ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Investeringschefen: "Den här marknaden är galen"

  • Foto: Matej Kastelic

Aktiemarknaden är ohälsosam och situationen liknar perioden som ledde fram till den globala finanskrisen 2008. Det säger Peter Toogood, investeringschef på finansrådgivaren Embark Group, till CNBC.

Den amerikanska finansrådgivaren Embark Group varnar för att marknaden är på väg i samma riktning som före finanskrisen 2008. Det faktum att investerare forfarande köper aktier efter förra veckans stora ras på börserna är ett oroande tecken, menar Peter Toogood, investeringschef på finansrådgivaren Embark Group, enligt CNBC.

Före kraschen 2008 hade börsen slagit ”all-time high” flera gånger. I oktober 2007 stängde Dow Jones Industrial på plus, trots tidiga varningstecken om kommande oro på marknaden. Kaoset han ikapp under månaderna som följde, skriver CNBC. 

"De når fortfarande väldigt höga nivåer på marknader utanför USA, och det signifikant. Det är ett tydligt tecken på att en björnmarknad är på väg. Jag tror fortfarande det, baserad enbart på värdering. Den här marknaden är galen”, säger Peter Toogood till CNBC.

Efter förra veckans breda fall återhämtade sig de amerikanska börserna under veckans inledande handelsdagar. Det visar på fortsatt självförtroende hos investerarna trots den senaste tidens volatilitet på aktiemarknaden.

”Förra veckans korrektion var normal, om inte redan alla var fullinvesterade. Vem är det nu som köper? Mönstret liknar 2007, 2008 väldigt mycket och jag förstår inte varför någon skulle bli förvånad”, säger Peter Toogood till CNBC.

Marknaden har under lång tid dragit nytta av en generös penningpolitik världen över, men nu ser centralbankerna ut att strama åt policyn. Fed förväntas höja räntan minst tre gånger under det kommande året, vilket påverkar bolagens lånekostnader och kan leda till att de blir mindre attraktiva på aktiemarknaden.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies