Annons

Intrum sparkar vd:n – trots mycket starkt tredje kvartal

Intrums vd Mikael Ericson har fått sparken. Inkassobolagets finansdirektör Anders Engdahl tar omedelbart över som vd.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Intrum presenterar på söndagen också sitt resultat för det tredje kvartalet som är väsentligt bättre än analytikernas förväntningar.

Mikael Ericson har fått sparken som vd för Intrum.
Mikael Ericson har fått sparken som vd för Intrum.Foto:Jesper Frisk

Anders Engdahl, född 1974, har gedigen erfarenhet från flera ledande befattningar inom bolaget och utsågs till finansdirektör för Intrum INTRUM -3,26% Dagens utveckling 2019.

”De senaste åren har präglats av en betydande tillväxt samtidigt som marknaden vi verkar i har gått igenom stora förändringar. Intrum blev genom sammanslagningen med Lindorff europeisk marknadsledare, samtidigt som bolaget har expanderat till nya marknader och ökat takten av portföljinvesteringar. Dessa insatser skapar en stark plattform för långsiktig hållbar avkastning. Styrelsen och bolagsledningen har under en tid även arbetat intensivt med ett förändringsprogram som kommer att presenteras på kapitalmarknadsdagen den 18 november”, säger Per E. Larsson, styrelseordförande för Intrum i ett pressmeddelande.

Han tillägger:

”När vi nu ska genomföra detta förändringsprogram, har vi identifierat behov av ett nytt ledarskap och styrelsen bedömer därför att det nu är rätt tid för Intrum att ta det steget. Under Mikael Ericsons ledning har Intrum lyckats etablera en marknadsledande position vilken ger bolaget alla förutsättningar för att framgångsrikt kunna genomföra de förändringar som vi nu påbörjat. Vi är mycket glada över att kunna meddela att Anders Engdahl, som är en erfaren ledare och integrerad del av bolaget, tar över rollen som den nya drivkraften i vår bolagsresa”, säger Per E. Larsson.

Han fortsätter:

”Styrelsen vill också ta detta tillfälle i akt och tacka Mikael Ericson för hans betydande bidrag som vd under hans år hos Intrum. Mikael kommer att stå till bolagets förfogande fram till årsskiftet”, tillägger Per E. Larsson.

Mikael Ericson blev vd för Intrum 2016.

”Det har varit en fantastisk tid på Intrum och jag är stolt över att fått leda bolaget till positionen som Europas ledande kredithanteringsföretag. Nu är det tid att lämna över stafettpinnen till Anders som kommer ta bolaget vidare in i nästa fas”, säger Mikael Ericson i pressmeddelandet.

Intrums preliminära resultat för det tredje kvartalet väntas bli väsentligt högre än analytikernas konsensusestimat. Det preliminära justerade rörelseresultatet för tredje kvartalet uppgår till 1 687 Mkr, en ökning med 25 procent jämfört med det andra kvartalet. Intrums Cash EBITDA ökade till 3.142 Mkr, jämfört med 2.709 Mkr för det andra kvartalet 2020, motsvarande en ökning med 16 procent. Nettoskulden minskade till 48,9 miljarder kronor, jämfört med 49,7 miljarder kronor i det andra kvartalet. 

Det preliminära resultatet för segmentet Portföljinvesteringar väntas uppgå till 1.093 mkr, vilket motsvarar en ökning med cirka 9 procent jämfört med det andra kvartalet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?