Annons

Hemlig rapport avslöjar: Så är Swedbank kopplad till ryska tvättomaten – ”explosiv”

Vid en intern granskning förra året identifierade Swedbank suspekta transaktioner med Danske Bank på motsvarande nästan 80 miljarder kronor, uppger flera källor för Di.

Det väcker frågor om vd Birgitte Bonnesens uttalanden i höstas.

Di:s nya uppgifter är i linje med det som SVT publicerade några minuter tidigare under fredagsmorgonen.

I början av hösten 2018 kom penningtvättsskandalen i Danske Banks att på allvar smitta svenska storbanker med verksamhet i Baltikum. Swedbank, som är störst i regionen, såg sitt börsvärde falla brant från slutet av september på grund av marknadens rädsla för penningtvättslik i garderoben.

Vändpunkten för aktiekursen var när vd:n Birgitte Bonnesen den 23 oktober presenterade bankens resultat för det tredje kvartalet. Hon markerade då tydligt mot spekulationerna om penningtvättsproblem och försäkrade att banken inte var inblandad i den växande baltiska penningtvättshärvan.

I samband med det frågade Di Birgitte Bonnesen om en intern granskning som banken hade slutfört tidigare på hösten, där Swedbank hade gått igenom sina kunders transaktioner med Danske Banks kunder under perioden 2007-2015. På frågan om hon kunde berätta om slutsatserna av genomgången, och om banken hade hittat några varningsflaggor, svarade hon att ”det finns ingenting”.

”Nu har vi gått igenom allting och vi har avslutat den här genomgången, för det finns ingenting. Jag vet att det är väldigt tråkigt, för jag har en känsla av att du tycker att det är så jobbigt att vi inte har någonting, men vet du, vi har gått igenom alla de namn som du har sett i medierna och den danska rapporten – det är ingen av dem som har varit kunder i Swedbank”, svarade Birgitte Bonnesen, som själv var chef över Swedbanks baltiska verksamhet från 2011 till 2014.

Mer än så har Swedbank och bankens vd inte velat säga om slutsatserna av den interna granskningen av transaktioner med Danske Bank, och bankens största ägare verkar ha varit nöjda med det. Jens Henriksson, vd för Swedbanks näst största ägare Folksam, fick tidigare i veckan frågan från Di om han inte tyckte att banken borde dela med sig av slutsatserna av sin granskning av transaktionerna med Danske Bank - men det tyckte han inte.

”Det tycker jag är en vd-fråga. De har sagt att de har ordning och reda, då lyssnar jag på det”, svarade Jens Henriksson.

Men Di kan nu avslöja det som Swedbank har velat hemlighålla. Genom flera centralt placerade källor kan Di berätta vad som står i den interna granskningsrapporten, som var färdig ungefär en månad innan Birgitte Bonnesen gav sina lugnande besked till marknaden den 23 oktober i fjol.

Flera av varandra oberoende källor uppger att en av flera slutsatser som lyfts fram i Swedbanks rapport är att suspekta kunder har slussat 3,2 miljarder euro samt 6,7 miljarder dollar mellan Swedbank och Danske Bank under åren 2007-2015. Sett till de genomsnittliga valutakurserna under den aktuella perioden handlar det om motsvarande knappt 80 miljarder kronor, och det beloppet avser alltså enbart transaktioner med Danske Bank.

Knappt 80 miljarder kronor kan jämföras med de 40 miljarder kronor i suspekta transaktioner med Danske Bank som SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade i februari i år, ett avslöjande avser samma tidsperiod som Swedbanks interna utredning – det vill säga 2007–2015.

En annan av slutsatserna i Swedbanks interna granskningsrapport är, enligt Di:s uppgifter, att banken är kopplad till det som kallas ”The Russian Laundromat” – den ryska tvättomaten. Det handlar om ett upplägg för penningtvätt som användes för att flytta hundratals miljarder dollar ut ur Ryssland, något som den internationella journalistorganisationen OCCRP avslöjade redan 2014.

Enligt Di:s uppgifter beskriver Swedbanks interna rapport hur banken så sent som i fjol hade ett flertal kunder som av OCCRP har pekats ut som delaktiga i den ryska tvättomaten. Samtidigt ska ett flertal kunder i Danske Bank, som även de pekats ut som delaktiga i upplägget, ha gjort transaktioner med kunder i Swedbank.

Utöver dessa slutsatser lyfter Swedbank fram ytterligare en handfull väsentliga iakttagelser i den hemliga granskningsrapporten, erfar Di.

En centralt placerad källa uppger att bankens interna granskningsrapport är ”explosiv”, och att den i stora drag beskrev mycket av det som SVT:s ”Uppdrag granskning” kom att avslöja knappt ett halvår senare.

”Där beskrevs med all önskvärd tydlighet hur Swedbanks kunder har varit en del i den baltiska tvätten via Danske Bank”, säger källan om rapporten.

”Detta beslutade Birgitte Bonnesen och hennes närmaste att undanhålla för marknaden i oktober 2018 och det är där det stora misstaget begicks. Hade de varit ödmjuka där hade allt detta kunnat undvikas”, fortsätter källan.

Di söker Swedbank.

Några minuter efter SVT:s publicering på fredagsmorgonen skickade Swedbank ut ett pressmeddelande där banken inte dementerade uppgifterna.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?