Annons

Insiderkrönikan: Vd:n ökar sitt innehav rejält

Denna veckas krönika tar upp två bolag där vd nyligen har ökat innehavet på kursnivåer som inte varit så låga på flera år.

Bild:Colourbox

I augusti var insiders negativa och knappt 4 av 10 affärer som de gjorde var köp. Det är en ovanligt låg köpandel. Men sedan dess har andelen successivt stigit och den senaste veckan har drygt 7 av 10 affärer varit köp. Senast insiders var så positiva var dagarna efter Brexit-omröstningen. Som bekant föll börsen då brant och insynspersonerna fyndade då till reapriser, även om stora köp lös med sin frånvaro.

Sedan den 3 juli rapporterar insynspersonerna sina affärer elektroniskt och därför får allmänheten också tillgång till informationen mycket snabbare. Det innebär att vi därmed snabbt kan se hur olika händelser som exempelvis utfallet i det amerikanska presidentvalet får insynspersonerna att agera. Och apropå det så har jag tittat på hur amerikanska insynspersoner agerade inför valet. Glädjande nog så har de inte köpt eller sålt mer än den senaste tiden. Jag är inte förvånad över det. När insynspersonerna köper och säljer aktier i det egna bolaget gör dem i regel det uteslutande efter den insynen de har i bolaget och lämnar då externa faktorer, som exempelvis utfallet i ett presidentval, ofta utanför.

Jag noterar också en tendens bland nytillkomna aktiesparare att överdriva betydelsen av mindre insynsköp. Det råder nämligen generellt ett positivt samband mellan signalvärdet och värdet på ett köp. På ren svenska: ju större ett insynsköp är desto bättre är det att följa för oss utomstående. Sen finns det naturligtvis undantag som att riktigt stora affärer har sämre signalvärde eller att flera mindre affärer som görs över en kortare period också har ett starkt signalvärde. Så det du ska hålla koll på är hur stor affären är, hur stor den är relativt det tidigare ägandet, vilken roll personen har i bolaget och hur länge hen har haft denna insynsställning. En vd som gör sitt första stora köp efter lång tid som insider är en mycket starkare signal än en som köper för ett mindre belopp första dagen som vd.

Och apropå vd-köp så har jag hittat två sådana i den senaste insynshandeln.

I mobiloperatören Millicom har vd Mauricio Ramos köpt 12.000 aktier den 8 november till en snittkurs om 390,61 kronor. Efter affären äger han 27.020 aktier. Ramos tillträde som vd den 1 april 2015 och han fick en sign-on bonus när han tillträdde som bestod i aktier värda 45 miljoner kronor som han ska tilldelas under en treårsperiod.

En vd som köper är alltid positivt och här rör det sig om en affär värd 4,7 miljoner kronor. Köpet sker på en kursnivå som förutom i början av året senast understegs 2009. En vd som ökar sitt innehav rejält, till en låg kurs brukar vara intressant men eftersom det inte har skett andra insynsaffärer som stödjer tesen att aktien därför är billig blir jag inte mer än ljummet inställd till aktien.

En annan vd som köper är Tom Erixon i industribolaget Alfa Laval. Erixon tillträdde sin tjänst så sent som den 1 mars i år. Den 2 november köpte han 19.600 aktier till ett värde om 2,5 miljoner kronor och mer än dubblerade därmed sitt innehav till 34.900 aktier.

Alfa-aktien har hittills i år backat med 13 procent. Den kurs som Erixon nu har köpt aktien till är en kursnivå som gällde 2012. Det senaste året har flera insynspersoner ökat sitt innehav i aktien. Exempelvis har styrelseledamoten Arne Frank ökat sitt ägande från 16.000 till 46.000 aktier under våren. Insiders agerande i Alfa-aktien är något starkare än i Millicom, men inte tillräckligt för att jag ska vilja köpa aktien. I båda fallen gäller att fortsatta insynsköp krävs för att jag ska revidera den uppfattningen.

För ett år sedan lyfte jag fram kullagertillverkaren SKF där ordförande Leif Östling hade ökat sitt redan ordentliga innehav. Samtidigt menade jag att man bör vara beredd att vara lika långsiktig som Östling om man tar rygg på honom. Det visade sig stämma då aktien sedan dess har tappat 3 procent samtidigt som Stockholmsbörsen har stigit med en procent.

