Annons

Investerare köper skydd för börsfall

Skräckindex visar att investerare blir alltmer oroliga för en Trump-seger i amerikanska presidentvalet. Nu köper investerare skydd för eventuella börsfall.

 

Bild:Colourbox

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, pekar på att SKEW-index stuckit i väg kraftigt de senaste dagarna. Indexet mäter fördelningen mellan köp- och säljoptioner i marknaden. Om indexet stiger betyder att mer och mer säljoptioner säljs i marknaden, det vill säga att fler investerare vill köpa skydd mot börsnedgångar.

”Det är tydligt att förväntningarna om att Donald Trump ska vinna inte har funnits där. Nu har han seglat upp i opinionsmätningar och då har investerare snabbt köpt på sig skydd mot en börsnedgång”, säger Joakim Bornold.

Investerare har under hösten oroat sig för att Donald Trump ska vinna valet då han bedöms innebära mer osäkerhet, något som marknaden hatar. Till exempel varnar SEB för att Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 omedelbart kan backa med 8-10 procent om Donald Trump vinner. Hillary Clinton ses av marknaden som mer av ett säkert kort.

”Privatsparare ska vara beredda på att det kan bli riktigt stormigt efter tisdagens presidentval”, säger Joakim Bornold.

Om SKEW-index handlas kring 100 är fördelningen mellan köp- och säljoptioner jämn. Där handlas dock indexet aldrig eftersom det alltid finns något som investerare vill skydda sig mot. Nu handlas indexet strax över 141, en skarp ökning jämfört med i början på oktober då indexet handlades kring 120. Den senaste toppen nåddes i samband med brexit-omröstningen då SKEW nästan nådde 154.

”Men man ska inte stirra sig blind på vilken nivå indexet ligger på. Det man ska titta på är trenden, att man ser en otroligt tydlig ökning i grafen, då är det många som köper skydd på nedsidan. Det tyder på att någonting oväntat kan hända”, säger Joakim Bornold.
VIX-index är kanske det mest populära indexet som används för att mäta oro i marknaden och det kallas ibland för skräckindexet. VIX mäter vilken volatilitet som marknaden förväntar sig kommande 30 dagarna.

”En del i optionspriset är den framtida volatiliteten. Om VIX går upp, då vill de som säljer optioner ha mer betalt därför att volatiliteten anses vara på väg upp”, förklarar Joakim Bornold.

VIX har också stigit kraftigt och noterar åtta dagar på raken med uppgångar, vilket är ett rekord. Sedan 24 oktober har indexet klättrat med 66 procent.

Hur ska man som privatsparare använda sig av den här informationen?
”Man ska ligga på en risknivå som man känner sig bekväm med och se till att man klarar av att hantera turbulens, därför att det kommer alltid att finnas på aktiemarknaden oavsett om det handlar om brexit, en Trump-seger eller vad det blir härnäst. Det finns en risk att man agerar mer på känsla än förnuft när det blåser till”, säger Joakim Bornold.


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?