1515
Annons

Investerarproffset: Så lyckas du med ”impact investments”

Investeraren Susanna Campbell synar läget på börserna och berättar hur du lyckas med impact investments. 


Vart femte byggbolag inte kreditvärdigt: ”Risken stiger”

Byggbolag toppar återigen listan över månadens största konkurser. En femtedel av företagen i branschen är inte kreditvärdiga, vilket eldar på konkursrisken. 

”Byggbranschens utveckling är oroande eftersom den påverkar så många andra branscher i kedjan”, säger Henrik Jacobsson, vd Creditsafe. 

Henrik Jacobsson är vd för kreditupplysningsbolaget Creditsafe.
Henrik Jacobsson är vd för kreditupplysningsbolaget Creditsafe.Foto:Creditsafe
Foto:ANDERS WIKLUND / TT

Hittills i år har ett bygg- eller entreprenadbolag toppat listan över de största konkurserna varje månad, utom i april då shoppingklubben Campadre dundrade in på första plats. 

Även i juni ser den största konkursen ut att bli ett byggbolag: Luleåbaserade Nek som vid konkursdagen i mitten av juni hade ett 50-tal medarbetare och skulder på omkring 60 miljoner kronor, enligt konkursförvaltarens initiala uppskattning. Bakom haveriet fanns förlustprojekt under 2021 och ett kostsamt försökt att etablera sig i Mälardalen.   

Nyligen larmade organisationen Byggföretagen om att bygg och anläggning är den bransch som inflationen är mest kännbar för. Man hänvisade till en enkät från Svenskt Näringsliv, där nästan samtliga företag inom sektorn (98 procent) uppger att de påverkas av prisökningar.

Nu visar data som kreditupplysningsbolaget Creditsafe tagit fram åt Di att andelen icke kreditvärdiga byggbolag stiger. Från tidigare 16 procent av landets cirka 18.000 byggentreprenörer har numera en femtedel (19 procent) problem med att betala sina skulder. 

”Ökningen hänger antagligen ihop med att bolagen haft det tuffare senaste tiden, med ökade materialkostnader och problem med leveranser. Risken stiger i branschen”, kommenterar Henrik Jacobsson, vd Creditsafe. 

Kreditvärderingsmodellerna utgår visserligen från en mängd data, men framför allt är det sena betalningar som ställer till det för majoriteten av bolagen som inte är kreditvärdiga, fortsätter han och hänvisar till Kronofogdens register. 

”Byggbranschens utveckling är oroande eftersom den påverkar så många andra branscher i kedjan – som transporter, målare och elektriker”, säger Henrik Jacobsson vidare.

På Byggföretagen är man dock mer orolig över tillgången på cement än över prisökningar. Domstolsbeslut väntas mot slutet av året, konstaterar Johan Deremar, prognosansvarig på branschförbundet. 

”Alla hoppas att cementfrågan blir löst en gång för alla, så att materialförsörjningen tryggas. För branschen är det helt avgörande att svensk cement finns även i framtiden”, säger han till Di. 

Vad gäller konkursutvecklingen framåt, spår Johan Deremar en oundviklig uppgång.

”Den borde vända uppåt. Troligen får vi se stigande konkurstal efter sommaren, nu när kreditvärdigheten minskar. Men bilden spretar. Generellt är företag mer optimistiska än konsumenter.”

Än så länge fortsätter konkursstatistiken som helhet på sin positiva kurva. Preliminära siffror över juni månad visar på ännu en resolut minskning. Minus 12 procent jämfört med juni förra året, uppskattar Creditsafe.

Utvecklingen i Norge och Danmark kan dock ge en fingervisning om vad vi har att vänta oss under årets andra halvår. I Danmark har konkurserna ökat med 26 procent andra kvartalet. För Norges del handlar det om mer blygsamma plus 5 procent jämfört med kvartal två 2021. 

”Det är inte säkert att vi får se en liknande konkursvåg som när pandemin startade, men man kan nog utgå från att både Norge och Danmark ligger något steg före oss”, säger Henrik Jacobsson. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?