1515

Intelligensen bygger på hållbara grunder

Att utvecklas hållbart kan vara en lång process, men det går att skörda snabba frukter under tiden. 

Nu tar Malmö hjälp av startup-världen för att bli en smartare stad. 

Foto:Daniel Nilsson

Det regnar i Malmö när Di är på besök i Stadshuset. Det gör det över 150 dagar om året. Den här dagen är det dock inget av de skyfall som Malmö då och då drabbas av. 

Att skydda sig mot kraftiga regn och översvämningar är annars något man har tänkt på i staden. I både Västra hamnen och Augustenborg har gröna tak anlagts. 

Växtligheten binder vatten. Det gör att en viss del kan avdunsta från taken, men bidrar också till en fördröjning i avrinningen som minskar trycket på dagvattensystemet. Och när staden nu håller på att bygga en gemensam skalbar IoT-plattform, blir den första tillämpningen just att mäta vattennivåer.  

Västra hamnen är det område där Kockums förr brukade husera. Sedan början av 2000-talet är det mer känt för den spektakulära byggnaden Turning Torso. 

Men den relativt nya stadsdelen har också rönt stort internationell uppmärksamhet för sin elförsörjning och de energieffektiva hus som finns där. 

Det är just kring hållbarhet som Malmös digitaliseringsarbete är uppbyggt. 

”Traditionellt har Malmö jobbat mycket med hållbarhet. Vi har en välutvecklad agenda kring hållbar miljö kopplad till FN:s agenda 2030 som har blivit internationellt uppmärksammad”, säger digitaliseringschefen Maria Stellinger Ernblad.

”Men det finns även en väldigt stark komponent av social hållbarhet och där finns också en lång tradition. Vi har haft något som heter Malmökommissionen där man tillsammans med forskare inom Malmö universitet under en väldigt lång period har följt arbetet med att skapa social hållbarhet.”

I Malmö finns enligt Maria Stellinger Ernblad ett stort engagemang från näringslivet. Som exempel nämner hon projektet M21 som sjösattes i februari. Där samverkar en lång rad företag, som möbeljätten Ikea, spelföretaget Massive Entertainment samt energibolaget Eon med staden i syfte att ”ta tillvara Malmös styrka och utveckla urbana innovationer, för att kunna möta framtidens samhälle och dess utmaningar.”

I projektet ingår att skapa en tankesmedja och att utveckla en testbädd för nya urbana lösningar. Avsikten är att bli en del av regeringens satsning Testbädd Sverige som har en total budget på 845 miljoner kronor. 

Digitaliseringsarbetet trappades upp i samband med att agendan Det Digitala Malmö antogs av kommunfullmäktige för drygt ett år sedan. I samma veva anställdes även Maria Stellinger Ernblad som digitaliseringschef, men arbetet har pågått längre än så. Bygglovsprocessen digitaliserades till exempel tidigt. Skolan är ett annat område som Maria Stellinger Ernblad lyfter fram där Malmö har kommit långt. 

När man pratar om en smart stad hamnar diskussionen lätt kring tekniklösningar som både är ganska lätta att visualisera och köpa in. 

”Det kan handla om olika mätstationer eller smarta övergångsställen med olika ledtider. Det finns också en tradition i sådana verksamheter, till exempel gatukontoret, att avsätta resurser för investeringar.” 

När det kommer till stadens tunga uppdrag, välfärden, är det svårare att svänga om. 

”Det är här den digitala transformationen kommer in och vi behöver prata om sociala innovationer”, säger hon.

Förvaltningarna kan enligt Maria Stellinger Ernblad behöva guidning i att inse vilka digitala lösningar de behöver. Därför har hon nyligen anställt fem förändringsledare. 

”Ska vi få en digital transformation, kan vi inte bara klistra på smarta lösningar, då måste man tänka nytt och ta sig an uppgifter på ett helt nytt sätt.”

Fyra av de fem förändringsledarna har tidigare arbetat på privata företag, där förändringstakten är snabbare än inom kommunal verksamhet. Men utöver de fem tillkommer ytterligare resurser. 

Nyligen lanserades något som kallas Malmö Tech Team. Utvecklingsgruppen ska ledas av Måns Adler, grundare av livevideobolaget Bambuser. 

”Han väljer att leda ett team av techutvecklare från startupscenen. De ska under 2019 få lov att vara inne och röra runt lite hos oss. De ska hitta saker som går att förändra och utveckla prototyper. För samtidigt som man jobbar med det långsiktiga kan man behöva skörda lite snabba lösningar”, säger Maria Stellinger Ernblad.

Ett område som man redan har kommit ganska långt med är 3D-visualisering. Nu tittar man på teknik som ska göra den visualiseringen mer mobil, för att ge medborgarna större möjlighet att tycka till.

Det handlar om ett slags augmented reality, förstärkt verklighet. Just nu planeras ett stort nytt område i Nyhamnen. Förhoppningen är att medborgarna ska kunna ta del av ­planerna på plats.

”Det är få av oss som kan föreställa sig lösningar genom att titta på en platt karta. När man då är där och promenerar ska man kunna använda hjälpmedel för att se hur planerna ser ut. Inkluderingen kräver på något sätt att man förstår tanken”, säger Maria Stellinger Ernblad.

Öppna data är ett annat område som det ägnas mycket energi åt.

”Nu jobbar vi med att säkra data, för ju mer vi vill automatisera våra processer, desto viktigare är det att ha säkra grunddata på ett ställe. Ska man sedan gå vidare med AI-lösningar som kan ge analyser på väldigt hög nivå om vad som händer när vi fattar vissa beslut, ja då är det ännu viktigare att grunddatan är säkrad.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?