Intelligent ljus ska leda serieentreprenörerna mot ny succé

Martin Karlberg och Kjell Ljungström är pionjärer inom arbetsbelysning för tunga arbetsfordon. Efter nästan femtio år som kompanjoner är serieentreprenörerna än en gång i teknikens framkant med sitt företag Tyri och ett patenterat system för intelligent belysning.

Men allt höll på att ta slut redan i mitten på 1980-talet.

Belysningsteknikföretaget Tyris grundare Martin Karlberg och Kjell Ljungström har arbetat tillsammans i nästan femtio år. Här är de i sitt nya EMC-labb för testning av den nya generationens strålkastare.
Belysningsteknikföretaget Tyris grundare Martin Karlberg och Kjell Ljungström har arbetat tillsammans i nästan femtio år. Här är de i sitt nya EMC-labb för testning av den nya generationens strålkastare.Foto:Cicci Jonson, Bilduppdraget

På en återvändsgata i industriområdet Aröd på Hisingen i Göteborg, intill golfbanan Sankt Jörgens tredje hål, ligger Tyri Sweden, som är specialiserat på arbetsbelysning för tunga fordon. I fastigheten finns kontor, forsknings- och utvecklingsavdelning, testlaboratorium och produktion av 300.000 strålkastare per år.

”Om två tre år måste vi skaffa ytterligare en lokal om vi ska kunna fortsätta växa”, säger Martin Karlberg, medgrundare och vd för Tyri Sweden.

Ett nytt patenterat intelligent belysningssystem baserat på bluetooth som börjar serieproduceras under våren bäddar för företagets fortsatta tillväxt. 

Den nya generationen ledstrålkastare kräver också test av elektromagnetiska störningar. Tyri har därför nyligen gjort sin största enskilda investering hittills på fem miljoner kronor i ett EMC-labb.

”I vårt EMC-labb kan vi kontrollera så att våra produkter inte slår ut eller störs av annan elektronik i sin omgivning. Att ha simulering och testning av våra produkter i samma lokaler som produktionen gör att vi snabbt kan göra justeringar och ändringar”, säger Kjell Ljungström, medgrundare och delägare i Tyri Sweden.

Strålkastarna som monteras på exempelvis grävmaskiner, jordbruksmaskiner och gruvmaskiner måste också tåla tuffa arbetsmiljöer och testas därför även för vibrationer, stöttålighet och hållbarhet i fuktiga och salthaltiga miljöer som kan orsaka rost.

Bland Tyri Swedens kunder finns bland andra Toyota och John Deere. Bolaget har 46 anställda och omsatte i fjol nästan 140 Mkr. Exportmarknaderna står för närmare 70 procent av omsättningen.

”De senaste åren har vi nästan fördubblat omsättningen och det beror främst på att vårt fokus på Norden har utökats till att också inkludera länder som Tyskland och Italien”, säger Martin Karlberg.

Tyri Sweden ingår i företagsgruppen Tyri Lights med systerbolag i USA och England och försäljningskontor runt om i världen. Det svenska bolaget sköter produktutvecklingen för hela gruppen som tillsammans omsätter cirka 400 Mkr och har 200 anställda. Martin Karlberg är medgrundare och delägare även i det amerikanska systerbolaget.

Men allt började på studentkåren för 52 år sedan då Martin Karlberg, som gick på Handelshögskolan, och Kjell Ljungström, som läste teknik, blev vänner. 

Och när Kjell Ljungström fick sitt första konstruktionsuppdrag för varselljus såg duon en affärsidé och startade 1970 sitt första företag ihop.

”Företaget hette Arbetsbelysning, ABL, och vi hyrde en lokal på 24 kvadrat i min pappas bilverkstad i Mölndal. Det tog ett par år innan vi kunde arbeta heltid med företaget”, berättar Kjell Ljungström.

”Vi hade inget startkapital utan använde studielån som grundplåt”, berättar Martin Karlberg.

Deras första entreprenörsresa fick dock ett tråkigt slut sexton år senare. 

”Devalvering av den svenska kronan och lån i utländsk valuta gjorde att vi fick lönsamhetsproblem. Vi var inte tillräckligt duktiga på att ta betalt för våra produkter så vi tvingades sälja företaget”, berättar Martin Karlberg.

Där kunde deras samarbete ha tagit slut men de två kompanjonerna hade både nya idéer och revanschlust. De reste därför och träffade tidigare kunder runt om i världen.

”Vi hade inget företag, ingen produkt men ett gott rykte. Därför vågade man satsa på oss när vi startade på nytt”, säger Martin Karlberg.

Andra gången var de med och byggde upp ett nytt affärsområde för arbetsbelysning för tunga fordon för ett finskt företag som i dag är företaget Nordic Lights. 

När det samarbetet upphörde 2002 bildade verksamheterna i Sverige, Storbritannien och USA företagsgruppen Tyri Lights. 

Tyri blev tredje gången gillt för Martin Karlberg och Kjell Ljungström som entreprenörer i belysningsbranschen för tunga fordon. Samtidigt är två av deras främsta konkurrenter bolag de en gång varit med om att bygga upp.

”Varför vi fortfarande driver företag tror jag är för att vi har vågat gasa i nedgångar. Vi har stått inför det valet två tre gånger under åren. Senast var det under finanskrisen. När andra tappade ökade vi vår omsättning och 2009 blev vårt bästa år dittills. Många gör misstaget att dra ner på försäljning och produktutveckling och tappar då flera år av tillväxt. När det är tufft måste man ha muskler att våga satsa”, säger Martin Karlberg.

Hur lyckas man hålla ihop ett kompanjonskap i nästan 50 år?
”Om jag inte hade gjort detta hade jag nog arbetat på något storföretag. Det var på den tiden den vanliga framtiden för en Handelsstudent. Jag hade definitivt inte kunnat göra denna entreprenörsresa utan Kjell och hans kunnande och likadant är det för honom med det jag bidrar med. Detta har vi bara kunnat göra tillsammans och det är vi medvetna om. Vi är varsin halva av ett unikt team”, säger Martin Karlberg.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?