1515
Annons

Internationella investerare väljer svenska fastigheter

Den svenska fastighetsbranschen går som tåget och oron i världen har lockat internationella investerare till Stockholm. Det visar en ny rapport från revisionsbyrån PWC. 

Bild:Colourbox

Efterfrågan på kommersiella fastigheter och bostäder överstiger utbudet och den svenska fastighetsmarknaden lockar allt fler internationella investerare. En stor del kapital strömmar in från USA och Asien och Stockholm kvalar in på en åttondeplats bland europeiska städer med bäst framtidsutsikter inom investeringar och utvecklingsmöjligheter, visar PWC:s rapport Emerging Trends in Real Estate 2017.

”Generellt kan man säga att fastighetsmarknaden är glödhet med väldigt många transaktioner. Investerarna iakttar dock en viss försiktighet baserat på brexit och det amerikanska valet och därför går man till mer säkra länder som Tyskland och länderna i norra Europa”, säger Arne Engvall, ansvarig för fastighet- och entreprenadbranschen hos PWC.

Investerarna vänder blicken mot Sverige för att söka trygghet och avkastning på en stabil marknad, men investeringarna är inte helt riskfria, enligt Arne Engvall.

”Regeringens skatteförslag väntas komma under våren och det kommer att påverka fastighetsmarknaden på ett eller annat sätt. Samtidigt är fastighetsmarknaden dopad av det gynnsamma ränteläget och om man höjer räntan kommer det att bli tuffare tider. Bankernas utlåning är också avgörande för utvecklingen på fastighetsmarknaden”, säger han.

Den stora favoriten bland de internationella investerarna är Tyskland som erbjuder både politisk stabilitet och en god ekonomi. Och än så länge finns det inget som tyder på att parlamentsvalet under 2017 kommer att medföra några dramatiska förändringar som kan påverka riskerna, enligt Arne Engvall.

”Alla stora val kan påverka fastighetsmarknaden, men jag känner ingen jättestor oro just nu”, säger han.  

Av de tio mest attraktiva europeiska städerna pekar investerarna ut fyra tyska städer. Köpenhamn kvalar in på topp tio medan Oslo placerar sig på plats 12. Köpenhamn rankas förmodligen före Stockholm på grund av att fastighetspriserna är lägre och att investerarna på så vis uppnår högre avkastning, enligt Arne Engvall.

"Konkurrensen om objekten är inte heller lika hård i Köpenhamn varför staden kan vara mer intressant för den som är villig att ta lite större risker."

Trots att London behåller sin plats som världens främsta finanscentrum har viljan att investera i fastigheter i staden minskat under det senaste året. London har fallit från plats 11 till 27 i årets rankning och enligt PWC tror 90 procent, av de tillfrågade i en undersökning gjord i samband med brexit-omröstningen, på fallande fastighetsinvesteringar vid ett utträde ur EU.

”Det är för tidigt att säga vad en brexit innebär för fastighetsmarknaden på längre sikt, men om hyrorna påverkas kommer även priserna på fastigheter att göra det. Vi ser redan mer kapital till Stockholm efter brexit-omröstningen.”

https://infogr.am/eee723d9-037d-426e-80b0-9b7986f2e8a4


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?