1515
Annons

Internationellt prisregn över pokerproffsets gin

TÖRE. Efter flera år som pokerproffs ville Dennis Bejedal göra något kreativt. Valet föll på gin och han gav sig ut i skogen för att hitta de rätta smakerna. På mindre än ett år har Norrbottens destilleri kammat hem flera internationella priser.

Dennis Bejedal och Anders Hansson på Norrbottens destilleri.
Dennis Bejedal och Anders Hansson på Norrbottens destilleri.

Den senaste utmärkelsen kom i mitten av november när ginmakarna i Norrbotten fick med sig en silvermedalj från en internationell vin- och sprittävling i Hongkong. Tidigare har Norrbottens destilleri fått priser i Berlin och New York. Bolaget är den senaste i raden av svenska ginproducenter som fått internationellt gensvar.

”I år är vi Sveriges mest prisbelönta gin”, säger grundaren Dennis Bejedal. 

I flera år försörjde han sig som professionell pokerspelare och när karriären var över ville han bort från Stockholm. Han var less på huvudstaden.

”En del i att jag kom upp hit till Kalix var att jag ville hitta mig själv lite. Jag visste att det fanns något kreativt inom mig som ville komma ut. Men det kvävdes i Stockholm”, säger han. 

Med ett stort intresse för mat och dryck i botten föll valet på gin. Efter lite spånande hoppade hans mammas sambo Johan Ekström och dennes granne Anders Hansson på projektet. 

Det var tre år sedan. I två år arbetade de med att först lära sig att göra gin och sedan testa sig fram till den ultimata smaken. Trion ville inte stressa ut en produkt på marknaden. 

”I ungefär ett år tog jag fram gin, hundratals liter. Det var egentligen dag och natt för att lära sig förstå processen och smakerna. Det gränsade till galenskap”, säger Dennis Bejedal.

”Det var otroligt mycket läsning, säkert 10.000 timmar”, tillägger Anders Hansson. 

Han driver ytterligare ett företag, med fokus på industriautomation. De kunskaperna kom väl till pass när Norrbottens destilleri var redo för produktion. Anders Hansson har plockat ihop större delen av anläggningen själv, för att den ska vara funktionell från början och lätt att bygga ut. 

”Vi har sagt från början att vi ska bygga en fabrik som är skalbar och den ska vara automatiserad så långt det går”, säger Anders Hansson. 

Och produkten då? 

Konceptet är uppbyggt kring naturen efter Kalix älvs väg från Kebnekaise-massivet till mynningen i Bottenviken.

Hittills har företaget lanserat Mountain dry gin och Forest dry gin, som symboliserar fjällen och skogslandet. Näst i tur står ängarna och därefter havet. 

Dryckerna är smaksatta med lokala ingredienser som björklöv, fjällkvanne och tallskott. Men för att ge extra karaktär har Dennis Bejedal även lagt till smaker från liknande natur, men i en annan del av världen. 

”I Mountain gin har vi timutpeppar som växer i Himalaya. Det där lekfulla vill vi åt”, säger han. 

Vid sidan av gin har destilleriet inför julen lanserat en glögg. Ett roligt men slitsamt projekt. 

”Vi var ute i skogen och plockade älgört i två veckor i somras. Vi har verkligen frågat oss om vi orkar med det här, men det var värt det”, säger Dennis Bejedal och pekar mot lådorna med glögg som är på väg ut till kunderna.

Gin från Norrbottens destilleri säljs på Systembolaget och finns på en rad exklusiva restauranger och mindre hotell, i främst Norrbotten. 

Under 2020, det första helåret, räknar företaget med att omsätta ungefär fyra miljoner. Men det är bara början, menar ägarna. Nyligen slöt företaget ett avtal med Solera Beverage, som ska sköta logistik och försäljning. 

”Vi är på offertstadiet hos färjetrafiken och samtliga gränshandlare i Tyskland. Vi har förfrågningar från Asien. Nästa år vill vi, utan att sticka ut hakan, fördubbla omsättningen”, säger Dennis Bejedal.