Det återstår att se hur insiders agerar efter det amerikanska presidentvalet. Exempelvis är det möjligt att de som är verksamma i hälso- och läkemedelsbolagen ökar sina innehav. Republikanerna är som bekant mindre intresserade av att reglera priserna på läkemedel vilket därför väntas ge stöd åt sektorn.


Innehåll från CroisetteAnnons

Croisette ser möjligheter på het marknad

David Almqvist, Co-head of Transactions och Peter Bergquist, Head of Leasing.
David Almqvist, Co-head of Transactions och Peter Bergquist, Head of Leasing.

Efterfrågan på lokaler i strategiskt placerade industri- och logistikfastigheter har ökat markant under senare år. De senaste tre åren har exempelvis 1,6 miljoner kvadratmeter logistikyta tillkommit i Sverige fördelat på 77 nya etableringar. En exponentiellt ökande e-handel samt att många bolag både växer och är i behov av mer ändamålsenliga lokaler är viktiga faktorer bakom denna ökning.

– Vi märker av ett enormt underskott av ändamålsenliga ytor i bra lägen i större delen av Sverige. Utbudet utgörs till stor del av äldre byggnader vars utformning sällan är optimerad för hyresgästernas verksamheter. Trots det är det generellt få vakanta lokaler på marknaden vilket eldar på hyresnivåerna runt om i landet. Utöver det har detaljplanearbetet hamnat på efterkälken då flertalet av de planer som tas fram nu inte möter de krav som dagens verksamheter kräver, säger Peter Bergquist, Head of Leasing

Men det är inte bara logistikmarknaden som är het, även mer traditionella lager och lättindustrifastigheter frodas och har under senare år lockat till sig en mängd nya investerare. Drivna av låga vakansgrader och en tydlig hyrestillväxt ser allt fler möjligheterna bortom de moderna logistikfastigheterna. För att åskådliggöra detta har Croisette i år gjort en komplett kartläggning av industrimarknaden i Sveriges fyra storstadsregioner som kommer att redovisas i en kommande rapport.

– Croisette har följt utvecklingen av industrimarknaden på nära håll i flera år och i vår kommande rapport kommer fastighetsägare och investerare att kunna skapa sig en bra överblick för respektive marknad man är aktiv inom och därigenom fatta välavvägda beslut. En intressant notering ur ett riskperspektiv är att vakansgraden för hela industrimarknaden är lägre än för kontor i centrala Stockholm, säger David Almqvist, Co-head of Transactions.

Med en stark vilja att förändra har Croisette på fem år gått från start-up i Malmö till att bli branschens mest expansiva fastighetsrådgivare med fem kontor runt om i Sverige samt ett helt nyöppnat kontor på Island. 

– Vi har hela tiden lockats av att hitta nya sätt att göra affärer på, att utmana och att driva utvecklingen framåt i en konservativ bransch. Vi upplevde att många konkurrenter gjorde samma sak som de alltid gjort, även om det fanns alternativ som skulle gynna deras kunder bättre, säger Peter Bergquist. 

Nyckeln till framgång har varit att alla affärsben inom Croisette är proaktiva och lyhörda för vad marknaden vill ha.

– Vi drivs av att tillsammans med våra kunder skapa nya tjänster för att förenkla och effektivisera beslutsprocesser. Vi har infört allt från digitala 3D-visningar av lokaler och försäljningsobjekt till att nyttja sociala medier på ett mer tidsenligt sätt, eller att implementera helt nya digitala verktyg som vi gör med vårt nya affärsområde förvaltning som både kan innebära digitala intäkter och kostnadsbesparingar för våra kunder, berättar David Almqvist.

Om Croisette

Croisette Real Estate Partner är fastighetsbranschen mest expansiva och nytänkande rådgivare och företräder fastighetsbranschens mest progressiva kunder. Bolagets hängivna och engagerade medarbetare erbjuder kvalificerad och långsiktigt hållbar rådgivning inom transaktion, värdering & analys, lokalförmedling, kompetensförsörjning samt förvaltning. Croisette är rikstäckande i Sverige och på Island med kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad, Uppsala och Reykjavik.

www.croisette.se

Mer från Croisette

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Croisette och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?