsmarknaden och kreditmarknaden är ungefär lika högt värderade samtidigt.

”Alla bra saker har ett slut”, skriver han i analysen och spår att när centralbankerna minskar sina kvantitativa lättnader och premierna ökar kommer investerare kräva obligationer med längre löptider vilket troligen kommer minska avkastningen för samtliga tillgångar på medellång sikt.

I ett sådant scenario uppmanar investmentjätten investerarna att sitta kvar med investeringarna och kanske till och med öka sina innehäv för en större hävstång.

I analysen finns också ett riskscenario som är mindre sannolikt men skulle innebära en betydligt större smäll. Såväl aktiemarknaden som obligationsmarknaden skulle påverkas, hur mycket beroende på om den utlösande faktorn involverar en negativ tillväxtchock eller en tillväxtchock kombinerat med en större uppgång i inflationen.

”Höga värderingar ökar risken för nedgångar helt enkelt eftersom bufferten för att hantera chocker är mindre”, skriver strategerna.

I analysen konstateras också att volatilitetsindexet Vix, mer känt som skräckindexet, fortsatt kan ligga på rekordlåga nivåer. Det har genom historien funnits perioder då låga volatilitet har präglat marknaden i mer än tre år, den nuvarande perioden började under mitten av 2016.

Vix, eller CBOE Volatility Index som det egentligen heter, mäter den förväntade volatiliteten för det breda amerikanska indexet S&P 500 baserat på prisutvecklingen för finansiella instrument som ska skydda investerare mot kursnedgång. 

Det kan liknas vid priset på en försäkring, när många investerare köper optioner för att skydda sig mot kursnedgång ökar Vix-indexet.

Det historiska genomsnittet för VIX ligger kring 20. I dag ligger Vix-indexet på 10,62, 


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?