Insiderkrönikan: Färre köp ett sundhetstecken

Andelen insynsköp sjunker just nu och i veckans krönika berättar Erik Lidén varför detta bådar gott för börsen den närmaste tiden.

Bild:TT / Di

De senaste två veckorna har köpen varit i minoritet när bolagens ledningar har handlat i den egna aktien. Det är inte särskilt vanligt men det betydligt viktigare är hur den långsiktiga trenden i insynshandeln ser ut och just nu pekar den i samma riktning som den kortsiktiga.

Insidersentimentet, dvs. andelen insiderköp under de senaste 18 månaderna i relation till alla insynsaffärer, befinner sig nämligen också i en fallande trend. Och hur konstigt det än låter så är det goda nyheter för börsen den närmaste tiden.

Du kanske undrar hur färre insynsköp kan vara positivt för framtida börsutveckling. Förklaringen ligger i att insiders som grupp är mer frekventa köpare i fallande börstrend och säljer flitigare i en stigande börstrend så den fallande köpandelen hos insiderkollektivet är ett positivt tecken. Den här ”motvalls”-egenskapen gör deras långsiktiga agerande till en hygglig indikator på i vilken riktning börsen är på väg. Och just nu visar alltså indikatorn på stigande kurser den närmaste tiden. 

I de senaste veckornas insynshandel har jag hittat några insynsköp att lyfta fram. Jag vill samtidigt påpeka att de inte rör sig om några konkreta köpsignaler.

En av de som har köpt är grundaren och vd till spelutvecklaren Paradox Interactive, Fredrik Wester. Han köpte 41.337 aktier den 17 november. Det är ingen risk att hans ägande påverkas särskilt mycket av köpet – han äger sedan tidigare drygt 35 miljoner Paradox-aktier – men köpet är ändå intressant. Många i hans läge hade säkert passat på att minska sitt ägande efter börsnoteringen i slutet av maj i år. Därför blir det intressant att se hur han följer upp sitt ”omvända” agerande och även se hur andra insynspersoner agerar i aktien framöver.

Styrelseordförande i investmentbolaget Latour, Olle Nordström, har ökat rejält i investmentbolaget via familjebolaget Skirner AB. I två transaktioner 21-22 november köptes aktier för 88 miljoner kronor. Nordström tillträdde som styrelseordförande i Latour tidigare i år och jag gillar när ordförande köper vare sig om det är direkt eller, som i det här fallet, indirekt via bolag. Köpen ska också ses mot bakgrund av att den senaste inynsförsäljningen gjordes i juni 2014.

I blodanalysföretaget Cellavision har styrelseordföranden Sören Mellstig köpt drygt 12 000 aktier i tre affärer värda sammanlagt en miljon kronor den 23-25 november. Köpen har gjorts via bolaget Lifematters Invest AB. Även Mellstig kom in som ordförande under 2016 och med köpet ökar han sitt ägande i bolaget med över 30 procent till 42 944 aktier. Cellavision-aktien har haft en fantastisk värdeutveckling de senaste åren och när Mellstig nu ökar sitt ägande är det inte alltför långt ifrån aktiens högstanotering. Dessutom har insynsaffärer i Cellavision-aktien varit ovanliga de senaste åren vilket gör Mellstigs affärer intressanta.

Inga tips gavs för ett år sedan och därmed finns inga sådana att utvärdera.

Mycket talar för att insidersentimentet fortsätter falla under december eftersom det skulle krävas en rejäl ökning i köpandelen för att vända trenden. Det skulle innebära att jag är fortsatt positiv till börsen även in i 2017. Jag ser fram emot att återkomma till ämnet när det är dags för årsbokslut.

 

Erik Lidén är ekonomie doktor samt vd och grundare av fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Som anställd på Insiderfonder får han enligt fondbolagens egna regelverk inte handla i aktier privat och saknar därför ägande i de börsnoterade bolag han här skriver om. Skribenten har dock insyn i de placeringar som fondbolagets fonder gör. Fondernas ägande i de aktier som omnämns i artikeln:

Latour:                                  två fonder med ägande
Cellavision:                           ägande saknas
Paradox Interactive:              ägande saknas


Innehåll från ISRAnnons

Coronavaccin i pulverform

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett coronavaccin som bereds i pulverform för inhalation. 

Under 2020 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, idogt fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och i år även covid-19. I ett nytt projekt, som finansieras av Vinnova, utvecklar de en vaccinationsplattform mot luftburna virus, med covid-19 som första vaccinkandidat.

Bilda ett första skydd

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation.

– När det toxikologiska programmet på slutberedningen är genomförd kommer vi förbereda oss för kliniska studier. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger:

– I princip alla vaccin måste förvaras kallt i exakt rätt temperatur och många aktörer begränsas av just logistiken kring vaccinet. Den beredningsform som tas fram för vår vaccinkandidat ser ut att kunna vara stabil i rumstemperatur vilket kommer att vara en stor fördel för global distribution och hållbarhet.

Hormon ska bromsa hiv-dna

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat kommer ISR snart att inleda nya, kliniska studier på två sajter i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första kvartalet 2021 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger:

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa. 

Samarbete med kinesiskt bolag

Under början av året slöt ISR dessutom ett avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är attutveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. Tillsammans arbetat de nu intensivt med preklinisk utveckling och tittar bland annat på beredningsformer för bäst effekt och upptag i levern.

– Anledningen att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett. Vår utvecklingsportfölj kan låta som en stor blandning, men i allt vi utvecklar står immunsystemet i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2021 – det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss, avslutar Ola Winqvist.

Läs mer om ISR och deras arbete här. 

 Om ISR Immune System Regulation

ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar.

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?