Intensiv maktkamp trappas upp i Venezuela

En intensiv maktkamp pågår om det oljerika Venezuela. Oppositionsledaren Juan Guaidó, som utropat sig till interimspresident, utreds och har fått reseförbud av den mångårige ledaren Nicolás Maduros socialiststyre.

Guaidó uppmanar EU att införa nya sanktioner mot landet, vid sidan av USA:s.

Oppositionsledaren Juan Guaidó (till vänster) och den mångårige ledaren Nicolás Maduro (till höger).
Oppositionsledaren Juan Guaidó (till vänster) och den mångårige ledaren Nicolás Maduro (till höger).

– Vi behöver fler sanktioner från EU, liknande dem från USA. Vi lever i en diktatur och det behöver sättas press på den. Fler och fler människor mördas, säger Guaidó i en intervju med tyska Bild, enligt nyhetsbyrån AFP.

EU införde för ett drygt år sedan sanktioner mot Venezuela med anledning av den stegrande politiska krisen i landet. Detta efter att USA gjort detsamma och utpekat Maduro som ett hot mot demokratin i landet. Häromdagen införde USA ytterligare sanktioner mot landets statliga oljebolag, något som enligt Washington syftar till att underlätta maktskiftet i landet.

Ackompanjerad av gatuprotester utropade Guaidó sig i förra veckan till tillfällig president, sedan omvalet av Maduro till president i fjol dömts ut av såväl oppositionen som bland andra USA, EU och flera grannländer till Venezuela. Eftersom Guaidó är talman i parlamentet har han visst grundlagsstöd för att gå in på posten.

Under onsdagen talade Guaidó i telefon med USA:s president Donald Trump, enligt Vita huset.

USA erkände omedelbart Guaidó som president i samband med utropandet, medan flera EU-länder manade Maduro att utlysa nyval. Reaktionerna från Madurostyret lät inte vänta på sig. Guaidó har anklagats för att gå USA:s ärenden och därmed förråda sitt land. Han har förbjudits att lämna Venezuela och hans tillgångar har frysts medan en utredning pågår, skriver Maikel Moreno, ordförande i landets högsta domstol (TSJ), på Twitter. Domstolens oberoende under Maduros regering är kraftigt ifrågasatt.

Maduro själv vägrar släppa makten i från sig och har fått stöd av bundsförvanter som Kina, Ryssland och Turkiet. Venezuela är nu en tryckkokare för motsättningarna mellan Washington och Moskva.

I en intervju med den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Ria säger Maduro att han är redo att förhandla med oppositionen, under överseende av internationella medlare.

– Jag är redo att sätta mig vid förhandlingsbordet med oppositionen för att tala om Venezuelas bästa, för freden och framtidens skull, säger Maduro.

Maduro förkastar dock nyval till presidentposten.

– Presidentval har hållits i Venezuela, och om imperialisterna vill ha ett nytt val låt dem vänta till 2025, säger han till Ria.

Guaidó har de senaste dagarna försökt få kontroll över PDVSA, det statliga bolag som håller i oljeutvinningen och därmed är nyckeln till större delen av Venezuelas statliga inkomster. Han får stöd från USA, som infört sanktioner mot PDVSA och det USA-baserade dotterbolaget Citgo.

Enligt tidigare beräkningar utgör fossila bränslen hela 96 procent av Venezuelas exportinkomster. Landet sitter på gigantiska gas- och oljereserver och oljetillgångarna tros vara världens största. Men fallande oljepriser i kombination med ekonomisk vanskötsel har lett till svår kris. I dagens Venezuela råder brist på mat och mediciner och miljoner människor har flytt landet.

Vänsterledare i Latinamerika, bland dem Maduro själv, har hävdat att USA så starkt tar ställning för Guaidó för att landet vill ta kontroll över oljetillgångarna. Men USA hävdar att sanktionerna syftar till att återupprätta verklig demokrati i Venezuela.

Den 35-årige Guaidó har manat till ett stort antal utspridda, mindre demonstrationer mot Maduroregimen under onsdagen, och större samlade manifestationer till helgen. Hans anhängare befarar att landets ledning ska försöka gripa honom, men av domstolen TSJ:s besked framgår inte om han ska frihetsberövas eller ej.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?