Intrum rusar på nya mål

Intrum lyfter på börsen under torsdagens kapitalmarknadsdag. Kredithanteringsbolaget har presenterat nya finansiella mål som marknaden tar emot med glädje.

Mikael Ericson, vd Mikael Ericson.
Mikael Ericson, vd Mikael Ericson.Bild:Oskar Omne

Bolagets nya mål är att öka nettovinsten per aktie med minst 75 procent till 2020, jämfört med 2016. Det skulle innebära en årlig tillväxt på i snitt cirka 15 procent och en vinst per aktie på 35 kronor för 2020.

”Vinst per aktie är en central drivkraft för att skapa aktieägarvärde och är starkt korrelerad med total avkastning för aktieägarna”, skriver Intrum INTRUM +0,31% Dagens utveckling .

Avkastningen på det bokförda portföljvärdet vill man ska uppgå till minst 13 procent per år.

”Intrum har som målsättning att öka det bokförda värdet på sina portföljer avsevärt under de kommande åren”, skriver bolaget.

De nya målen slår även fast att nettoskulden ska ligga på mellan 2,5 och 3,5 gånger kontant rörelseresultat på ebitda-nivå.

Intrums utdelningspolicy är nu att dela ut minst hälften av nettoresultatet per år, med hänsyn tagen till en rad olika faktorer.

Beskeden ger aktien ordentlig fart på Stockholmsbörsen. Vid klockan 10.30 på torsdagen lyfter den med 8,1 procent.

Bolaget meddelar även att synergierna från samgåendet med Lindorff totalt ska nå en årstakt om cirka 580 miljoner kronor mot slutet av 2019.

När bolagen slogs samman spådde man synergier på omkring 800 miljoner kronor.

Intrum upprepar samtidigt att de totala engångskostnaderna för att realisera synergierna spås ligga på 725 miljoner kronor.

Vid utgången av året väntar sig Intrum ha realiserat omkring 190 miljoner kronor i årstakt, med engångskostnader på 200 miljoner kronor för 2017.

Integrationen mellan bolagen uppges fortlöpa enligt plan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?