1515
Annons

Investmentbolagets initiativ: Importera masker

Efter larm om brist på skyddsmateriel inom vården tar investmentbolaget Creades saken i egna händer. Med uppbackning från kända näringslivsprofiler startar man ett importinitiativ där de första andningsmaskerna från Kina anländer nästa vecka.

John Hedberg, Creades.
John Hedberg, Creades.Foto:fotograf Jann Lipka

Produktionen av skyddsmateriel till vården, som andningsmasker och plasthandskar, har gått för högvarv i Kina under de senaste månaderna. Nu när virusepidemin mattats av i Asien har man börjat öppna för export till länder i bland annat Europa, där behoven av utrustning är stora. 

”Förra veckan fick vi signaler från släkt och vänner som jobbar på sjukhus i Stockholm om den akuta brist som råder. Av en slump fick jag kontakt med ett gäng som arbetat med import och export av medicinsk utrustning från Kina. De satt på alla leverantörskontakter, men saknade finansiering och mottagare”, säger John Hedberg, vd på Creades CRED A 0,00% Dagens utveckling .

Efter en hel del research, där John Hedberg vill vara noga med att tacka alla som har hjälpt till, landade man i att Socialstyrelsen ansvarar för att köpa in skyddsutrustning. Men i det extremläge som råder behöver inköpsbesluten ske snabbare än vanligt, och där såg Creades möjligheten att hjälpa till med att korta beslutsvägarna. 

”Vi såg det inte bara som en möjlighet, utan en skyldighet. Hela världen är i Kina just nu för att köpa upp hela lager och muta in framtida produktionskapacitet. Om Sverige ska få något måste man agera extremt snabbt. Som ett exempel hade vi möjlighet att köpa in 50 respiratorer häromdagen, men de plockades av ett annat land som kom till beslut snabbare än Sverige. Företagare är vana vid snabbt beslutsfattande och att på kort tid ordna fram likviditet – Här ser vi att vi kan spela en viktig roll i att bistå det offentliga i nuvarande helt unika situation.” 

Redan nu har man kommit över 300 000 andningsmasker som kommer att anlända från Kina i mitten av nästa vecka, och en betydligt större order är på gång med både masker och skyddsglasögon. 

”Men behovet just nu mäts i många miljoner, så det kommer att behövas mycket mer och att en mycket större del av näringslivet mobiliserar, till exempel genom att se om man kan ställa om befintlig, inhemsk produktion.”

För att styra inköpen har man skapat en projektorganisation bestående av Sven Hagströmer och John Hedberg från Creades, samt Jens von Bahr från Evolution Gaming. Deras roll är främst att se över vilken typ av utrustning vården är i behov av och på kort sikt hjälpa till med att finansiera inköpen.  Apotea och Instabox som Creades är delägare i ställer också upp för mellanlagring av leveranserna. Allt arbete sker ideellt och utan kommersiella vinstmotiv.

”Hittills har vi använt Creades pengar, men vår verksamhet är inte att köpa medicinsk utrustning. För att aktieägarna inte ska bli lidande gick vi ut bland våra kontakter i lördags och på mindre än två timmar hade vi hittat några privatpersoner som ställer upp med över 15 miljoner kronor i garantier”, säger John Hedberg och fortsätter:

”I den akuta situationen bjuder vi mer än gärna både på vår arbetstid och rollen som bank för Socialstyrelsen och regionerna, men över tid är det helt nödvändigt med en mer långsiktig lösning. Detta kommer kräva snabba och tydliga beslut från statligt håll.” 

Vad ser du som den största utmaningen just nu?

”Flygfrakten. Normalt går den här utrustningen med civila plan, men just nu är flygtrafiken nedmonterad. Vi tittar på möjligheten att skapa en luftbro mellan Stockholm och Kina, det skulle göra att vi slipper lasta om i länder som kan införa exportförbud. I den processen har SAS varit mycket tillmötesgående men även här behövs tydligt stöd från berörda myndigheter och departement.”

 

Coronaviruset överraskar forskare: ”Det är oroväckande”

Mitt i sommaren rusar covidsmittan i flera europeiska länder – och även i Sverige ökar fallen. Utvecklingen överraskar virusforskare.

”Vi kan ha trott och hoppats att vi har det värsta bakom oss, men nu är jag osäker”, säger virusforskaren Niklas Arnberg.

