Investerarna rusar till nya favoritsektorn: ”Går bara uppåt”

De är framgångsrika techinvesterare och techentreprenörer med gedigna meritlistor. Nu har de hittat en ny favoritsektor att placera i - mat.

Måns Ullerstam, Kale United.
Måns Ullerstam, Kale United.
Gustaf Brandberg driver Gullspång Invest tillsammans med sina bröder Erik och Magnus.
Gustaf Brandberg driver Gullspång Invest tillsammans med sina bröder Erik och Magnus.

”När jag började för tre fyra år sedan var det ett initierat fåtal som ens förstod vad jag pratade om och investerade i”, berättar Måns Ullerstam.

Med en bakgrund som framgångsrik techentreprenör har han tidigare bland annat byggt upp en rad spelbolag som Picofun och Resolution Games. Nu driver han Kale United, ett investmentbolag inriktat på ”växtbaserat.”

”Beyond Meats IPO blev nog en ögonöppnare för många. Idag är det långt ifrån bara dom som bryr sig om klimatet och djuren som är intresserade, nu lockas även traditionellt kapital”, konstaterar Måns Ullerstam.

Beyond Meat är den amerikanska tillverkaren av växtbaserade hamburgare som gick till börsen för snart ett år sedan. Aktien noterades till 25 dollar och rusade sedan som värst drygt 800 procent i somras. I dag handlas den kring 115 dollar, upp drygt 350 procent således.

Och den börshajpen är inte så konstig, menar Måns Ullerstam när han beskriver marknaden för växtbaserat.

”Just nu är vi i en fas när det bara går uppåt, utan undantag, på alla fronter. Och så kommer det att vara några år till, innan marknaden stabiliseras med lite mer normala tillväxtkurvor. Men det är långt fram i tiden”, 

Kale United har i dag investerat i nära ett 30-tal bolag som Noquo Foods, Astrid & aporna och Swedish Temptations.

Noquo Foods, som utvecklar veganost, har även nyligen fått in kapital från tunga VC-bolagen Creandum och Northzone.

Kale United har också en portfölj med noterade växtbaserade aktier där vi såklart hittar Beyond Meat men också bekantingar från Stockholmsbörsen som fettbolaget AAK, Simris Alg och Senzagen som utvecklat djurfria labbtester.

En annan finansprofil som fastnat för food tech är Gustaf Brandberg, som tillsammans med sina bröder Erik och Magnus driver riskkapitalbolaget Gullspång Invest. Pengarna kommer främst från familjens stora aktiepost i Axis, techsuccén som blev uppköpt häromåret, och de satsas i ett antal väl valda framtidssektorer; energi, cirkulära system och food tech.

Redan 2014 fick han upp ögonen för food tech och investerade i bland annat Mat.se och Oatly året efter.

”Då var vi dom enda som ville köpa den aktiepost i Oatly som fanns till försäljning.”

Just Oatly ser han som ett mönsterexempel på det han letar efter.

”Vi vill hitta entreprenörer som kan flytta hela matsystemet till ett nytt paradigm, som kan vara tio gånger bättre. Som Oatly. Det är tio gånger bättre att producera mjölk utan att behöva blanda in kor, av många skäl. Eller Nick’s som utmanar hela sockerparadigmen på samma sätt. Om man får ta bort en enda sak från världens livsmedel för att förbättra folkhälsan så ska man välja socker.”

Han är också optimistisk att kunna hitta allt fler sådana.

”Fler och fler entreprenörer har insett att det är här man ska starta bolag och lösa problem och inte sätta upp ännu ett mobilcasino på nätet eller något annat meningslöst.”

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?