1515

Interpol kräver svar från Kina om försvunne chefen

Interpol vill att Kina berättar vad som har hänt med organisationens ordförande Meng Hongwei.

Kinesen har anmälts försvunnen i samband med en resa till hemlandet och hans familj skyddas av franska myndigheter.

Interpol vill att Kina klargör vad som har hänt med organisationens ordförande Meng Hongwei. Meng, en kinesisk medborgare som har haft höga positioner inom Kinas kommunistregim, har anmälts försvunnen i samband med en resa till hemlandet.

"Interpols generalsekretariat ser fram emot ett officiellt svar från Kinas myndigheter för att bemöta oron över ordförandens välbefinnande", skriver generalsekreteraren Jürgen Stock på den internationella polisorganisationens hemsida.

Peking har inte kommenterat saken och den har inte heller omnämnts i landets statligt styrda medier, rapporterar AFP och Reuters.

64-årige Meng Hongwei bor med sin fru i franska Lyon, där Interpol har sitt högkvarter. Franska myndigheter bekräftar att man utreder Mengs försvinnande och att man har satt hans familj i beskydd sedan hot riktats mot den.

Enligt AFP och Reuters sågs Meng senast när han åkte hemifrån den 29 september. Den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post har rapporterat att han greps när han anlände till Kina.

Meng Hongwei blev ordförande i Interpol 2016, trots internationell kritik mot att Kina genom honom lättare skulle kunna söka upp politiska meningsmotståndare utomlands, skriver Reuters. Ordföranderollen är dock i hög grad formell. Samtidigt är Meng en av flera biträdande ministrar för offentlig säkerhet i Kina. Tidigare i år petades han dock från det enväldiga kommunistpartiets partikommitté.

Försvinnandet är ett i raden av uppseendeväckande fall i Kina, där bland annat regeringstjänstemän och affärsmagnater försvunnit i veckor eller månader åt gången.

Stjärnskådespelaren Fan Bingbing försvann under mystiska omständigheter i juli i år, men kom tillbaka till offentlighetens ljus för några dagar sedan, samtidigt som kinesiska myndigheter riktade ett åtal om skatteflykt mot henne.

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, försvann under mystiska omständigheter från ett hotellrum i Thailand för tre år sedan. Några månader senare dök han upp i Kinas statligt kontrollerade television där han gråtande erkände sig skyldig till brottsanklagelser.


Innehåll från Tele2Annons

Nordens första 5G-uppkopplade hotell förbättrar gästernas upplevelse

Comfort Hotel Xpress Stockholm är det första hotellet i Norden att erbjuda smarta lösningar med hjälp av 5G. Christian Lundén är chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.
Comfort Hotel Xpress Stockholm är det första hotellet i Norden att erbjuda smarta lösningar med hjälp av 5G. Christian Lundén är chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.

Ännu är vi bara i startgroparna för de möjligheter 5G kan ge oss. Men redan nu kan gästerna på ett av Nordic Choices hotell i Stockholm få ett smakprov på vad framtidens hotellbesök kan komma att innebära. Det är det första hotellet i Norden som erbjuder nya smarta lösningar och bättre upplevelser med stöd av 5G.

Läs mer om 5G från Tele2 här 

I början av sommaren flyttade framtidens mobila teknik in i 20 av de 257 rummen på ett av Nordic Choices hotell – Comfort Hotel Xpress Stockholm. Och tanken är att successivt erbjuda 5G på ännu fler av hotellkedjans mer än 200 hotell i Norden och Baltikum.

Det innebär att hotellgästerna har tillgång till ett mobilnät med betydligt högre hastigheter, kortare svarstider och ökad kapacitet jämfört med tidigare nät.

– Gästerna får inte bara ett blixtsnabbt WIFI, utan kan även testa nya TV-tjänster och inte minst upplevelsen av att använda 5G för till exempel spel, nedladdning eller delning, säger Christian Lundén, chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.

– Vi har även installerat 5G och visualiserat tekniken på skärmar i ett ”gaming corner” i hotellets lobby. På så vis har alla gäster chansen att testa möjligheterna med den nya tekniken.

Oändliga möjligheter

Tillsammans med Internet of Things (IoT) kan 5G skapa helt nya upplevelser för hotellgästerna. IoT-uppkopplade sensorer installeras nämligen också i rummen för att bland annat mäta och säkerställa att luftkvaliteten är bra. Men 5G och IoT förenklar och förbättrar även det dagliga arbetet för hotellpersonalen. Sensorerna kan till exempel känna av när en papperskorg behöver tömmas och när toalettpapper måste fyllas på.

På sikt kommer den nya tekniken dessutom effektivisera och minska underhållskostnaderna för nya byggnader. Med 5G blir det möjligt att hantera flera uppkopplade enheter samtidigt. När allt fler system kopplas upp och ihop, kan hotellen bli mer energieffektiva.

– Vi har alltid haft en drivkraft att testa nya saker som kan förbättra vår verksamhet och kundernas upplevelse. Ännu är vi bara i startfasen av de möjligheter 5G kan ge oss, men vi har nu en bra plattform att bygga vidare på, säger Christian Lundén.

Ny teknik i praktiken

5G-satsningen är ett samarbete med IT-partnern Speeron som levererar 5G-tekniken, utvecklar och integrerar lösningarna för IoT, samt levererar det WIFI som drivs av 5G. Tele2 tillhandahåller 5G-nätet.

– Vi vill vara delaktiga i hur våra kunder kan använda sig av 5G och den senaste generationens mobilteknik i praktiken. Vi testar nu olika möjligheter på ett hotell och nästa fas blir att tillsammans med Nordic Choice och Speeron utöka till fler hotell och ansluta fler funktioner i rummen, säger Stefan Trampus, affärsområdeschef för företagsmarknaden på Tele2.

Så kan Tele2 hjälpa ditt företag – läs om våra erbjudanden här.

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?