Annons

Intern rapport varnar – Facebook skadligt för 1 av 8

Facebook är dåligt för 360 miljoner användare, visar en intern rapport som bolaget tagit fram. 

Facebooks plattform har bland annat fått användare att bortprioritera sin sömn.
Facebooks plattform har bland annat fått användare att bortprioritera sin sömn.Foto:Stina Stjernkvist/TT

Rapporteringen om Facebook har fått nytt liv efter att den tidigare medarbetaren Frances Haugen delat interna dokument med The Wall Street Journal, som bland annat visat att företaget känt till att man haft stora problem med hat och desinformation på plattformen – men inte lyckats stävja problemen. 

Nu visar hittills okända dokument, som tidningen tagit del av, att Facebook kommit fram till att det sociala mediet är skadlig för en åttondel av användarna. Problemen grundar sig i att plattformen främjar en nästintill tvångsmässig konsumtion av det sociala mediet, vilket i sin tur påverkat användarnas sömn, föräldraskap, arbete eller relationer negativt. Enligt rapporten ska internetberoendet ha varit som starkast på Facebook i jämförelse med andra sociala medier. 

Runt 12,5 procent av Facebooks användare, motsvarande 360 miljoner människor, uppskattas ha drabbats av dessa problem. I USA, en av Facebooks mest lukrativa marknader, beräknas runt 10 procent av användarna vara drabbade. I Filippinerna och Indien, två av Facebooks största marknader, uppskattades runt 25 procent vara drabbade. 

”Jag är på Facebook varje dag, hela tiden. Bokstavligt talat hela tiden, förutom när jag är i duschen”, har en 22-årig kvinna sagt till arbetsgruppen bakom utredningen. ”Jag tappar uppfattning om tiden”, fortsätter hon. 

Efter att undersökningen tagits fram lades en rad förslag fram på hur bolaget skulle kunna minska det problematiska användandet, varav några av förslagen fångades upp. Projektet avslutades 2019.  

Sedan WSJ inlett sin granskning av Facebook har moderbolaget bytt namn till Meta. Namnet anspelar på ett så kallat ”metaversum”, en slags digital parallell-värld. Man har även tagit fram en ny logga i formen av en liggande åtta, som drar tankarna till ett oändlighetstecken. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera