1515
Annons

Intensiva attacker mot kurdiska fästen under Turkiets offensiv

Turkiet har slagit till på bred front i de kurdiskkontrollerade områdena i nordöstra Syrien. Flera människor har dödats under inledning av militärinsatsen.

Turkiska stridsflyg dundrade över flera syriska städer och byar samtidigt som kurdiska positioner besköts med artillerield. Efter omkring sex timmars bombardemang påbörjades markoffensiven, när turkiska soldater och allierade rebellstyrkor gick över gränsen sent på onsdagen.

Angrepp rapporteras ha skett i eller i närheten av minst fem olika syriska orter längs med en sträcka om närmare 25 mil av gränsen. Striderna har varit mest intensiva kring Tel Abyad och Ras al-Ain, två orter som amerikanska soldater i måndags drogs sig undan ifrån. 

Turkiet har även riktat attacker mot större städer såsom Kobane och Qamishli, rapporterar New York Times.

Hittills har totalt 181 mål angripits, enligt det turkiska utrikesdepartementet.

Minst 16 soldater i de kurdiskledda SDF-styrkorna, som kontrollerar de angripna områdena, dödades i inledningsskedet av offensiven enligt det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet

Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien uppmanar sina invånare att göra motstånd mot den turkiska militären.

”Vi uppmanar hela vårt folk, från samtliga etniska grupper, att ta sig mot områdena nära gränsen till Turkiet för att utföra motståndshandlingar i detta avgörande historiska ögonblick”, lyder ett uttalande.

I Ras al-Ain har kurdiska styrkor satt upp vägspärrar och högar av däck att tända eld på i syfte att skymma sikten för turkiska stridspiloter, rapporterar AFP:s utsända.

”Vi kommer inte att överge detta land”, säger 32-årige Kaws Seem till nyhetsbyrån.

Samtidigt rapporteras tusentals människor ha flytt från de angripna områdena.

Det var efter ett telefonsamtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i söndags som USA:s president Donald Trump gick med på att flytta amerikanska soldater från de berörda gränsområdena för att inte stå ivägen för den turkiska offensiven. Efter att den inleddes på onsdagen kallade Trump insatsen för en ”dålig idé”.

USA har nu avbrutit allt militärt stöd till SDF-milisen, uppger två militärkällor för New York Times. Man bistår inte heller Nato-allierade Turkiet – men under de senaste veckorna, medan den turkiska militären planerat sitt anfall, har de kunnat ta del av information som inhämtats med amerikanskt spaningsflyg och som kan ha hjälpt dem att kartlägga SDF:s positioner, enligt källorna.

Turkiets mål är att driva bort SDF, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från gränsområdena. Milisen var USA:s viktigaste partner i kampen mot IS men Ankara betraktar YPG som en gren av den terrorstämplade PKK-gerillan i Turkiet.

Erdogan vill dessutom upprätta en ”säker zon” i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet.


Innehåll från SISAnnons

Så kan standarder förbereda organisationer för utmaningar – och höja samhällsberedskapen

Susanna Björk, projektledare Samhällssäkerhet på SIS.
Susanna Björk, projektledare Samhällssäkerhet på SIS.

Trovärdighet, säkerhet, resilience, kontinuitet och efterlevnad är viktigt i en organisation för att minska påverkan av avbrott, misstag, incidenter eller andra oförutsedda händelser.

Standarder erbjuder systematiska tillvägagångssätt för att höja organisationers beredskap och försörjningsförmåga – och här kan SIS, Svenska Institutet för Standarder, hjälpa till.

– Det är inte lätt att förutse de olika scenarion som vi kan tänkas ställas inför. Därför behöver vi se till att det finns en allt högre grad av robusthet i samhället i stort, säger Susanna Björk, projektledare Samhällssäkerhet på SIS.

När Sverige under de senaste åren upplevt en pandemi, stora skogsbränder, stormar och stora mängder nederbörd som resulterat i översvämningar, och nu senast när ett pågående krig kraftigt påverkat det säkerhetspolitiska läget, har det visat sig att fördelarna med standarder är många. 

För att öka förmågan att stå emot, ställa om och minska påverkan av avbrott krävs ett systematiskt arbete, där en framgångsfaktor visat sig vara att ha principer, processer, metoder och tillvägagångssätt på plats redan innan det oväntade inträffar.  

Standarder säkerställer kontinuitet vid kris

Organisationer som arbetar proaktivt med exempelvis kontinuitet står även bättre rustade vid händelse av kris och i värsta fall krig. Standarderna för kontinuitetshantering underlättar förmågan att till exempel produktion och annan viktig verksamhet hålls igång vid ett krisläge.

– Finns det exempelvis rutiner och processer på plats för hur man ska hantera ett strömavbrott, produktionsstopp eller störningar i leverantörskedjor, blir påverkan betydligt mindre än om de inte fanns. Har man därtill varit med och utformat de rutiner och processer som finns beskrivna i standarder skapas konkurrensfördelar för dessa organisationer, säger Susanna Björk. 

Grundläggande inom standarder är att enas om definitioner. Nästan alla organisationer har ett utbyte, både nationellt och internationellt. Då är det en fördel att man tillämpar samma metod.

– Kan man säga att ”Vi jobbar enligt …” har man redan där kommit väldigt långt. Det betyder att man talar samma språk och har samma definitioner. Det underlättar all kommunikation, säger Susanna Björk.

Organisationer kan påverka innehållet i standarder

På SIS sker framtagningen av standarder globalt genom ISO, på EU-nivå genom CEN och i Sverige genom SIS. Mellan de tre nivåerna flödar arbetet. I Sverige kan organisationer anmäla sig för att vara med och utforma en standard genom SIS.

– Inom området för Samhällssäkerhet arbetar vi med att förebygga incidenter och att hantera kriser. Att då vara med och ta fram en standard ger givna konkurrensfördelar genom att man får ett visst informationsförsprång för att kunna ställa om sin verksamhet snabbare när något sker. Dessutom finns möjligheten att föra in specifika aspekter och behov i standarden som är viktiga för just den egna organisationen, säger Susanna Björk och avslutar:

– Genom att implementera de standarder som finns kan en organisation säkerställa att ett systematiskt tillvägagångssätt finns på plats när något oväntat sker. Då slipper man överraskningar eller att behöva improvisera. Det kommer organisationen att vinna på.

Läs mer om standardarbete inom samhällssäkerhet där kontinuitetshantering men också annat ingår på: www.sis.se/tk494 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SIS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?