1515
Annons

Integrering i fokus för SCA efter jätteaffär

På måndagen stod det klart att skogs- och hygienbolaget SCA förvärvar medicinteknikbolaget BSN medical från riskkapitalbolaget EQT. Förvärvet är det största någonsin för SCA och enligt vd Magnus Groth ska de nu fokusera på att integrera verksamheten även om det kan bli fler förvärv i framtiden.

Magnus Groth.
Magnus Groth.Bild:AP

Spekulationen kring att SCA:s skulle vara intresserade av tyska BSN medical har duggat tätt under hösten och på måndagen stod det så klart att affären blir av. Köpesumman uppgår till 2.740 miljoner euro, motsvarande 26,8 miljarder kronor, på skuld- och kontantfri basis. Beskedet fick ett gott mottagande på Stockholmsbörsen och SCA stiger med omkring 2,5 procent.

”Vi har tittat på den här sektorn ända sedan 2011 och har haft BSN på radarskärmen. Nu råkade det falla sig så att EQT hade beslutat sig för att sälja bolaget nu och vi ser det här som ett värdeskapande förvärv för SCA”, säger Magnus Groth, vd och koncernchef för SCA.

Kommer vi få se fler förvärv?
”Just nu är vi jätteglada för det här förvärvet som är det största vi har gjort och under en överskådlig framtid kommer vi vara fokuserade på den integrationen. Men på längre sikt så finns det absolut möjlighet till ytterligare konsolidering inom de här olika medicintekniska områdena.”

Tittar ni på fler områden än medicinteknik?
”Utifrån vår vision och strategi så tittar vi hela tiden på möjligheter att växa både organiskt och genom förvärv. Sedan så är det väldigt svårbedömt när tillfälle ges att förvärva det ena eller andra bolaget, vilket också förklarar timingen till det här förvärvet.”

Är det organisk- eller förvärvsdriven tillväxt som är huvudstrategin framöver?
”På en övergripande nivå är vår strategi att växa både organiskt och genom förvärv. Nu är det jätteviktigt att vi lyckas med integrationen av BSN och där är organisk tillväxt väldigt viktig. Där har vi också synergier genom att korsförsälja SCA:s inkontinensprodukter i BSN:s starka försäljningsorganisation och vice versa.”

2016 har varit ett händelserikt år för SCA som i januari köpte det nordamerikanska pappersbolaget Wausau för 4,5 miljarder kronor och även är mitt uppe i en uppdelning av koncernen i två noterade bolag.

”Det kan bli så ibland och Wausau var också ett företag vi tittat på som blev tillgängligt. Ibland kommer sådana här saker nära varandra i tiden och uppdelningen är ett naturligt steg i vår transformation. Det är svårt att sia om framtiden men det är klart att det är jätteviktigt för oss att lyckas med integreringen av Wausau, som går väldigt bra, och BSN vilket är vår prioritering tillsammans med uppdelningen.”

Är det något du tycker är extra intressant att lyfta fram?
”BSN:s starka varumärken och deras marknadsnärvaro i viktiga kanaler med en stark säljorganisation. Dessutom har BSN en kompetens inom forskning och utveckling inom mer högteknologiska produkter som SCA saknar. De här tre områdena ser vi tillför ett stort värde till SCA.”

”Det som växer väldigt snabbt nu är avancerad sårvård vilket är ett prioriterat område för BSN. Det andra området som är vårt att lyfta fram är kompression i allmänhet som växer snabbt på grund av de underliggande drivkrafterna med en åldrande befolkning och mer kroniska sjukdomstillstånd.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?