1515
Annons

Insiders dumpar aktier i Storytel för nära 70 Mkr efter kursrallyt

På kort tid har bolagsledningen i  Storytel vräkt ut aktier på börsen. Det handlar om aktieförsäljningar för närmare 70 miljoner kronor.

Vd Jonas Tellander sålde 100.000 aktier för 19,6 miljoner kronor.
Vd Jonas Tellander sålde 100.000 aktier för 19,6 miljoner kronor.Foto:Daniel Roos

Ljudboksföretaget Storytel STORY B -0,20% Dagens utveckling har pekats ut som en vinnare på coronakrisen. I mitten av mars handlades aktien kring 112 kronor. Därefter började kursrallyt. I måndags, 11 maj,  toppade aktien på 205 kronor, en uppgång på 83 procent. 

På tisdagen släppte Storytel sin kvartalsrapport som visade på en förlust på 37,6 miljoner kronor, en halvering jämfört med samma kvartal i fjol. Omsättningen steg samtidigt till 513 miljoner kronor (385). Antalet kunder ökade något mer än vad bolaget själv räknat med.  

Rapporten utlöste också en säljvåg hos bolagets ledning. Efter rapportsläppet sålde vd, ordförande, finanschefen och utvecklingschefen tillsammans aktier för 67 miljoner kronor.

Största affären gjorde styrelseordförande Rustan Panday som sålde 200.000 aktier för 39,1 miljoner kronor.

”Jag ska använda det till att bygga på sommarhuset och täcka upp andra investeringar. Storytel är dock mitt moderskepp och den här försäljningen av 200.000, av mina över 2 miljoner aktier, är min första försäljning på åratal. Storytel är min passion och jag har inga som helst planer på att sälja fler aktier inom en överblickbar tid”, säger Rustan Panday till nyhetsbyrån Finwire.

Vd Jonas Tellander sålde 100.000 aktier för 19,6 miljoner kronor.

”Det stämmer att jag sålt en liten del av mitt innehav. Syftet är att betala på lån från tiden när Storytel grundades, en tid när den framgångshistoria företaget befinner sig i i dag var långt ifrån given. Även om mina personliga lån blir mindre genom detta, är mitt engagemang i Storytel oförminskat och jag har inga planer på att sälja fler aktier inom en överskådlig framtid”, säger Jonas Tellander till Finwire.

Stefan Tegenfalk, som är utvecklingschef, sålde 35.000 aktier för cirka 6,9 miljoner kronor och finanschefen Sofie Zettergren dumpade på två dagar 5.500 aktier för närmare 1,1 miljoner kronor.

Först ut var dock Morten Strunge, styrelseledamot, som redan den 7 och 8 april sålde  96.000 aktier för drygt 15 miljoner kronor. 

Storytel har tappat efter rapporten och på fredagen stängde aktien på 178 kronor.

Flera analyshus har höjt sina riktkurser för ljudboksföretaget efter tisdagens rapport. Pareto leder nu med en riktkurs på 270 kronor, DNB Market har riktkursen 240 kronor och Kepler Cheuvreux menar att aktien bör kosta 220 kronor.

 

 

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Prognos: Säsongsrensade arbetslösheten sjönk en aning i juli

SCB:s arbetskraftsundersökningar (AKU) väntas visa att den säsongsrensade arbetslösheten sjönk en aning i juli.

Enligt Infronts prognosenkät väntas den säsongsrensade arbetslösheten ha tickat ned till 7,6 procent från 7,7 procent i juni.

Arbetslösheten i SCB:s AKU-statistik har trendat nedåt sedan våren 2021, om än med stora hopp mellan månaderna, men nedgången har planat ut under våren. Detta medan Arbetsförmedlingens statistik under tiden visat på en fortsatt sjunkande arbetslöshet. Den senare ser dock ut att vara på väg att bottna ur snart. 

Indikatorer från arbetsmarknaden är fortsatt starka, med rekordfå varsel, rekordmånga lediga jobb och anställningsplaner på höga nivåer. Den konjunkturavmattning som allmänt spås framöver väntas dock påverka även arbetsmarknaden och arbetslösheten vända upp igen nästa år, om än ganska måttligt. 

SCB publicerar arbetslöshetsstatistiken för juli, fredagen den 26 augusti, klockan 8.00.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera