Investeringstipsen – det skulle de göra med 10 miljoner

En klassisk fråga när Di Weekend under vinjetten 21 snabba ställer de mer ovanliga frågorna till profiler i näringslivet och övriga samhället handlar om investeringar.  Här är de bästa svaren från året som gått, kanske kan de ge vägledning inför 2021.

Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, Nina Lindvall, vd på Interflora och Adam Gerge, ordförande i fondförvaltaren Didner & Gerge.
Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, Nina Lindvall, vd på Interflora och Adam Gerge, ordförande i fondförvaltaren Didner & Gerge.Foto:Jesper Frisk; Jack Mikrut; Petronelle Halvorsen

Du får 10 [eller 100] miljoner kronor i handen och måste placera dem direkt, vad gör du?

Bankföreningens vd Hans Lindberg
Bankföreningens vd Hans LindbergFoto:Håkan Flank

”Tar dem! Och springer. Vart vet jag inte.”

Bankföreningens vd Hans Lindberg.

Fredrik Sjöholm, chef för IFN, Institutet för Näringslivsforskning
Fredrik Sjöholm, chef för IFN, Institutet för NäringslivsforskningFoto:Joey Abrait

”Jag skulle betala bolån, hjälpa barnen med bostäder och lägga i resten i en indexfond. I och med det här jobbet köpte vi en liten trea på Söder i Stockholm i augusti. Den var inte gratis.”

Fredrik Sjöholm, chef för IFN, Institutet för Näringslivsforskning.

Bo Sköld, Generalsekreterare i Svenska jägareförbundet.
Bo Sköld, Generalsekreterare i Svenska jägareförbundet.Foto:Jack Mikrut

”Jag köper en gård åt familjen där vi tillsammans erbjuder en väg in i jakten för nya jägare.”

Bo Sköld, Generalsekreterare i Svenska jägareförbundet.

Caroline Lind, vd på väsktillverkaren Sandqvist
Caroline Lind, vd på väsktillverkaren SandqvistFoto:Gustaf Månsson

”Då köper jag en tomt och bygger vårt drömhus. Jag längtar efter att bo närmare naturen.”

Caroline Lind, vd på väsktillverkaren Sandqvist

Volvo Cars finanschef Carla De Geyseleer.
Volvo Cars finanschef Carla De Geyseleer.Foto:Amanda Lindgren

”En stor andel i aktier, teknikbolag och inom håll­barhet. Där ligger framtiden och det är där jag tror att vinsterna kommer att skapas.” 

Volvo Cars finanschef Carla De Geyseleer 

Nina Lindvall, vd på Interflora
Nina Lindvall, vd på InterfloraFoto:Jack Mikrut

”Just i dag skulle de gå till sjukvården. I ett normalt läge skulle jag investera i någon typ av miljöinnovation.”

Nina Lindvall, vd på Interflora

Foto:Petronelle Halvorsen

”Jag väljer fem aktier ur våra fonder som jag kan personligen: amerikanska Markel, ett av världens största specialförsäkringsbolag, Bakkafrost, ett lax­odlingsbolag på Färörna, gruvutrustningsbolaget Epiroc, teknikbolaget Lagercrantz samt ameri­kanska Littelfuse, ledande inom specialsäkringar.”

Adam Gerge, ordförande i fondförvaltaren Didner & Gerge (som inte fick svara sitt bolags egna fonder)

Karin Gunnarsson, tävlingsproducent för Melodifestivalen.
Karin Gunnarsson, tävlingsproducent för Melodifestivalen.Foto:Josefine Stenersen

”Jag skulle investera 9 miljoner i en bostad, och sedan skulle jag sätta sprätt på 1 miljon. Det vore kul att lyxa med familj och vänner.”

Karin Gunnarsson, tävlingsproducent för Melodifestivalen

Svea solars marknadschef Nolan Gray.
Svea solars marknadschef Nolan Gray.Foto:Jack Mikrut

”Köper fastigheter eller mark på Grönland. Det är förmodligen en av de sista kontinenterna som kommer att vara över vattenytan i framtiden, så det är en bättre investering att köpa något där än i södra Frankrike.”

Svea solars marknadschef Nolan Gray

Maria Mindhammar, generaldirektör Arbetsförmedlingen.
Maria Mindhammar, generaldirektör Arbetsförmedlingen.Foto:Jesper Frisk

”Först skulle jag säkra alla familjemedlemmars boende. Sedan fundera på investeringar. Troligen hade jag delegerat uppgiften till min man som är ekonomikonsult.”

Maria Mindhammar, generaldirektör Arbetsförmedlingen

Linn Frisinger, vd Swedish Stockings
Linn Frisinger, vd Swedish StockingsFoto:Petronelle Halvorsen

”Investerar i skog. Det känns stabilt. Ibland när man är entreprenör behöver man känna trygghet. Skogen har alltid vuxit lite grann när man vaknar på morgonen, till skillnad från aktier som kan ha rasat.”

Linn Frisinger, vd Swedish Stockings.

 


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?