För egen del hoppas han få mer tid att ta fram nya smaker. 

”Det frigör tid att ta testa råvaror och ta fram ännu bättre produkter”, säger han. 

 

 


Innehåll från SwimbirdAnnons

De effektiviserar finansbranschen med sin digitala lösning

Swimbird avslutar varje arbetsvecka med fredagsfys. ”Vi tror mycket på mental och fysisk hälsa, och har därför integrerat träning i vår verksamhet”, säger vd:n Eva Lundell (i mitten).
Swimbird avslutar varje arbetsvecka med fredagsfys. ”Vi tror mycket på mental och fysisk hälsa, och har därför integrerat träning i vår verksamhet”, säger vd:n Eva Lundell (i mitten).

Svenska Swimbird har utvecklat en plattform, SWIP, som både underlättar rådgivningsarbetet för banker och ger tillgångsförvaltare möjligheten att överblicka och hantera sina portföljer. Lösningen möter ett globalt behov, menar vd:n och medgrundaren Eva Lundell. 

De flesta banker kan inte ge sina kunder en korrekt bild av deras samlade tillgångar och skulder. Bankerna saknar nämligen en effektiv lösning för konsolidering av data, och tar vanligtvis inte hand om onoterade innehav och privata tillgångar.

Och kunder i form av family offices och investmentbolag använder i sin tur Excel för att sammanställa den portföljdata som de får av sina banker. Men Excel är ett trubbigt verktyg för ändamålet, menar Eva Lundell på Swimbird. 

– Det blir lätt fel och det saknas historik. Dessutom finns det stora begränsningar i vilka analyser som kan göras, och eftersom det krävs mycket ”klipp-och-klistra” uppdateras portföljdata inte till gällande priser oftare än kvartalsvis eller i bästa fall månadsvis, säger hon.

Lösning för tudelad utmaning

Swimbird har byggt en lättimplementerad infrastrukturlösning som kan lösa bankernas utmaning med att konsolidera data, och som dessutom ger slutkunderna en värdefull helhetsbild över samtliga tillgångar och skulder. 

– SWIP fungerar som en brygga mellan olika system och banker för att skapa

en översiktsbild. Plattformen erbjuds även som en SaaS-lösning för tillgångsförvaltare. SWIP hämtar då in data från olika kontobanker, sammanställer, rapporterar och analyserar i realtid, förklarar Eva Lundell. 

Plattformen hanterar alla tillgångsslag – även private equity-fonder, direktinvesteringar i onoterade bolag samt privata tillgångar som fastigheter och konst.

Grund för träffsäker rådgivning

En viktig fråga i sammanhanget är hur stort ansvar bankerna ska ta för att erbjuda en samlad rapportering innehållande onoterade tillgångar och tillgångar hos andra banker. 

– Vi tycker att det ligger i bankernas intresse att hjälpa kunderna att få tillgång till all sin information. Och med en samlad bild kan banken ge relevant rådgivning kring förvaltningen, säger Eva Lundell. 

Snabbt växande global marknad

Det är inte bara banker och tillgångsförvaltare som kan dra nytta av SWIP. Eva Lundell lyfter fram en spännande partner i Nordic Angels. 

– Nordic Angels är ett så kallat high trust-nätverk för affärsänglar i Norden. Swimbird står för portföljssystemet för deras medlemmar, där investerarna kan hantera sina onoterade innehav, berättar hon.

Swimbird har starka ägare och namnkunniga kunder och ser fortsatt stark tillväxt i family office/HNWI-segmentet i Norden, men även globalt givet internationella förfrågningar. För att möta nya kundbehov och ligga i teknisk framkant vidareutvecklas mjukvaran konstant. Planen är klar – Swimbird ska fortsätta bidra till digitaliseringen inom en historiskt konservativ bransch. 

Nyfiken på Swimbird? Ta reda på mer här. 

Om Swimbird 

Swimbird startades 2018 av ett team med gedigen bakgrund inom bank, börs och fintech. Företaget hjälper kunder inom finansbranschen att bli mer effektiva genom mjukvarulösningen SWIP. 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swimbird och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?