1515

Intensiva attacker mot kurdiska fästen under Turkiets offensiv

Turkiet har slagit till på bred front i de kurdiskkontrollerade områdena i nordöstra Syrien. Flera människor har dödats under inledning av militärinsatsen.

Turkiska stridsflyg dundrade över flera syriska städer och byar samtidigt som kurdiska positioner besköts med artillerield. Efter omkring sex timmars bombardemang påbörjades markoffensiven, när turkiska soldater och allierade rebellstyrkor gick över gränsen sent på onsdagen.

Angrepp rapporteras ha skett i eller i närheten av minst fem olika syriska orter längs med en sträcka om närmare 25 mil av gränsen. Striderna har varit mest intensiva kring Tel Abyad och Ras al-Ain, två orter som amerikanska soldater i måndags drogs sig undan ifrån. 

Turkiet har även riktat attacker mot större städer såsom Kobane och Qamishli, rapporterar New York Times.

Hittills har totalt 181 mål angripits, enligt det turkiska utrikesdepartementet.

Minst 16 soldater i de kurdiskledda SDF-styrkorna, som kontrollerar de angripna områdena, dödades i inledningsskedet av offensiven enligt det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet

Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien uppmanar sina invånare att göra motstånd mot den turkiska militären.

”Vi uppmanar hela vårt folk, från samtliga etniska grupper, att ta sig mot områdena nära gränsen till Turkiet för att utföra motståndshandlingar i detta avgörande historiska ögonblick”, lyder ett uttalande.

I Ras al-Ain har kurdiska styrkor satt upp vägspärrar och högar av däck att tända eld på i syfte att skymma sikten för turkiska stridspiloter, rapporterar AFP:s utsända.

”Vi kommer inte att överge detta land”, säger 32-årige Kaws Seem till nyhetsbyrån.

Samtidigt rapporteras tusentals människor ha flytt från de angripna områdena.

Det var efter ett telefonsamtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i söndags som USA:s president Donald Trump gick med på att flytta amerikanska soldater från de berörda gränsområdena för att inte stå ivägen för den turkiska offensiven. Efter att den inleddes på onsdagen kallade Trump insatsen för en ”dålig idé”.

USA har nu avbrutit allt militärt stöd till SDF-milisen, uppger två militärkällor för New York Times. Man bistår inte heller Nato-allierade Turkiet – men under de senaste veckorna, medan den turkiska militären planerat sitt anfall, har de kunnat ta del av information som inhämtats med amerikanskt spaningsflyg och som kan ha hjälpt dem att kartlägga SDF:s positioner, enligt källorna.

Turkiets mål är att driva bort SDF, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från gränsområdena. Milisen var USA:s viktigaste partner i kampen mot IS men Ankara betraktar YPG som en gren av den terrorstämplade PKK-gerillan i Turkiet.

Erdogan vill dessutom upprätta en ”säker zon” i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?