1515
Annons

Intern kritik inom S – SSU kräver kärnvapenfri zon

Socialdemokraternas Natosväng väcker kritik inom partiet.

Ungdomsförbundet SSU kräver att regeringen garanterar en kärnvapenfri zon över Norden, säger ordföranden Lisa Nåbo.

SSU:s ordförande Lisa Nåbo.
SSU:s ordförande Lisa Nåbo.Foto:Jesper Frisk

På söndagseftermiddagen tillkännagav Socialdemokraterna att partiet svängt i Natofrågan och nu förespråkar ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen.

SSU, som sedan tidigare tagit ställning mot Nato, är missnöjt med söndagens besked.

”Vi hade hellre sett en försvarsallians inom EU. SSU kräver nu av regeringen att de för kommande generationer garanterar ett Sverige fritt från kärnvapen, en kärnvapenfri zon över Norden och att utländska militärbaser aldrig etableras i Sverige”, skriver SSU-ordföranden Lisa Nåbo i ett mejl till TT.

Även kvinnoförbundet S-kvinnor, med klimat- och miljöminister Annika Strandhäll som ordförande, är kritiskt.

”S-kvinnor fortsätter att driva på för fred och nedrustning, ett arbete som blir ännu viktigare efter dagens beslut. Vi har varit tydliga med vårt nej till Nato och kommer nu arbeta för att Sverige förblir en kärnvapenfri zon och att den feministiska utrikespolitiken för trygga rättsstater stärks”, säger Annika Strandhäll i ett skriftligt uttalande.

Partistyrelsen skriver i sitt besked att S ska verka för att Sverige ”uttalar unilaterala förbehåll mot utplacering av kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium”.

SSU har tidigare varit emot ett gemensamt EU-försvar, men har ändrat linje och förespråkar ett utökat försvarssamarbete som ett alternativ till Nato.

”Unga är de som är mest kritiska till ett Natomedlemskap och det är ju förståeligt. Det är unga som riskerar att skickas i krig för att försvara andra länder. Den oron är det viktigt att man tar hänsyn till. Sverige måste fortsätta vara en röst och en kraft för fred”, skriver Lisa Nåbo.

”Vi respekterar beslutet partistyrelsen har fattat. Det är en helt annan säkerhetspolitisk situation sedan Ryssland fullskaligt invaderat Ukraina, och vår närmsta allierade, Finland, som konsekvens söker medlemskap i Nato”, avslutar hon.

Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö från det Natokritiska Skånedistriktet, är besviken över partiets sväng.

”Nu är beslutet fattat, nu går vi vidare, säger han, och betonar att han varit tydlig med vad han tycker inför beslutet.”

När han kom till partimötet vid lunch sade han:

”Jag tycker att vi allvarligt ska fundera på om våra barn och kommande generationer ska skickas till Ungern och Turkiet för att försvara dem vid ett angrepp.”

Niklas Karlsson, ordförande i det tunga Skånedistriktet och vice ordförande i riksdagens försvarsutskott, har varit tveksam till Nato, men de senaste dagarna har han ändå landat i ett ja och tycker att beslutet är rimligt under rådande omständigheter.

”Men det finns många delade meningar och det är många som fortfarande tycker att alliansfriheten skulle kunna tjäna Sverige väl”, säger han.

Mattias Vepsä från Stockholm är skeptisk till ett Natomedlemskap. För honom, liksom för Niklas Karlsson, är det viktigt att det finns med en skrivning om att kärnvapen inte ska placeras ut i Sverige och att det inte ska finnas permanenta Natobaser här.

”Vi socialdemokrater vill ha en kärnvapenfri värld och för oss är det en självklarhet. Det borde vara en självklarhet för alla partier att ställa upp det som krav om man är redo att gå med”, säger Mattias Vepsä.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?