Foto:Johan Nilsson/TT

Nästan 900.000 nya fall i Frankrike, 600.000 i Italien och över 500.000 i Tyskland.

Trots sommarvärmen ökar smittspridningen av corona.

Även i Sverige stiger smittan – för femte veckan i rad. De bekräftade fallen är dock betydligt färre här, totalt knappt 4.800, eftersom vi till skillnad från många andra länder inte masstestar längre.

”Jag är lite överraskad. Jag förväntade mig inte att det skulle bli så mycket smittspridning som vi har just nu”, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Hittills under pandemin har smittspridningen tydligt minskat under sommaren. Men undantag finns, påpekar Arnberg. I Sydafrika nådde smittspridningen sin högsta topp nånsin just under sommaren, när deltavarianten fick fäste i landet.

”Nu har vi den nya omikronvarianten BA.5 som verkar undgå tidigare immunitet som vi fått antingen genom vaccin eller infektion. Då kan det bli sådana här situationer som vi har nu med tilltagande smittspridning fast vi är mitt i sommaren”, säger han.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har varnat för den nya coronavågen som man redan ser orsakar att fler läggs in på sjukhus. Prognosen är att smittan kommer att fortsätta att öka och att fler väntas bli svårt sjuka under juli och augusti.

”Det är klart att det är oroväckande, både på global och nationell nivå. Vi vet att sjukvården varit hårt belastad under hela pandemin, nu är många på en välförtjänt semester. Om de som är kvar blir ännu mer belastade är det inte alls bra”, säger Niklas Arnberg.

Vad som händer efter sommaren när jobb och skolor drar i gång igen är också oklart.

”Vi vet inte alls vad som kommer att hända i höst och vinter och hur allvarligt det kommer att bli. Vi har nog trott och hoppats att vi kan ha haft det värsta bakom oss, men nu är jag mer osäker”, säger han.

Han tillägger att han ändå har svårt att se framför sig att det skulle bli värre smittovågor med fler svårt sjuka på sjukhus samtidigt än tidigare.

”Men, det osäkra är hur lång tid det tar innan pandemin är över. Vi har inte varit med om en coronavirusorsakad pandemi tidigare. Vi kan bara jämföra med influensapandemier, som brukar vara över på ett till tre år.”

Kanske kan det ändå vara bra om en andel av svenskarna blir milt infekterade i denna sommarvåg av corona och får med sig ett visst skydd in i hösten och vintern, resonerar han.

Folkhälsomyndigheten har bedömt att en stor del av befolkningen troligen kommer att smittas av den nya undergruppen. Den som haft omikron under vintern eller våren är inte skyddad.

TT: Hur kan ett virus fortsätta att skapa nya undervarianter så snabbt?
”Man kan tycka att det är lite märkligt. Vi har inte alla svaren. En sak man kan säga om det här coronaviruset är att det är det största RNA-viruset som kan infektera människor, och det har en mer än dubbelt så stor arvsmassa som influensaviruset. Så man kan säga att det har en förhållandevis stor molekylär verktygslåda som det kan använda sig av för att till exempel trycka tillbaka vårt immunförsvar och förhindra att vi får en bestående immunitet”, säger Niklas Arnberg.

Att så många är smittade samtidigt globalt spelar också roll.

”Även om viruset muterar förhållandevis långsamt jämfört med andra RNA-virus sker det ändå på totalen en väldig massa mutationer”, säger Arnberg.

TT: Kommer vi nånsin att komma ur denna cykel?
”Ja, det kommer vi att göra. I takt med att vi blir vaccinerade och infekterade, så ser jag framför mig att det här viruset så småningom landar som ett av alla andra säsongscoronavirus eller säsongsinfluensavirus, som vi kan bli sjuka i en gång per år på sin höjd.”

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus konstaterade häromdagen att pandemin ”inte är i närheten av att vara över”.

”Jag räknar inte med att pandemin kommer att vara över under den här vintern”, säger Arnberg.

Troligen kommer vi inte att behöva leva med restriktioner igen, men det går inte att utesluta, säger han.

TT: Detta sker trots att vi har vacciner?
”Ja, vaccinerna är inte så bra på att skydda mot smittsamhet som vi är vana vid att vacciner brukar göra. Vaccinerna verkar fortfarande ge ett skydd mot svår sjukdom och död, men lyckas inte hålla tillbaka smittspridningen.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera