Annons

Investerare rusar till svensk life science

58 miljarder kronor har pumpats in i svenska life science-bolag de senaste fem åren. Och det finns inga tecken på att investerarnas intresse för sektorn skulle svalna – tvärtom.

Jakob Lindberg, blev under tisdagen forskningschef för Oncopeptides efter att ha jobbat som vd för bolaget flera år.
Jakob Lindberg, blev under tisdagen forskningschef för Oncopeptides efter att ha jobbat som vd för bolaget flera år.Foto:Filip Erlind
Dharminder Chahal som styr den nederländska fonden Van Herk räknar med fler investeringar i Sverige.
Dharminder Chahal som styr den nederländska fonden Van Herk räknar med fler investeringar i Sverige.
Laura Sutcliffe, läkemedelsanalytiker på investmentbanken UBS.
Jonas Jendi, investment manager på Industrifonden.
Jonas Jendi, investment manager på Industrifonden.Foto:Margareta Bloom Sandebaeck

Pengaregnet över svensk life science fortsätter. Så kallade FPO:s, follow on public offerings, noterade bolags emissioner har fortsatt i full fart även under 2020, konstaterar Industrifonden i sin färska Life Science report.

”Vi har sett den stora mängden tidiga life science-bolag som har noterats som alla är kassaflödesnegativa och kommer att så vara ett bra tag. Och ju fler de är och ju längre de kommer desto mer kapital behövs. En stor snöboll som rullar. Det är fascinerande”, konstaterar Jonas Jendi, investment manager på Industrifonden.

Det är ett brett spann bolag som fortsätter att på löpande band plocka in nya pengar, sammanlagt 18 miljarder kronor de senaste fem åren när det gäller FPO.

”Bolag som Calliditas och Oncopeptides ONCO +1,49% Dagens utveckling har gjort omfattande jobb att kommunicera med specialiserade internationella investerare och kan därför göra stora emissioner med pengar utanför Norden”, förklarar Jonas Jendi.

Oncopeptides tog i maj i år in rekordsumman 1,4 miljarder kronor på ett bräde.

”Men att även mindre bolag som Bioinvent BINV +2,17% Dagens utveckling kan ta in nära 500 miljoner kronor är ett verkligt styrkebesked.”

Bland investerarna i Bioinvents emission fanns storägaren Van Herk, en holländsk familjefond som nu är på jakt efter fler svenska life science-investeringar.

”Vi investerar inte i binära bolag, där det är allt eller inget, utan i bolag med portföljer. Bioinvent är också ett av de få integrerade bioteknikbolagen, som har plattformen med egna projekt och även tillverkningen inhouse. Och inom kort kommer bolaget att ha hela fem kliniska program vilket är ganska ovanligt för ett europeiskt bioteknikbolag”, förklarar Dharminder Chahal, som rattar fonden, det holländska intresset för det svenska bolaget.

”Jag räknar med att vi snart kommer att göra fler affärer i svenska life science-bolag allt eftersom vi den senaste tiden byggt upp ett allt tätare nätverk här”, fortsätter han.

Även om den heta IPO-trenden peakade 2017 och sedan varit något lugnare ser Jonas Jendi på Industrifonden ingen istid framför sig för nya listade life science-bolag.

”Det kommer säkert att bli fler IPO:s av klassiska, tidiga life science-bolag under hösten om börsen fortsätter att vara så entusiastisk som den varit den senaste tiden”, menar han.

Förutom de 35 miljarder kronor som totalt har investerats i sektorn de senaste fem åren har nära 23 miljarder kronor betalats för uppköp av bolag. Bland de i dag dryga 160 noterade svenska life science-bolagen finns också allt fler som börjar blir mogna för uppköp.

”De som jag tycker skulle passa in i väldigt många bolag är Oncopeptides. De kan rent teoretiskt ha en produkt på marknaden inom ett halvår. Där kan ett big pharma-bolag vara intresserade nu, som har alla säljare, kontakter och relationer med försäkringsbolag och myndigheter på plats”, säger Patrik Ling, analytiker på DNB.

”Camurus har också kommit så pass långt att man har produkter ute till försäljning, så det kan också vara ett uppköpsobjekt.”

Rykten har också florerat den senaste tiden om en fusion mellan svenskbrittiska Astra Zeneca och amerikanska Gilead som ligger bakom Remdesivir, en av de hetaste kandidaterna till botemedel mot det nya coronaviruset. Det skulle innebära den största läkemedelsaffären genom tiderna. Någon våg av megaffärer i spåren på coronakrisen är dock knappast att vänta.

”De riktigt stora läkemedelsbolagens strategier är väldigt långsiktiga och covid-19 har nog inte ändrat synen på storskaliga förvärv och fusioner. Men det är möjligt att mindre bolag i sektorn, som fått problem den senaste tiden och därmed också fått mer attraktiva värderingar, nu kan bli uppköpta av större läkemedelsbolag. Det är ju den strategin som de stora främst har just nu”, menar Laura Sutcliffe, läkemedelsanalytiker på investmentbanken UBS.

 


Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?