1515
Annons

Investerare förbereder sig på volatilitet

När världens institutionella investerare pekar ut orosmolnen inför 2017 placerar sig världspolitiken i topp. Mer positivt ser man på tillväxtmarknadsaktier och finanssektorn som man tror kan bli nästa års vinnare. Det visar en undersökning från kapitalförvaltaren Natixis.

Bild:TT

Brexit, presidentval i USA och folkomröstningen om konstitutionen i Italien. 2016 har bjudit på en lång rad politiska händelser och världspolitiken ser ut att roffa åt sig en betydande del av strålkastarljuset även under 2017 med val i Frankrike, Tyskland och Nederländerna.

Enligt en färsk undersökning från kapitalförvaltaren Natixis är det också ljust globala politiska och ekonomiska händelser som resulterar i ökad volatilitet som är de institutionella investerarnas främsta oro inför 2017.

”Ekonomiska och politiska krafter utan motstycke runt om i världen är institutionernas främsta källa till oro 2017”, säger John Hailer, vd för Natixis i Nord- och Sydamerika samt Asien, i ett pressmeddelande.

Natixis undersökning baseras på intervjuer med beslutsfattare på 500 institutionella investeringsfirmor. 68 procent av dessa uppger geopolitiska händelser som en källa till oro medan 38 procent pekar på det amerikanska presidentvalet och 37 procent på en potentiell förändring av räntemiljön.

När det kommer till duellen mellan aktiva och passiva investeringar uppger institutionerna att 67 procent av deras tillgångar är aktivt förvaltade medan 33 procent är investerade i indexprodukter. Under de kommande tre åren spår de att andelen passiva investeringar kommer öka med 1 procentenhet.

39 procent av investerarna spår att tillväxtmarknadsaktier kommer bli nästa års vinnare och på sektornivå spår man att finanssektorn kommer gå starkast under 2017.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?