Inspirerades av Elon Musks kusiner – årets unga entreprenörer vill förändra världen

UPPSALA. Idén till Save by Solar föddes som ett ex-jobb på universitetet. 2014 startade de unga entreprenörerna Hugo Larsson och Linus Werner solcellsföretaget som i fjol trefaldigade omsättningen till 89 miljoner kronor. 

Hugo Larsson och Linus Werner startade solcellsföretaget Save by Solar för sex år sedan. I höstas utsågs de två grundarna till Årets unga företagare av Företagarna.
Hugo Larsson och Linus Werner startade solcellsföretaget Save by Solar för sex år sedan. I höstas utsågs de två grundarna till Årets unga företagare av Företagarna.Foto:Gustaf Månsson

”Vi har haft det så här i sex år”, säger Hugo Larsson och gnuggar knytnävarna emot varandra. 

Linus Werner, som grundat Save by Solar tillsammans med honom, nickar instämmande och ler. De båda är enligt egen utsago väldigt olika. Linus Werner, som är vd, är lugn och återhållsam medan Hugo Larsson, affärsutvecklaren, är den mer sociala av dem.  Det de har gemensamt sitter djupt inrotat i både dem och numera i företaget.

”De grundläggande värderingarna är desamma. Och det har varit en framgångsfaktor för oss”, säger Hugo Larsson.

Save by Solar håller på med solceller: att planera för dem, installera dem och sedan även förvalta dem. Deras kunder består främst av fastighetsägare, bland annat Fabegé, Hemsö och Ica fastigheter. Genom att hjälpa kunderna att förändra sättet de brukar el hoppas Save by Solar kunna driva på övergången till förnybar energi.  

Det är den uttalade visionen – att förändra världen till det bättre.

Linus Werner, som en gång i tiden var den enda i ett skolval i Danderyd som röstade på Miljöpartiet, är den som kläckte idén. När han pluggade till civilingenjör i Uppsala skrev han sitt examensarbete om förutsättningarna för solceller i flerfamiljsbostäder.

”Det var svårt att få ihop en ekonomisk kalkyl som funkade, det blev för dyrt för bostäderna. Men jag provade kalkylen på kommersiella fastigheter i stället och där var förutsättningarna desto bättre”, säger Linus Werner.

Kommersiella fastigheter har oftast ett stort energibehov under dagen och stora tak som det är lätt att bygga på. Genom att installera solceller kunde fastigheterna producera relativt billig el och använda den direkt, något som inte var vanligt på den tiden. I alla fall inte i Sverige. 

”Solar City, som Elon Musks kusiner startade och som han köpte upp sedan, hade ett koncept där de installerade solpaneler i USA. Med inspiration från dem och med erfarenheten från mitt examensarbete skrev jag ihop en ’slide’ på fem sidor som jag visade för Hugo.”

De kände varandra från att ha jobbat på en studentförening tillsammans. Hugo Larsson studerade nationalekonomi och hade erfarenhet av att driva en affärsidé som, om än på låtsas, involverade köp av solceller.

”Jag hade gjort ett monopolliknande sällskapsspel som jag sålde till högstadieskolor. Det gick ut på att man ägde en stad och skulle göra investeringar, i bland annat solkraft, för att minska sitt koldioxidutsläpp”, säger Hugo Larsson.

Han nappade på sin väns nya idé och satte i gång med att ringa de största fastighetsbolagen i landet. 

 ”Vi frågade varför de inte hade solceller och fick till svar vilka hinder som fanns. Vi försökte lösa dem och återvände med vad som kunde byggas. Och vi garanterade mängden el som skulle produceras, annars sa vi att vi skulle ersätta dem”, säger Hugo Larsson.

Linus Werner fyller i:

”Sverige var en ung marknad för solceller då. Den el du får på ett år är egentligen enkel att räkna på. Men den delen var kunderna osäkra på.”

 

Linus Werner och Hugo Larsson.
Linus Werner och Hugo Larsson.Foto:Gustaf Månsson

I dag är det annorlunda. Numera är det nästan lika vanligt att installera solceller som att tatuera sig. Save by Solar nådde en omsättning på 89 Mkr i fjol, över tre gånger mer än året dessförinnan. 

Enligt grundarna är en av nycklarna till framgången att de snabbt lärt sig av sina misstag och åtgärdat dem. Vad de hela tiden kommit tillbaka till är att värderingarna hela tiden ska stå i centrum för verksamheten. Något de anser vara viktigt redan vid rekrytering. 

”Kan vi tala om våra värderingar så mycket som möjligt, så kan vi också hitta rätt personer som blir långsiktiga i företaget. Vi har utvärderat vårt förhållningssätt efter att ha sett en massa anställda som kommit och gått. Och nu är det extremt duktiga personer i bolaget med hjärtat på rätt ställe. Det syns på leverans, kvalitet och engagemang”, säger Hugo Larsson.

I år är tillväxttakten långt ifrån förra årets nivå, delvis på grund av coronapandemin. Och än har företaget inte gått med vinst. Men Save by Solar och dess grundare har framtiden för sig.

”Vi vill inte bara installera solceller, utan också hjälpa våra kunder att skapa solel. Det här är en marknad med en extrem potential”, säger Linus Werner.

Hugo Larsson tror inte att han någonsin kommer att sluta vilja jobba på företaget.

”Det här måste vara det coolaste man kan göra. Vi förändrar världen till det bättre och får en bra avkastning för det.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?