1515
Annons

Interpol kräver att Ghosn grips efter spektakulära flykten

Den tidigare chefen för Renault och Nissan, Carlos Ghosn, har lyckats fly från Japan till Libanon på ett än så länge okänt sätt – och flydde därmed undan rättegången i Tokyo. 

Sedan Carlos Ghosen tvingades lämna Nissan och Renault har bolagen haft en svag utveckling på börsen.

Foto:Takaaki Iwabu

Den tidigare vd:n och styrelseordförande för Nissan och Renault Carlos Ghosn misstänks i Japan bland annat för att inte ha redovisat inkomster på motsvarande 750 miljoner kronor under tio år. Han greps för första gången i frågan i Japan hösten 2018 men släpptes mot borgen för motsvarande omkring 80 miljoner kronor. 

De senaste dagarna har han skapat nya stora rubriker genom där han påstås ha gömt sig ett basfodral för att sedan mystiskt dyka upp i Beirut. Med strikta restriktioner av utresa från Japan, kameraövervakning kring hemmet och förbud mot att träffa sin fru, uppger Libanesiska medier att han kan ha fått hjälp att ha smugglats ut ur landet. 

Spekulationerna gör gällande att en halvmilitär grupp, förklädda till musiker som skulle ha kommit till Carlos Ghosn hus för att uppträda, hjälpt honom att gömma sig i ett instrumentfodral och fly, skriver BBC med hänvisning till den libanesiska tv-kanalen MTV. Samtidigt skriver Financial Times att försvinnandet i lådan förnekas av närastående till Carlos Ghosn. 

Efter besked om att rättegången blivit framflyttade till april 2021 från att tidigare ha förväntats börja september 2020, och för att han inte varit tillåten att prata med sin fru, valde han att fly landet, enligt en källa nära Carlos Ghosn, skriver Reuters. 

”Jag har inte flytt rättvisan, jag har undgått orättvisa och politisk förföljelse”, säger Ghosn i ett uttalande, enligt TT. Han tillade att han nu kan ”kommunicera fritt” med medier.

Interpol har nu skickat ett krav till Libanon om att de ska gripa Carlos Ghosn. Men Japan har inget utlämningsavtal med Libanon, vilket kan försvåra för landet att få den tidigare vd:n utlämnad, skriver BBC.

Carlos Ghosn frånvaro har minst sagt inte gått obemärkt förbi Nissan och Renault. Aktierna har tappat knappt 23 procent för Renault och knappt 28 procent för Nissan, enligt Bloomberg.

Financial Times skriver även att en person som är närstående till familjen Ghosn har sagt att privata säkerhetsagenter Carlos Ghosn anlitat för genomförandet av flykten ska ha delat upp sig i team i olika länder. Japanska anhängare till den tidigare vd:n ska också ha hjälpt till, enligt två källor som är bekanta med händelsen. 

Trots spekulationerna om försvinnandet i instrumentfodralet är det oklart om så verkligen var fallet – men enligt Financial Times kan det rankas som ett av de skickligaste genomförda försvinnanden genom tiderna. 

Enligt TT säger advokaten Junichiro Hironak att han är ”förstummad” av hur Carlos Ghosn valt att göra och att det inte finns någon ursäkt. 

Läs mer: Från pompa i Versailles slott till fallen hjälte

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?