1515

Intrum tappar på Italienoro

Inkassobolaget faller mest bland storbolagen på tilltagande oro för Italiens politiska situation.

Foto:HANDOUT

Intrum INTRUM -4,83% Dagens utveckling aktien tappade betydligt på tisdagsförmiddagen i spåren av fortsatt osäkerhet i Italien, där regeringsförhandlingarna kollapsade i söndags, och kursfall för italienska bankaktier. Vid en emission av sexmånadersväxlar i landet under tisdagen blev räntan den hösta på drygt fem år enligt Reuters och kreditvärderingsinstitutet Moody's bedömer att ett nyval i höst är sannolikt.

Landet är enligt vad dess centralbankschef Ignazio Visco, ledamot av Europeiska Centralbanken ECB:s råd, bara några få steg ifrån "den mycket allvarliga risken att förlora den oersättliga tillgången förtroende", enligt uppgifter till Reuters och Bloomberg som Nyhetsbyrån Direkt refererade.

Den italienska banken Intesa Sanpaolo accepterade i mitten av april Intrums bindande bud på 51 procent av bankens förfallna fordringar. Intrum upprepade vid tillfället sina tidigare aviserade planer på att investera 670 miljoner euro, nästan 7 miljarder kronor, i affären liksom förväntningen att den skulle stänga i slutet av 2018.

På måndagen sade Intrums ir-chef Louise Bergström till Direkt att bolaget inte såg några större risker från Italien, men att man följer den politiska utvecklingen i landet.

Kursnedgången för Intrum stannade vid 0,7 procent på måndagen, men vid lunchtid på tisdagen är aktien ned 5,4 procent, motsvarande en börsvärdesminskning på drygt 1,5 miljarder kronor, samtidigt som OMXS30 tappar drygt 1 procent. Hittills i år är inkassoaktien ned drygt 30 procent.

Säljaren Intesa Sanpaolos aktie var ned ungefär lika mycket, 5,5 procent, på Milanobörsen. Dess vd Carlo Messina försökte under förmiddagen gjuta olja på vågorna, och menade att investerarna säljer eftersom de prisar in värsta möjliga scenario samt den osäkerhet ett nyval skulle innebära.

"Men landets fundamenta är starka och så småningom kommer Italien att bedömas baserat på det i stället för på fysiologiska element", sade han under förmiddagen till reportrar i Rom enligt Bloomberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?