1515
Annons

Insiderkrönikan: Färre köp ett sundhetstecken

Andelen insynsköp sjunker just nu och i veckans krönika berättar Erik Lidén varför detta bådar gott för börsen den närmaste tiden.

Bild:TT / Di

De senaste två veckorna har köpen varit i minoritet när bolagens ledningar har handlat i den egna aktien. Det är inte särskilt vanligt men det betydligt viktigare är hur den långsiktiga trenden i insynshandeln ser ut och just nu pekar den i samma riktning som den kortsiktiga.

Insidersentimentet, dvs. andelen insiderköp under de senaste 18 månaderna i relation till alla insynsaffärer, befinner sig nämligen också i en fallande trend. Och hur konstigt det än låter så är det goda nyheter för börsen den närmaste tiden.

Du kanske undrar hur färre insynsköp kan vara positivt för framtida börsutveckling. Förklaringen ligger i att insiders som grupp är mer frekventa köpare i fallande börstrend och säljer flitigare i en stigande börstrend så den fallande köpandelen hos insiderkollektivet är ett positivt tecken. Den här ”motvalls”-egenskapen gör deras långsiktiga agerande till en hygglig indikator på i vilken riktning börsen är på väg. Och just nu visar alltså indikatorn på stigande kurser den närmaste tiden. 

I de senaste veckornas insynshandel har jag hittat några insynsköp att lyfta fram. Jag vill samtidigt påpeka att de inte rör sig om några konkreta köpsignaler.

En av de som har köpt är grundaren och vd till spelutvecklaren Paradox Interactive, Fredrik Wester. Han köpte 41.337 aktier den 17 november. Det är ingen risk att hans ägande påverkas särskilt mycket av köpet – han äger sedan tidigare drygt 35 miljoner Paradox-aktier – men köpet är ändå intressant. Många i hans läge hade säkert passat på att minska sitt ägande efter börsnoteringen i slutet av maj i år. Därför blir det intressant att se hur han följer upp sitt ”omvända” agerande och även se hur andra insynspersoner agerar i aktien framöver.

Styrelseordförande i investmentbolaget Latour, Olle Nordström, har ökat rejält i investmentbolaget via familjebolaget Skirner AB. I två transaktioner 21-22 november köptes aktier för 88 miljoner kronor. Nordström tillträdde som styrelseordförande i Latour tidigare i år och jag gillar när ordförande köper vare sig om det är direkt eller, som i det här fallet, indirekt via bolag. Köpen ska också ses mot bakgrund av att den senaste inynsförsäljningen gjordes i juni 2014.

I blodanalysföretaget Cellavision har styrelseordföranden Sören Mellstig köpt drygt 12 000 aktier i tre affärer värda sammanlagt en miljon kronor den 23-25 november. Köpen har gjorts via bolaget Lifematters Invest AB. Även Mellstig kom in som ordförande under 2016 och med köpet ökar han sitt ägande i bolaget med över 30 procent till 42 944 aktier. Cellavision-aktien har haft en fantastisk värdeutveckling de senaste åren och när Mellstig nu ökar sitt ägande är det inte alltför långt ifrån aktiens högstanotering. Dessutom har insynsaffärer i Cellavision-aktien varit ovanliga de senaste åren vilket gör Mellstigs affärer intressanta.

Inga tips gavs för ett år sedan och därmed finns inga sådana att utvärdera.

Mycket talar för att insidersentimentet fortsätter falla under december eftersom det skulle krävas en rejäl ökning i köpandelen för att vända trenden. Det skulle innebära att jag är fortsatt positiv till börsen även in i 2017. Jag ser fram emot att återkomma till ämnet när det är dags för årsbokslut.

 

Erik Lidén är ekonomie doktor samt vd och grundare av fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Som anställd på Insiderfonder får han enligt fondbolagens egna regelverk inte handla i aktier privat och saknar därför ägande i de börsnoterade bolag han här skriver om. Skribenten har dock insyn i de placeringar som fondbolagets fonder gör. Fondernas ägande i de aktier som omnämns i artikeln:

Latour:                                  två fonder med ägande
Cellavision:                           ägande saknas
Paradox Interactive:              ägande saknas


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?