Annons

Interpol kräver svar från Kina om försvunne chefen

Interpol vill att Kina berättar vad som har hänt med organisationens ordförande Meng Hongwei.

Kinesen har anmälts försvunnen i samband med en resa till hemlandet och hans familj skyddas av franska myndigheter.

Interpol vill att Kina klargör vad som har hänt med organisationens ordförande Meng Hongwei. Meng, en kinesisk medborgare som har haft höga positioner inom Kinas kommunistregim, har anmälts försvunnen i samband med en resa till hemlandet.

"Interpols generalsekretariat ser fram emot ett officiellt svar från Kinas myndigheter för att bemöta oron över ordförandens välbefinnande", skriver generalsekreteraren Jürgen Stock på den internationella polisorganisationens hemsida.

Peking har inte kommenterat saken och den har inte heller omnämnts i landets statligt styrda medier, rapporterar AFP och Reuters.

64-årige Meng Hongwei bor med sin fru i franska Lyon, där Interpol har sitt högkvarter. Franska myndigheter bekräftar att man utreder Mengs försvinnande och att man har satt hans familj i beskydd sedan hot riktats mot den.

Enligt AFP och Reuters sågs Meng senast när han åkte hemifrån den 29 september. Den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post har rapporterat att han greps när han anlände till Kina.

Meng Hongwei blev ordförande i Interpol 2016, trots internationell kritik mot att Kina genom honom lättare skulle kunna söka upp politiska meningsmotståndare utomlands, skriver Reuters. Ordföranderollen är dock i hög grad formell. Samtidigt är Meng en av flera biträdande ministrar för offentlig säkerhet i Kina. Tidigare i år petades han dock från det enväldiga kommunistpartiets partikommitté.

Försvinnandet är ett i raden av uppseendeväckande fall i Kina, där bland annat regeringstjänstemän och affärsmagnater försvunnit i veckor eller månader åt gången.

Stjärnskådespelaren Fan Bingbing försvann under mystiska omständigheter i juli i år, men kom tillbaka till offentlighetens ljus för några dagar sedan, samtidigt som kinesiska myndigheter riktade ett åtal om skatteflykt mot henne.

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, försvann under mystiska omständigheter från ett hotellrum i Thailand för tre år sedan. Några månader senare dök han upp i Kinas statligt kontrollerade television där han gråtande erkände sig skyldig till brottsanklagelser.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera