Hoppa till innehållet

Annons

Instalco tar order värd 110 miljoner kronor

Instalcobolagen Elektro-Centralen och Tingstad Rörinstallationer har fått ett gemensamt uppdrag att utföra el- och VS-installationer vid bygget av SEEL, en ny forskningsanläggning för el- och laddfordon i Göteborg. 

Det framgår av ett pressmeddelande.

Uppdraget har ett gemensamt ordervärde om cirka 110 miljoner kronor och ska utföras i en så kallad partneringentreprenad tillsammans med byggbolaget Vestia och fastighetsägaren Castellum.

Projektet inleds nu i oktober och beräknas vara slutfört mot utgången av 2022.

Innehåll från XpengAnnons

Bilen som tar dig över 57 mil på en laddning

Sportig, snabb och stilren. Lägg till lång räckvidd, att den klarar 0-100 km/h på 4,1 sekunder och snabbladdas på under en halvtimme.

En nyutvecklad sportsedan med sänkt front och en strömlinjeformade siluett.

Precis, vi pratar om nya Xpeng P7.

– Det är en bil med en enorm attraktionskraft. Det har vi speciellt märkt av när vi har varit ute med vår visningsbil – en grön P7 Wing Edition. Då kommer alla möjliga människor fram och frågar om bilen och knäpper kort, säger Magnus Wenger, marknadschef på Xpeng Sverige.

– Människor är intresserade och väldigt nyfikna.

Snabbladdning

Den 489 centimeter långa bilen finns i tre olika utföranden och med två- eller fyrhjulsdrift. Samtliga bilar kommer med ett batteri på 86,3 kWh som kan ta emot 175 kW-laddeffekt och kan laddas 10-80 procent på 29 minuter. Det innebär att du slipper långa laddstopp på resan.

Dessutom har Xpeng P7 stöd för V2L (vehicle to load) som gör att du kan använda elen åt andra hållet. Med andra ord har du alltid el med dig för att kunna koppla in datorn, kompressorn för att blåsa upp sommarens badleksaker eller högtryckstvätten.

Instegsversionen – RWD Long Range – har en räckvidd på upp till 576 kilometer, enligt Xpeng, vilket motsvarar en förbrukning på 16,8 kWh/100 km. Motoreffekten hos den framhjulsdrivna versionen är 203 kW eller 276 hästkrafter och den har ett vridmoment på 440 Nm. Detta gör att 0-100 km/h kan nås på 6,7 sekunder. Maxhastighet är fixerad till 200 km/h.

473 hästkrafter

Den fyrhjulsdrivna versionen AWD Performance har alltså samma batteri, men har försetts med dubbla elmotorer. Den bakre motorn är densamma som i den bakhjulsdrivna varianten, men till framhjulen har den fått en egen elmotor på 145 kW.  De båda motorerna levererar totalt  473  hästkrafter (348 kW). Tillsammans med vridmomentet på 757 Nm klarar motorerna att leverera tillräckligt med kraft för att AWD ska klara 0–100 km/h på 4,1 sekunder. Räckvidden hos de fyrhjulsdrivna versionerna är enligt uppgift upp till 505 kilometer.

Wing edition heter värstingversionen av P7. Det handlar i stort sett om samma bil som AWD Performance, den är lite tyngre och har 19-tums lättmetallfälgar istället för de 18-tumshjulen på RWD Long Range-versionen. Den har även ventilerade framsäten, Dynaudio sound system med inbyggda högtalare i förarstolen, klädsel i nappaläder och soft-close dörrar (detta finns också som tillvalspaket). Men den tydligaste skillnaden är de ​​iögonfallande saxdörrarna (som öppnas vertikalt).

Extern länk: Boka en provkörning av nya Xpeng P7 redan i dag! 

Sportig känsla

Förarmiljön i Xpeng P7 domineras av skärmar, precis som hos många andra elbilar. En 10,25-tum digital förardisplay som visar föraren all den viktigaste informationen och till sin hjälp har den en central 14,96-tumsskärm med företagets operativsystem Xmart OS.

Inne i kupén har bilen fem lyxiga sportstolar för bästa komfort. De två framstolarna och multifunktionsratten har värmefunktion, och i stolarna sitter du lågt för att få den där extra sportiga känslan.

Som om inte detta var nog kommer bilen, som har leveransstart i juni i år, med panoramasoltak, dolda dörrhandtag, elektrisk baklucka och trådlös mobilladdning – allt för att göra livet både enklare och mer komfortabelt.

Intelligenta system

Med 29 olika säkerhetssensorer, däribland fem högupplösta milimetervågsradarsensorer och tolv ultraljudssensorer, och inte mindre än elva olika kameror hjälper assistansfunktionerna XPilot föraren under färden. Det intelligenta kör-, säkerhets- och parkeringssystemet är dessutom kopplat  till det egenutvecklade systemet Xmart OS som med 3D-multimediateknik återger den verkliga världen på P7:ans skärmar.

Förarassistanssystemet Xpilot innehåller bland annat adaptiv farthållare, filhållning och automatiskt filbyten, men de inkluderar även stöd för självparkering och en 360-graderskamera. Här finns också kollisionsvarnare, skyltavläsning och förarövervakning.

Extern länk: Framtidens mobilitet – läs mer om Xpeng och de nya elektriska modellerna 

 

Mer från Xpeng

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xpeng och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera