På en återvändsgata i industriområdet Aröd på Hisingen i Göteborg, intill golfbanan Sankt Jörgens tredje hål, ligger Tyri Sweden, som är specialiserat på arbetsbelysning för tunga fordon. I fastigheten finns kontor, forsknings- och utvecklingsavdelning, testlaboratorium och produktion av 300.000 strålkastare per år.
”Om två tre år måste vi skaffa ytterligare en lokal om vi ska kunna fortsätta växa”, säger Martin Karlberg, medgrundare och vd för Tyri Sweden.
Ett nytt patenterat intelligent belysningssystem baserat på bluetooth som börjar serieproduceras under våren bäddar för företagets fortsatta tillväxt.
Den nya generationen ledstrålkastare kräver också test av elektromagnetiska störningar. Tyri har därför nyligen gjort sin största enskilda investering hittills på fem miljoner kronor i ett EMC-labb.
”I vårt EMC-labb kan vi kontrollera så att våra produkter inte slår ut eller störs av annan elektronik i sin omgivning. Att ha simulering och testning av våra produkter i samma lokaler som produktionen gör att vi snabbt kan göra justeringar och ändringar”, säger Kjell Ljungström, medgrundare och delägare i Tyri Sweden.
Strålkastarna som monteras på exempelvis grävmaskiner, jordbruksmaskiner och gruvmaskiner måste också tåla tuffa arbetsmiljöer och testas därför även för vibrationer, stöttålighet och hållbarhet i fuktiga och salthaltiga miljöer som kan orsaka rost.
Bland Tyri Swedens kunder finns bland andra Toyota och John Deere. Bolaget har 46 anställda och omsatte i fjol nästan 140 Mkr. Exportmarknaderna står för närmare 70 procent av omsättningen.
”De senaste åren har vi nästan fördubblat omsättningen och det beror främst på att vårt fokus på Norden har utökats till att också inkludera länder som Tyskland och Italien”, säger Martin Karlberg.
Tyri Sweden ingår i företagsgruppen Tyri Lights med systerbolag i USA och England och försäljningskontor runt om i världen. Det svenska bolaget sköter produktutvecklingen för hela gruppen som tillsammans omsätter cirka 400 Mkr och har 200 anställda. Martin Karlberg är medgrundare och delägare även i det amerikanska systerbolaget.
Men allt började på studentkåren för 52 år sedan då Martin Karlberg, som gick på Handelshögskolan, och Kjell Ljungström, som läste teknik, blev vänner.
Och när Kjell Ljungström fick sitt första konstruktionsuppdrag för varselljus såg duon en affärsidé och startade 1970 sitt första företag ihop.
”Företaget hette Arbetsbelysning, ABL, och vi hyrde en lokal på 24 kvadrat i min pappas bilverkstad i Mölndal. Det tog ett par år innan vi kunde arbeta heltid med företaget”, berättar Kjell Ljungström.
”Vi hade inget startkapital utan använde studielån som grundplåt”, berättar Martin Karlberg.
Deras första entreprenörsresa fick dock ett tråkigt slut sexton år senare.
”Devalvering av den svenska kronan och lån i utländsk valuta gjorde att vi fick lönsamhetsproblem. Vi var inte tillräckligt duktiga på att ta betalt för våra produkter så vi tvingades sälja företaget”, berättar Martin Karlberg.
Där kunde deras samarbete ha tagit slut men de två kompanjonerna hade både nya idéer och revanschlust. De reste därför och träffade tidigare kunder runt om i världen.
”Vi hade inget företag, ingen produkt men ett gott rykte. Därför vågade man satsa på oss när vi startade på nytt”, säger Martin Karlberg.
Andra gången var de med och byggde upp ett nytt affärsområde för arbetsbelysning för tunga fordon för ett finskt företag som i dag är företaget Nordic Lights.
När det samarbetet upphörde 2002 bildade verksamheterna i Sverige, Storbritannien och USA företagsgruppen Tyri Lights.
Tyri blev tredje gången gillt för Martin Karlberg och Kjell Ljungström som entreprenörer i belysningsbranschen för tunga fordon. Samtidigt är två av deras främsta konkurrenter bolag de en gång varit med om att bygga upp.
”Varför vi fortfarande driver företag tror jag är för att vi har vågat gasa i nedgångar. Vi har stått inför det valet två tre gånger under åren. Senast var det under finanskrisen. När andra tappade ökade vi vår omsättning och 2009 blev vårt bästa år dittills. Många gör misstaget att dra ner på försäljning och produktutveckling och tappar då flera år av tillväxt. När det är tufft måste man ha muskler att våga satsa”, säger Martin Karlberg.
Hur lyckas man hålla ihop ett kompanjonskap i nästan 50 år?
”Om jag inte hade gjort detta hade jag nog arbetat på något storföretag. Det var på den tiden den vanliga framtiden för en Handelsstudent. Jag hade definitivt inte kunnat göra denna entreprenörsresa utan Kjell och hans kunnande och likadant är det för honom med det jag bidrar med. Detta har vi bara kunnat göra tillsammans och det är vi medvetna om. Vi är varsin halva av ett unikt team”, säger Martin Karlberg.