ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Internationella experter testar nervgiftet i spionhärvan

London pekar österut mot Moskva, som i sin tur nekar i sten eller pekar i alla möjliga andra väderstreck.

Nu ska Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) skicka folk som tar prover för att analysera varifrån nervgiftet kom som användes i attacken i Salisbury.

"Dessa (proverna) kommer sedan att skickas till välrenommerade internationella laboratorier utvalda av OPCW för testning och det väntas ta minst två veckor innan resultaten kommer", skriver brittiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Experter från OPCW kommer till Storbritannien på måndagen.

Ryssland har på olika sätt förnekat någon som helst inblandning i nervgiftattacken mot den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i staden Salisbury den 4 mars. De första analyserna har visat att det rörde sig om giftet Novitjok som togs fram i Sovjetunionen. Men Moskva fortsätter neka och har antytt att Storbritannien, Slovakien, Tjeckien, USA eller Sverige kan vara ursprungsland för giftet.

Nu ska alltså OPCW titta närmare på saken och se vad de kan komma fram till.

En tjock hinna av mycket kall is har snabbt lagt sig över de redan kylslagna rysk-brittiska förbindelserna. Den brittiske utrikesminister Boris Johnson anklagade på söndagen Moskva för "självbelåten sarkasm och förnekelse" samt "elakt, störande beteende" och säger att världssamfundet står på Storbritanniens sida.

Enligt utrikesministern är också ekonomiska sanktioner mot människor kopplade till den ryska regimen på väg.

"Där människor har samlat på sig förmögenheter genom korruption och där vi kan se en länk till Kreml, till (president) Vladimir Putin, kan det vara möjligt att genomdriva order på grund av oförklarad rikedom och andra sanktioner mot dessa individer", säger Johnson till BBC.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies