ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Intrum handelsstoppas

Inkassobolaget Intrum har handelsstoppats på måndagseftermiddagen. Bolaget hade hunnit handlas ner 3,5 procent.

Kredithanteringsbolaget Intrums aktie har handelsstoppats på Nasdaq Stockholm, framgår av ett börsmeddelande.

Enligt ett meddelande från Nasdaq ska handelsstoppet bero på ofullständig informationsgivning angående insiderinformation som rör bolaget eller något av dess finansiella instrument.

Tidigare under dagen har nyhetsbyrån Reuters rapporterat att Intrum ska vara nära en överenskommelse med italienska Intesa Sanpaolo om att köpa merparten av bankens inkassoverksamhet. Med hänvisning till källor med insyn i processen skriver nyhetsbyrån att Intrum ska ha säkerställt finansiering för affären.

Drygt 40 minuter efter handelsstoppet bekräftar Intrum att bolaget lagt ett bindande bud rörande etableringen av en gemensam serviceplattform för hantering av förfallna fordringar till Intesa Sanpaolo.

Det skulle innebära att den italienska bankens verksamhet för att hantera förfallna fordringar slås samman med Intrums italienska verksamheter för att bilda en gemensam tjänsteplattform i form av ett joint venture som Intrum ska äga 51 procent av.

I affären ingår också Intrum tillsammans med en medinvesterare ska förvärva 51 procent av den portfölj av nödlidande lån som Intesa Sanpaolo planerar att avyttra med en totalt bokfört värde på 10,8 miljarder euro.

Portföljen kommer att ägas genom ett särskilt värdepapperiseringsbolag som inte kommer att konsolideras i Intrums koncernredovisning. Av de 51 procent som förvärvas ska Intrum äga 80 procent och medinvesteraren resterande 20 procent.

Totalt kommer Intrum att nettoinvestera 679 miljoner euro i den nya tjänsteplattformen och i portföljen av nödlidande lån. En förskottsbetalning på 156 miljoner euro kommer att göras i april och resten av betalningen sker då affären avslutas i slutet av året.

Det bud som nu har lagts är fortfarande avhängigt ett godkännande från Intesa Sanpaolos styrelse och från berörda myndigheter.

Den nya tjänsteplattformen kommer att hantera samma volymer som Intesa Sanpaolos nuvarande plattform, i storleksordningen 30 miljarder euro i förfallna fordringar per år. Verksamheten ska dock skötas under Intrums varumärke och konsolideras i koncernredovisningen. Intrum kommer att utse majoriteten av styrelsen samt vd.

Transaktionen skulle höja Intrums nettoskuldsättningsgrad till 4,5 procent på kort sikt, utanför det målintervall bolaget satt upp.

"Intrum förväntas vara i mitten av målintervallet under 2020. Transaktionen förväntas bidra till en ökad vinst per aktie från och med 2019", skriver Intrum i ett pressmeddelande.

Di söker Intrums vd Mikael Ericson som befinner sig på resande fot på väg ner till Italien. Samtidigt meddelar Intesa Sanpaolo att styrelsen kommer att sammanträda på tisdagen.

Aktien handlades ner under måndagsförmiddagen och var ner 3,5 procent för dagen på 219,4 kronor när den handelsstoppades en dryg timme innan börsstängning. Vid samma tid är OMXS30 i stort sett oförändrad medan OMXSPI är upp knappt 0,1 procent.

Handeln i Intrum tas upp igen i samband med tisdagens börsöppning. Det framgår av ett börsmeddelande.

Intrum har haft ett jobbigt 2018 på börsen. Under veckan efter rapporten den 31 januari föll aktien med 18 procent. Sedan årsskiftet är aktien nere med totalt 27,7 procent, ett hårt slag mot vd:n Mikael Ericson som strax före jul lånade 14 miljoner kronor och köpte aktier av huvudägaren och riskkapitaljätten Nordic Capital, vilket Di tidigare rapporterat om. Nordic Capital är största ägare i Intrum med nästan 44 procent av aktierna.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies