ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Investerare plöjer in pengar i amerikanska billån

  • Foto: Bloomberg

Investeringar i värdepapper baserade på amerikanska billån har under 2017 nått sin högsta nivå sedan finanskrisen. Och i jakten på avkastning väljer allt fler att investera i billån där kreditvärdigheten hos låntagarna är tveksam.

Det rapporterar Financial Times.  

Värdepapper baserade på amerikanska billån har nått nya, höga nivåer under året som gått. På Wall Street såldes kreditprodukter kopplade till billån för över 70 miljarder dollar 2017. Det motsvarar drygt 527 miljarder kronor och är den hösta summan sedan 2007.

Samtidigt har avkastningen på värdepapper kopplade till billån med lägre risk sjunkit. Enligt Tracy Chen, chef för strukturerade kreditprodukter på Brandywine Global Investment Management, har det fått investerare söka sig till de mer riskfyllda delarna av marknaden.

”I en lågräntemiljö behöver investerare avkastning”, säger hon till Financial Times.

Det ökade trycket från investerarna har hjälpt till att pressa ner lånekostnaden för bilköpare med tveksam kreditvärdighet, något som kreditföretag inte har varit sena att slå mynt av. Som Di tidigare rapporterat har andelen så kallade subprimelån till bilköpare ökat rejält de senaste åren.

Oron finns nu att fler bilköpare inte ska kunna klara av sina betalning i takt med att räntorna vänder uppåt. Under årets tredje kvartal uppgick andelen billån som legat obetalda i över 90 dagar till nästan 4 procent, enligt Federal Reserve i New York. Det är den högsta nivån sedan 2012.

Enligt vissa analytiker börjar dock långivare nu höja kraven i ett försök att stärka marknaden, uppger Financial Times.

"Det är en del av en kreditcykel. Det verkar som att de flesta långivare börjar strama åt sin standard”, säger Theresa O'Neill, analytiker vid Bank of America Merrill Lynch till tidningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer