ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Internt missnöje mot Gustav Fridolin

  • Foto: TT

Miljöpartiet har skakats av interna bråk och pressas nu allt hårdare av sjunkande opinionssiffror. Samtidigt finns ett internt missnöje riktat mot språkröret Gustav Fridolin.

De senaste åren har varit kaotiska för Miljöpartiet med sparkade toppföreträdare, interna bråk och en lång rad tunga politiska nederlag.

Nu sköljer en ny krisvåg över partiet, sedan opinionssiffrorna i flera färska mätningar letat sig ned under fyraprocentsspärren.

Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet, tror inte att MP kan förlita sig på stödröster för att rädda sig kvar i riksdagen nästa år, på samma sätt som Kristdemokraterna har gjort tidigare.

Hans studier visar att de flesta rödgröna taktikröster i förra valet kom från MP- och V-sympatisörer som valde att rösta på Feministiskt initiativ (Fi).

”Det var närmare noll procent socialdemokrater som taktikröstade på Fi och risken är att MP får lika få S-röster nästa år”, säger han.

Dessutom öppnar det besvärliga parlamentariska läget för nya konstellationer, vilket skulle kunna mjuka upp blockpolitiken efter nästa val. Till exempel har S och MP sagt att de tänker gå till val var och en för sig.

”Det gör att incitamenten att taktikrösta minskar”, säger Magnus Hagevi.

Ytterligare ett orosmoln för MP är att partiet tidigare har överskattas i opinionen. I Ipsos sista mätning inför valet 2014 fick MP 9,4 procent, vilket kan jämföras med valresultatet på 6,9 procent. Samma gap – eller ännu större – redovisade flera andra opinionsinstitut.

”Vi överskattade stödet för Miljöpartiet nästan lika mycket som vi underskattade stödet för Sverigedemokraterna”, säger David Ahlin, analyschef på Ipsos.

Di har talat med ett stort antal miljöpartister som är djupt bekymrade över läget och många fruktar nu på allvar att partiet ska åka ur riksdagen.

Flera är besvikna på den egna partiledningen och tycker att framför allt Gustav Fridolin måste göra bättre ifrån sig. Hans tidigare starka ställning i partiet har enligt Di:s källor kraftigt försvagats och det finns i dag stora frågetecken kring hans förmåga att leda och utveckla partiet.

Missnöjet har inte blivit mindre efter förra veckans utspel från Gustav Fridolin i DN om att personer som fått utvisningsbeslut och bedöms vara en säkerhetsrisk ska bära fotboja.

”Det strider helt mot den gröna ideologin”, säger en MP-källa som vill vara anonym.

Enligt uppgift till Di arbetade Gustav Fridolin fram förslaget tillsammans med de aktuella talespersonerna i riksdagen innan han gjorde utspelet om fotbojan. Däremot ska förslaget inte ha varit förankrat i den övriga riksdagsgruppen.

Flera MP-ledamöter är starkt kritiska, men den rättspolitiska talespersonen Annika Hirvonen Falk försvarar förslaget och försöker tona ned innebörden av det.

”Det handlar om enskilda individer och berör enbart personer som har utvisningsbeslut”, säger hon.

Många inom MP är inställda på en besvärlig valrörelse, där man efter de senaste årens svikna vallöften har en tuff uppförsbacke framför sig.

Enligt riksdagsledamoten Carl Schlyter finns bara ett sätt att vända den negativa utvecklingen och det är att visa väljarna att MP fortfarande står upp för sina ideal.

”Vi behövs mer än någonsin för att skydda människors integritet och för att skydda solidariteten mellan folk och inte peka ut syndabockar”, säger han.

Vad tycker du om utspelet om fotbojan?

”Det vill jag inte kommentera”, säger han.

Tyck till