1515
Annons

Intensiva samtal om Sveriges Natoansökan när toppmöte inleds

De intensiva förhandlingarna om Sveriges och Finlands Nato-ansökningar fortsätter när Nato-toppmötet inleds i Madrid på tisdagen. Och det är en positiv signal att statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö ska träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, säger Turkietkännaren Paul Levin. 

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Magdalena Andersson under en pressträff i maj 2022.
Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Magdalena Andersson under en pressträff i maj 2022.Foto:Anders Wiklund/TT

”Syftet med det mötet är naturligtvis att göra framsteg när det gäller Finlands och Sveriges tillträde. Jag kommer inte ge några löften, men jag kan försäkra er om att vi arbetar aktivt för att nå framgångar”, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg poängterar att Nato-toppmötet aldrig varit en deadline för förhandlingarna, men säger att man vill ta vara på möjligheten för dialog då alla ledare är på plats. 

Mötet mellan de tre ledarna ska hållas i Madrid på tisdagen och föregås av ett möte i Bryssel under måndagen mellan delegationer från de tre länderna. Under måndagen kommer Magdalena Andersson även att träffa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel. 

I en intervju i SVT:s Agenda på söndagen sa utrikesminister Ann Linde att hon ser möjligheter för ”konkreta steg framåt” i förhandlingarna. Men turkiska representanter har beskrivit samtalen som fruktlösa och förväntar sig, enligt Reuters, inte något genombrott på Nato-toppmötet.  

”Möten har hållits, men tyvärr vidtas inte de åtgärder som vi förväntat oss. Det ser svårt ut att uppnå ett resultat under Nato-toppmötet”, säger en turkisk källa till nyhetsbyrån. 

Turkiet har blockerat Sveriges och Finlands ansökningar om medlemsskap i Nato och bland annat krävt att Sverige måste förändra sin attityd till kurdiska organisationer, utlämna kurder till Turkiet och upphäva svenska restriktioner för vapenhandel. Enligt Reuters källor är det särksilt utvisningsfrågan som det är svårt för länderna att enas kring. 

Turkietkännaren Paul Levin, vid Stockholms universitet, tror inte att alla knutar i förhandlingarna kommer gå att lösa under toppmötet i Madrid och poängterar att Turkiet fortfarande ställer hårda krav. Men han säger att det är positivt att det nu är statscheferna och den svenska statsministern som ska träffas. 

”Det här är ju första gången det sker en dialog annat än på telefon med Erdogan närvarande. Det är ju han som i slutändan fattar alla besluten och vill han visa sig storsint så kan han göra så”, säger han. 

Ett bra utfall under toppmötet, skulle enligt Paul Levin kunna vara att Turkiet förklarar sig vara principiellt positiv till utvidgningen, men att man ställer upp vissa krav och att man sätter upp någon slags mekanism, under generalsekreteraren, för hur man ska lösa de kvarvarande frågorna. 

Enligt turkiska och norska medier har Jens Stoltenberg och de spanska värdarna gått med på att ägna en särskild session under toppmötet åt Turkiets säkerhetsutmaningar, med förhoppningen att det ska bidra till att göra Turkiet mer positivt inställd till Sveriges och Finlands ansökningar om medlemsskap.   

”Det tror jag att Turkiet är mycket nöjda med”, säger Paul Levin. 

I övrigt kommer toppmötet i Madrid främst att handla om förändringar inom Nato som initierats av kriget i Ukraina. Enligt Jens Stoltenberg kommer organisationen att utöka de styrkor som kan sättas in snabbt i ett krisläge ända upp till 300 000 man, från dagens cirka 40 000 man.

”Det är den största uppdateringen av vårt gemensamma försvar och vår avskräckningsförmåga sedan kalla kriget,” säger han.

Uppgifter: Turkisk delegation till Sverige för Nato-möte

Det aviserade toppmötet mellan Turkiet, Sverige och Finland om Nato ska enligt Aftonbladet hållas i Sverige nästa vecka.

Nato-chefen Jens Stoltenberg, Turkiets Recep Tayyip Erdogan, Finlands president Sauli Niinisto, statsminister Magdalena Andersson (S), Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu, Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).
Nato-chefen Jens Stoltenberg, Turkiets Recep Tayyip Erdogan, Finlands president Sauli Niinisto, statsminister Magdalena Andersson (S), Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu, Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).Foto:Bernat Armangue

Enligt uppgifter till tidningen sker mötet efter att en inbjudan gått ut till Turkiet och Finland från statsminister Magdalena Anderssons statssekreterare och Nato-förhandlare Oscar Stenström.

”Det är det första mötet utifrån uppgörelsen som nu förhoppningsvis ska genomföras”, säger Beliz Celasin Rende, biträdande informationschef på turkiska utrikesministeriet, till Aftonbladet.

Svenska UD kan fortfarande inte bekräfta de turkiska uppgifterna att mötet ska ske fredagen den 26 augusti, utan hänvisar till att det ska ske ”i närtid”. Celasin Rende bekräftar dock för tidningen att det är den 26 augusti som gäller.

Hon vill inte specificera vilka turkiska delegater som väntas resa till Sverige, men enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om Turkiets biträdande utrikesminister Sedat Önal och Ibrahim Kalin, utrikespolitisk rådgivare åt president Erdogan.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera