Annons

Intrum ökar vinsten och omsättningen

Kredithanteringsbolaget Intrum redovisar ökad omsättning och högre vinst för det tredje kvartalet. Omsättningen var något lägre än väntat medan resultatet före skatt högre än väntat.

Kostnaderna för Intrum Justitias fusion med Lindorff skenar iväg.
Kostnaderna för Intrum Justitias fusion med Lindorff skenar iväg.Bild:TT

Omsättningen uppgick till 2 986 miljoner kronor (1 433), en ökning med 108 procent mot föregående år. Enligt Bloomberg låg analytikerkonsensus på 3 067 miljoner kronor i omsättning.

Rörelseresultatet blev 977 miljoner kronor (506), med en rörelsemarginal på 32,7 procent.

Resultatet före skatt var 744 miljoner kronor (458), att jämföra med konsensus vid 649 miljoner.

Resultatet efter skatt blev 615 miljoner kronor (375), en ökning med 64 procent mot föregående år.

Resultatet för kvarvarande verksamheter var 583 miljoner kronor (366).

Resultat per aktie hamnade på 4,68 kronor (5,14), vilket innebär en minskning med -9 procent mot föregående år.

Resultatet har påverkats av sammanslagningen med Lindorff, vars siffror ingår i perioden.

Kvartalets investeringar i köpta förfallna fordringar uppgick till 1 177 miljoner kronor (828).

Intrum INTRUM +5,49% Dagens utveckling s vd Mikael Ericson skriver i rapporten att integrationen av Lindorff löper i en god takt. Även processen när det gäller avyttringar av vissa dotterbolag löper på bra. Intrum-chefen ser också goda möjligheter till värdeskapande förvärv.

"På våra marknader ser vi fortsatt en mycket god aktivitet med betydande utbud av skuldportföljer och möjligheter till värdeskapande förvärv", skriver han.

Framtidstron är god.

"Sammanfattningsvis har Intrum utvecklats väl under det tredje kvartalet och jag har en mycket positiv syn på koncernens framtidsutsikter. Som den klara marknadsledaren i en bransch med stora tillväxtmöjligheter har vi utmärkta förutsättningar att skapa betydande värden för våra kunder, våra ägare och samhället", avslutar han sitt vd-ord.

Innehåll från XledgerAnnons

Så tacklar han utmaningarna i tuffa rollen: ”Kärnan i beslutsfattandet”

Jonas Alfredson och Rickard Mauritzon.
Jonas Alfredson och Rickard Mauritzon.

Glöm myten om en robot som mekaniskt hamrar ut siffror.

Dagens ekonomichefer styr strategi, analyser – och är kanske den viktigaste rådgivaren till vd.

– Det är mer en strategisk roll för att hjälpa bolaget framåt, att vara ett beslutsstöd till företagets ledning, säger Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.

Samla allt i ett system – så funkar det

Som en brandvarnare. Så beskriver Lumeras business controller Rickard Mauritzon ekonomichefens roll i det moderna bolaget.

– När allt rullar på är ekonomichefen mer i bakgrunden, men om något inte fungerar ska jag kunna föra en dialog på en så pass strategisk nivå så att alla förstår vad som behöver göras. Precis som en brandvarnare kan rädda ditt liv så räddar en bra ekonomichef pengar och jobb, säger han.

Hos Lumera, som utvecklar och driver system inom liv- och pensionsförsäkringar åt flera stora marknadsaktörer, har Jonas Alfredson brandvarnarens roll. Han roas av liknelsen:

– Haha, ja så kanske man kan säga. Vi på ekonomiavdelningen kan lägga grunderna och göra analyserna, sedan ska ju det operativa genomföras. Leverans måste ske på andra delar också, men vi är absolut en stödfunktion.

Alfredson konstaterar samtidigt att arbetsuppgifterna för en ekonomichef förändrats på senare år, något han tror är tätt sammankopplat med teknikutvecklingen hos dagens affärssystem:

– Den största förändringen är automatiseringen, man hanterar mycket färre praktiska frågor. Istället kan vi lägga den tiden på analys. En annan stor förändring är omvärldsanalys, saker förändras snabbt. Det är faktorer vi behöver följa för att kunna planera för olika scenarion.

Till sin hjälp har har Alfredson hjälp av flera programvaror där affärssystemet Xledger, som han beskriver som en mycket viktig pusselbit i verksamheten och en mycket viktig del i beslutsfattandet.

– Det är kärnan i beslutsfattandet. Om jag pratar specifikt om Xledger använder vi i princip alla delar av programmet. Det är en jättefördel att man slipper använda andra system utan kan ha allt från projektredovisning, tidrapportering till fakturahantering på samma ställe, säger han.

När Lumera bestämde sig för att byta affärssystem tittade man på flera alternativ. Det som slutligen fällde avgörandet var Xledgers molnlösning – där allt som behövs är en internetuppkoppling:

– I stora drag var det cloud-miljön som var avgörande. Vi slipper ha egna intranät och liknande för att hantera alla flöden, utan alla siffror ligger i molnet. I kombination med starka verktyg för att ställa upp scenarion och forecasts ger det oss bättre underlag, säger Mauritizon.

Han menar att det finns goda ekonomiska skäl för företaget att lägga stort fokus på såväl affärssystem som ekonomichefens roll:

– För oss är det en viktig framgångsfaktor att ha ett bra affärssystem som stöd för att kunna leverera enligt våra mål. Det ger oss möjlighet att ha bra kontroll över verksamheten och vara effektiva, idag och i framtiden.

Få insikter om hela din verksamhet – i realtid

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera