ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Fastighet

Internationella investerare väljer svenska fastigheter

  • Foto: Colourbox

Den svenska fastighetsbranschen går som tåget och oron i världen har lockat internationella investerare till Stockholm. Det visar en ny rapport från revisionsbyrån PWC. 

Efterfrågan på kommersiella fastigheter och bostäder överstiger utbudet och den svenska fastighetsmarknaden lockar allt fler internationella investerare. En stor del kapital strömmar in från USA och Asien och Stockholm kvalar in på en åttondeplats bland europeiska städer med bäst framtidsutsikter inom investeringar och utvecklingsmöjligheter, visar PWC:s rapport Emerging Trends in Real Estate 2017.

”Generellt kan man säga att fastighetsmarknaden är glödhet med väldigt många transaktioner. Investerarna iakttar dock en viss försiktighet baserat på brexit och det amerikanska valet och därför går man till mer säkra länder som Tyskland och länderna i norra Europa”, säger Arne Engvall, ansvarig för fastighet- och entreprenadbranschen hos PWC.

Investerarna vänder blicken mot Sverige för att söka trygghet och avkastning på en stabil marknad, men investeringarna är inte helt riskfria, enligt Arne Engvall.

”Regeringens skatteförslag väntas komma under våren och det kommer att påverka fastighetsmarknaden på ett eller annat sätt. Samtidigt är fastighetsmarknaden dopad av det gynnsamma ränteläget och om man höjer räntan kommer det att bli tuffare tider. Bankernas utlåning är också avgörande för utvecklingen på fastighetsmarknaden”, säger han.

Den stora favoriten bland de internationella investerarna är Tyskland som erbjuder både politisk stabilitet och en god ekonomi. Och än så länge finns det inget som tyder på att parlamentsvalet under 2017 kommer att medföra några dramatiska förändringar som kan påverka riskerna, enligt Arne Engvall.

”Alla stora val kan påverka fastighetsmarknaden, men jag känner ingen jättestor oro just nu”, säger han.  

Av de tio mest attraktiva europeiska städerna pekar investerarna ut fyra tyska städer. Köpenhamn kvalar in på topp tio medan Oslo placerar sig på plats 12. Köpenhamn rankas förmodligen före Stockholm på grund av att fastighetspriserna är lägre och att investerarna på så vis uppnår högre avkastning, enligt Arne Engvall.

"Konkurrensen om objekten är inte heller lika hård i Köpenhamn varför staden kan vara mer intressant för den som är villig att ta lite större risker."

Trots att London behåller sin plats som världens främsta finanscentrum har viljan att investera i fastigheter i staden minskat under det senaste året. London har fallit från plats 11 till 27 i årets rankning och enligt PWC tror 90 procent, av de tillfrågade i en undersökning gjord i samband med brexit-omröstningen, på fallande fastighetsinvesteringar vid ett utträde ur EU.

”Det är för tidigt att säga vad en brexit innebär för fastighetsmarknaden på längre sikt, men om hyrorna påverkas kommer även priserna på fastigheter att göra det. Vi ser redan mer kapital till Stockholm efter brexit-omröstningen.”

https://infogr.am/eee723d9-037d-426e-80b0-9b7986f2e8a4

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies