Annons

Investerare rusar till svensk life science

58 miljarder kronor har pumpats in i svenska life science-bolag de senaste fem åren. Och det finns inga tecken på att investerarnas intresse för sektorn skulle svalna – tvärtom.

Jakob Lindberg, blev under tisdagen forskningschef för Oncopeptides efter att ha jobbat som vd för bolaget flera år.
Jakob Lindberg, blev under tisdagen forskningschef för Oncopeptides efter att ha jobbat som vd för bolaget flera år.Foto:Filip Erlind
Dharminder Chahal som styr den nederländska fonden Van Herk räknar med fler investeringar i Sverige.
Dharminder Chahal som styr den nederländska fonden Van Herk räknar med fler investeringar i Sverige.
Laura Sutcliffe, läkemedelsanalytiker på investmentbanken UBS.
Jonas Jendi, investment manager på Industrifonden.
Jonas Jendi, investment manager på Industrifonden.Foto:Margareta Bloom Sandebaeck

Pengaregnet över svensk life science fortsätter. Så kallade FPO:s, follow on public offerings, noterade bolags emissioner har fortsatt i full fart även under 2020, konstaterar Industrifonden i sin färska Life Science report.

”Vi har sett den stora mängden tidiga life science-bolag som har noterats som alla är kassaflödesnegativa och kommer att så vara ett bra tag. Och ju fler de är och ju längre de kommer desto mer kapital behövs. En stor snöboll som rullar. Det är fascinerande”, konstaterar Jonas Jendi, investment manager på Industrifonden.

Det är ett brett spann bolag som fortsätter att på löpande band plocka in nya pengar, sammanlagt 18 miljarder kronor de senaste fem åren när det gäller FPO.

”Bolag som Calliditas och Oncopeptides ONCO +2,64% Dagens utveckling har gjort omfattande jobb att kommunicera med specialiserade internationella investerare och kan därför göra stora emissioner med pengar utanför Norden”, förklarar Jonas Jendi.

Oncopeptides tog i maj i år in rekordsumman 1,4 miljarder kronor på ett bräde.

”Men att även mindre bolag som Bioinvent BINV -2,13% Dagens utveckling kan ta in nära 500 miljoner kronor är ett verkligt styrkebesked.”

Bland investerarna i Bioinvents emission fanns storägaren Van Herk, en holländsk familjefond som nu är på jakt efter fler svenska life science-investeringar.

”Vi investerar inte i binära bolag, där det är allt eller inget, utan i bolag med portföljer. Bioinvent är också ett av de få integrerade bioteknikbolagen, som har plattformen med egna projekt och även tillverkningen inhouse. Och inom kort kommer bolaget att ha hela fem kliniska program vilket är ganska ovanligt för ett europeiskt bioteknikbolag”, förklarar Dharminder Chahal, som rattar fonden, det holländska intresset för det svenska bolaget.

”Jag räknar med att vi snart kommer att göra fler affärer i svenska life science-bolag allt eftersom vi den senaste tiden byggt upp ett allt tätare nätverk här”, fortsätter han.

Även om den heta IPO-trenden peakade 2017 och sedan varit något lugnare ser Jonas Jendi på Industrifonden ingen istid framför sig för nya listade life science-bolag.

”Det kommer säkert att bli fler IPO:s av klassiska, tidiga life science-bolag under hösten om börsen fortsätter att vara så entusiastisk som den varit den senaste tiden”, menar han.

Förutom de 35 miljarder kronor som totalt har investerats i sektorn de senaste fem åren har nära 23 miljarder kronor betalats för uppköp av bolag. Bland de i dag dryga 160 noterade svenska life science-bolagen finns också allt fler som börjar blir mogna för uppköp.

”De som jag tycker skulle passa in i väldigt många bolag är Oncopeptides. De kan rent teoretiskt ha en produkt på marknaden inom ett halvår. Där kan ett big pharma-bolag vara intresserade nu, som har alla säljare, kontakter och relationer med försäkringsbolag och myndigheter på plats”, säger Patrik Ling, analytiker på DNB.

”Camurus har också kommit så pass långt att man har produkter ute till försäljning, så det kan också vara ett uppköpsobjekt.”

Rykten har också florerat den senaste tiden om en fusion mellan svenskbrittiska Astra Zeneca och amerikanska Gilead som ligger bakom Remdesivir, en av de hetaste kandidaterna till botemedel mot det nya coronaviruset. Det skulle innebära den största läkemedelsaffären genom tiderna. Någon våg av megaffärer i spåren på coronakrisen är dock knappast att vänta.

”De riktigt stora läkemedelsbolagens strategier är väldigt långsiktiga och covid-19 har nog inte ändrat synen på storskaliga förvärv och fusioner. Men det är möjligt att mindre bolag i sektorn, som fått problem den senaste tiden och därmed också fått mer attraktiva värderingar, nu kan bli uppköpta av större läkemedelsbolag. Det är ju den strategin som de stora främst har just nu”, menar Laura Sutcliffe, läkemedelsanalytiker på investmentbanken UBS.

 


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?