Annons

Investerarna har fått smak för second hand

Cirkulär handel har fått en rejäl skjuts under pandemin. Såväl konsumenternas som investerarnas intresse för second hand har skjutit i höjden. 

Till vänster en Birkin-väska från Hermès som går för 900.000 kronor på second hand.
Till vänster en Birkin-väska från Hermès som går för 900.000 kronor på second hand.Foto:TT/Most Photos

Second hand ökade snabbt i popularitet redan innan pandemin skakade om detaljhandelsmarknaden i dess grundvalar. Sedan dess har faktorer som krånglande leveranskedjor, åtstramade hushållskassor och en ökad vilja att shoppa hållbart bidragit till att begagnat exploderat. Inte minst på nätet. 

I modeindustrin kommer second hand starkt. I USA köpte över 33 miljoner personer second hand för första gången under 2020 och under de kommande fem åren väntas marknaden för begagnade kläder dubbleras till 77 miljarder dollar enligt en rapport från amerikanska Thredup, en av de stora aktörerna inom begagnade kläder på nätet. 

I fjol börsnoterades såväl Thredup som amerikanska Poshmark och i Europa satsade Kering, som äger Gucci, pengar i franska Vestair Collective, amerikanska Etsy köpte brittiska Depop och svenska EQT var en av de ledande investerarna i en finansieringsrunda i litauiska Vinted där värderingen av bolaget tredubblades. 

Och visst verkar det finnas behov av en second hand-marknad. I dag finns det enligt Thredup runt 9 miljarder klädesplagg som knappt används alls eller är undanstoppade i garderober. Och varje år slängs omkring 36 miljarder plagg bara i USA,, varav 95 procent skulle kunna återanvändas eller återvinnas. 

Genom att köpa second hand istället för nyproducerat minskas koldioxidavtrycket med 82 procent och för att branschen ska uppnå 1,5 gradersmålet till 2030 så måste ett av fem klädesplagg som säljs vara begagnat, skriver Thredup i sin rapport. 

Men även om åtstramade hushållskassor talar för second hand finns det också en annan del av marknaden där det på inget sätt går att göra några klipp. Tvärtom. Den legendariska Birkin-väskan från Hermès är ett lysande exempel. Den såg dagens ljus på 1980-talet när den dåvarande vd:n Jean-Louis Dumas satt intill den brittiska skådespelaren Jane Birkin på en flygresa och alla hennes tillhörigheter plötsligt föll ur handväskan. Tillsammans gjorde de en skiss av hennes idealväska på baksidan av en spypåse. 

På den brittisk-portugisiska lyxmodesajten Farfetch finns de begagnade väskorna under benämningen Hermès Pre-Owned att köpa för fantasisummor, den dyraste går loss på hela 900.000 kronor. 

 

Innehåll från RenableAnnons

Tillgång till slutkunddata ökar Sennheisers försäljning

Att genomföra konverteringsdrivande kampanjer har hittills varit nästan omöjligt för tillverkande varumärken som säljer sina produkter hos e-handlare – detta eftersom tillverkarna saknar slutkunddata. Lösningen är konceptet cooperative marketing där varumärken och e-handlare samarbetar för att skapa riktade annonser i sociala medier, driva trafik och öka försäljningen. 

Sennheiser, världskänt för sina mikrofoner och hörlurar, är ett av företagen som insett de stora marknadsfördelarna med cooperative marketing. De har därför vänt sig till Re:nable som fungerar som en länk mellan varumärken och e-handlare som säljer deras produkter. Tack vare Re:nables avtal med e-handlarna får Sennheiser information om vem som besökt webbutikerna och klickat på deras produkter, eller kollat på andra produkter i deras segment, för att i nästa steg skapa annonser riktade mot dessa specifika kunder vid exakt rätt tillfälle. Det hela görs möjligt av så kallad pixelintegration, det vill säga datalänkar som används för att skicka anonymiserad data mellan olika parter.

– Att få tillgång till slutkunddatan hos våra återförsäljare har gjort att vi kan skapa konverteringskampanjer i sociala medier med riktigt bra ROI (return on investment) som vi inte haft samma möjlighet till tidigare. Till exempel lanserade vi nyligen våra nya Momentum 4 hörlurar. Då kunde vi skapa kampanjer riktade mot de personer som varit inne och kollat på hörlurar den senaste veckan och influera dem med våra kampanjer för att få dem att välja Sennheiser, säger Andreas Andersson, trade marketing manager för Sennheiser Norden. 

Annonserna skapas automatiskt genom AI. Re:nables AI-plattform samlar in uppgifter från nätet och e-handlarna för att skapa bästa möjliga annons utifrån kund- och expertrecensioner, produktbilder, utmärkelser och annan relevant information om Sennheisers produkter. Detta ger möjligheter som inte funnits tidigare vid automatiserad annonsering.

– Eftersom våra produkter har riktigt bra recensioner och utmärkelser både från experter och slutkunder är det guld värt att kunna använda detta i annonsering för varje produkt. Recensioner, i kombination med både en snygg annonsdesign och köpdata från våra återförsäljare, skapar väldigt konverterande kampanjer och annonser. 

En stor fördel för Sennheiser, förutom tillgången till kunddata och snyggare annonser, är insikterna och rapporterna de får ta del av.

– Att få ta del av de försäljningssiffror som kampanjerna genererat än en riktig höjdpunkt. Det är också intressant att ta del av vilket content som presterat bäst, säger Andreas och fortsätter:

– Alla tjänar på cooperative marketing. Kunderna får se relevanta annonser, handlarna får gratis konverterande trafik och försäljningen ökar för oss båda. 

Om Re:nable:

Re:nable grundades 2018 med visionen att låta varumärken ta del av kundens köpresa genom Cooperative Marketing. Konceptet ger varumärken möjlighet att genomföra konverterande kampanjer i sina återförsäljares kanaler. Re:nable har genererat över 400 miljoner i extra försäljning till sina e-handelspartners.

Läs mer om Re:nable här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Renable och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera